Zelf een website bouwen? Vergeet deze belangrijke stappen niet

Als je voor jezelf wil beginnen, ontkom je er bijna niet meer aan: een website. Het is je visitekaartje en de belangrijkste manier om klanten te werven. Want met mond op mond reclame alleen kom je er niet meer. In deze tijd wil je jezelf zichtbaar maken.

Ga maar na bij jezelf: als jij iets hoort, ga je Googlen. En als beginnende ondernemer, wil je natuurlijk dat mensen een goede eerste indruk van jou of jouw zaak krijgen. Daar komt een mooie website in beeld. Deze kun je laten bouwen of zelf in elkaar zetten, welke manier je ook kiest: hier wil je rekening mee houden voor je begint! 

Domein en hosting

Je domein en hosting moet je zelf regelen. Uiteindelijk is dit de basis voor jouw website. Als je hier de mist in gaat, doe je alles daarna voor niks. 

Het domein is het online adres waar je jouw website kunt vinden. Het linkje wat je met anderen deelt. Enfait.nl bestaat inmiddels al enkele jaren, maar hoe ga jij jouw website noemen? Kies je voor de naam van jouw bedrijf of is dit geen optie meer omdat deze naam al bezet is? 

Onze tip: maak een lijstje met mogelijke domeinnamen en vervolgens kun je online eenvoudig een domein check doen. Laat je niet kisten als jouw eerste optie al bezet is, met een beetje creativiteit zorg jij voor een krachtige naam waarmee je goed vindbaar bent. Stel je begint een reisblog, dan zou je je eigen naam kunnen kiezen of een algemenere naam zoals Seetheglobe of Allovertheworld.

Met een goede domeinnaam ben je er nog niet, hosting is ook enorm belangrijk. Enfait is gebouwd in WordPress en draait op TransIP Dit is betrouwbaar, eenvoudig en makkelijk schakelen als je vragen hebt. Als je met hosting bezig bent, regel dan meteen een SSL-certificaat, waardoor jouw website veilig is. Zonder dit certificaat ben je minder goed vindbaar in Google en zien mensen jouw website als minder betrouwbaar

Design

Nu de eerste stappen gezet zijn, ga ja aan de slag met het design. Dit is hoe jouw website er straks uit komt te zien. Hier komt meer bij kijken dan je denkt. Bekijk jouw website altijd door de ogen van de doelgroep. Hoe vindt de bezoeker wat hij of zij wil? Op welke manieren kun je door jouw website navigeren? Voor een reisblog wil je dat mensen makkelijk hun bestemming kunnen vinden. Dit wil je dan ook bovenaan in het navigatiemenu hebben staan. 

De eerste stap voor een ontwerp is het kiezen van een thema. Dit is een fijne basis en soms is dit al voldoende. Er zijn ook allemaal tools waarmee je relatief eenvoudig een net ander design kunt kiezen. De divi tool helpt hierbij. Wil jij een unieke lay-out en ben je niet zo handig? Dan zou je iemand kunnen betalen met kennis van zaken. Onze tip: teken zelf eerst uit hoe jij jouw website voor je ziet. Communicatie is key en zo voorkom je dat er veel nutteloze uren worden besteed. Dat geldt voor alles, zo kun je besparen op je financiën. Daar goed inzicht in krijgen, is heel belangrijk als je gaat ondernemen. Eerder schreven wij al financiële tips bij het starten van een onderneming.  

Huisstijl doorvoeren

Waarschijnlijk heb je, als je voor jezelf begint, al nagedacht over een huisstijl. Zelfs als je een portfolio website bouwt, doe je dit met een eigen sausje. Voor de huisstijl werk je met een logo (dit kun je laten ontwerpen door een grafisch vormgever), verschillende fonts (voor koppen en alinea’s) en een kleurenkaart. Als je je kleuren kiest, leg dan meteen de cmyk of RGB code vast. Zo weet iedereen welke kleur je exact bedoelt. 

Website vullen 

Nu de basis er is, ga je langzaamaan de website vullen. Dit doe je door teksten te schrijven in de juiste tone of voice. Als je met meerdere mensen aan een website werkt, is het handig om deze tone of voice vast te leggen in een stijlgids. Ga je tutoyeren?  Schrijf je cijfers uit of als 1,2,3? En wil je Engelse woorden misschien schuin gedrukt? Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden. 

Vul de website stap voor stap. Als je een tekst klaar hebt, kun je de pagina vullen en hier beeld bij zoeken. Beeldtaal is zo belangrijk! Daarmee roep je bepaalde gevoelens op. Je kunt kiezen voor eigen fotografie of gratis online beeld. Om jouw beeldtaal helder te krijgen, kun je voor je beeld gaat verzamelen, een moodboard maken.

Afhankelijk van het budget ga je aan de slag met beeld. Als je het persoonlijk wil maken, zou je zelfs een fotoshoot met een professionele fotograaf kunnen regelen. Een mooie ervaring en de beelden zeggen al zoveel over jou en je onderneming. Je kunt deze beelden vervolgens ook weer op social media gebruiken om jouw website te promoten.