Interview: met dé hartintelligentie expert van Nederland Tess Keijzer

Tess Keijzer is een leader, business woman, heartist, soul explorer en een free spirit. Wie Tess volgt op haar Instagram And Heart krijgt een kijkje in haar authentieke leven waarbij ze leeft en keuzes maakt vanuit haar hart. Dit is niet zo gek aangezien ze de #1 hartintelligentie expert van Nederland is. Als leiderschap en transformatiecoach begeleidt ze vrouwen om te leven vanuit het intelligente hart.

Tess heeft als missie om jou te verbinden met jouw essentie, met wie je werkelijk bent om vanuit je volle potentieel te leven en te leiden. Heart leadership is niks anders dan dat je leeft en leidt vanuit liefde en compassie waarbij je jouw eigen waarheid volgt. Het betekent dat je voor de volle 100% voor jouw visie en purpose durft te gaan staan. Dat je hierdoor floreert en grote resultaten behaalt. Leef een authentiek leven en verspil geen tijd aan dingen die je niet wilt doen.

Hoe ben je hartintelligentie expert geworden?

“Na mijn MSc Psychologie aan de UvA volgde ik mijn hart en woonde ik in NYC en Sydney, en heb ik Azië gereisd. Toen ik in 2009 terugkwam ben ik gaan werken als trainer en coach in het bedrijfsleven. Precies 6 maanden was ik in loondienst bij een consultancy bedrijf. Vrijheid is een van mijn grootste waarden en in de tien jaar die volgde werkte ik als zelfstandige, in opdracht van verschillende bureaus voor bedrijven als KLM, ING, ABN Amro, Rabobank, KPMG, Rituals, eBay, grote zorg- en overheids instellingen en zo kan ik nog even doorgaan. Ik werkte veel met managers en leidinggevenden en in de kern ging het altijd over hoe je effectiever en krachtiger kunt zijn als leider. Wat ik observeerde is dat veel mensen niet vanuit hun authentieke essentie leiden. Dat mensen zich vaak laten leiden door angst, competitie en cijfers. Dat veel saboteurs een rol spelen in keuzes die gemaakt worden. In 2018 nam ik deel aan een intensief internationaal leadership programma in Spanje om zo nog meer over mijn purpose te ontdekken en nog meer in mijn eigen leiderschap te stappen. Ik wist dat ik leiders wilde begeleiden om ze meer vanuit hun essentie te laten leven en leiden, omdat ik geloof dat daar de beweging mag starten van ego, competitie en survival naar samenfloreren op deze wereld. In het voorjaar van datzelfde jaar, crashte ik met mijn mountainbike. In de duinen ging ik over de kop en viel ik vol op mijn hoofd. Gelukkig had ik een engeltje op mijn schouder zitten en ben ik er met een lichte hersenschudding vanaf gekomen. In de week na het ongeluk kreeg ik een boodschap door: “Tess it´s your mission to bring more heart into the world”. Ik wist meteen JA, dit is het.

and heart

In de weken daarna las ik het boek over de wetenschap van Heart Intelligence en het HeartMath Institute. Dit instituut doet al sinds begin jaren 90 wetenschappelijk onderzoek naar de kracht van het energetisch hart. Wow! Dacht ik, en ik kreeg overal kippenvel. Ik realiseerde me dat ik mijn “ding” had gevonden en dat “volg je hart” niet zweverig is, maar dat ik het kon onderbouwen met wetenschap. Ik ben hier helemaal in gedoken, ik ben de kracht van het hart gaan bestuderen. In de zomer van 2019 ging ik naar Californië en kreeg een certificaat van HeartMath Institute. Ik nam deel aan intensieve retreats met Dr Joe Dispenza in Toronto en Cancun. Ging naar seminars van Greg Braden. In het najaar van 2019 lanceerde ik mijn bedrijf And Heart. Sindsdien werk ik met vrouwelijke leiders, CEO´s, directeuren, managers en ondernemers om hen te verbinden met de kracht en intelligentie van hun hart, om vanuit daar te leven en te leiden. Heart leadership, leiden vanuit je hart, om vol vervulling te ervaren in je leven, een krachtige impact te hebben én grote resultaten te bereiken. Ik begeleid vrouwen in mijn exclusieve en premium 1:1 programma Lead by Heart, en ik leid het Heart Retreat op Mallorca.
In podcasts waar ik werd uitgenodigd en sprak werd ik benoemd als dé hart intelligentie expert van Nederland. Een titel die mij enerzijds verlegen maakt, die ik best spannend vind maar vooral met ongelooflijk veel eer draag.”

Leg eens uit: hoe merk je dat je vanuit je hart leeft, of juist niet?

“Wanneer je een flow ervaart, en wanneer je complete voldoening voelt in wat je doet en wie je bent, dan leef en leid je vanuit je hart. Soms beleef je dit als een ongrijpbaar gevoel waarbij het lijkt alsof je geleid wordt door iets dat groter is dan jij. Inspiratie, inzichten en creatieve ideeën komen tot je. Je hebt het gevoel dat je vanuit purpose leidt en vervulling ervaart in je leven.
Je leeft vanuit je hart wanneer je zelfs wanneer het leven en je werk uitdagend zijn, wéét dat je op de goede weg bent. Dit is een diep weten die je in elke vezel van je lijf ervaart. Natuurlijk kunnen er ook wel eens twijfels zijn, we blijven tenslotte mensen. Toch kom je dan terug bij dat diepe weten. Je ervaart vertrouwen, rust en plezier. Je durft je ingevingen te volgen. Wanneer je dissonantie ervaart, een onrustig gevoel of een knagend gevoel zoals sommige het beschrijven dan is dat een signaal dat je niet in lijn leeft met je hart, met jouw essentie. Vaak zie je dan ook dat mensen zich voortdurend vergelijken met anderen en het gevoel hebben dat ze aan een bepaald beeld moeten voldoen. Eigenlijk lopen ze dan voortdurend achter de feiten aan. Dit is vermoeiend. Wanneer je een constante druk voelt, gehaast leeft en stress ervaart is het een teken dat je niet vanuit je hart leeft. Dan zijn je cortisol levels hoog, je hart heeft een incoherent ritme. Die signalen worden naar je brein gestuurd en dat betekent dat je brein en systeem onmiddellijk in overleving schieten. Je kan in dit laatste geval nog steeds effectief werken en dingen voor elkaar krijgen, het is alleen uitputtend voor je lichaam, geest, hart en spirit. Wanneer je vanuit de kracht en intelligentie van het hart leeft, dan heeft jouw hart een coherent ritme. Die signalen worden naar je brein gestuurd en dan ga je het hogere gedeelte van je brein activeren en ben je verbonden met je intuïtie. Dit is de zuiverste vorm van intelligentie.”

Wat betekent leven vanuit je hart het voor je carrière of bedrijf?

“Uit wetenschappelijk onderzoek onder succesvolle ondernemers die een eigen bedrijf runnen, blijkt dat 80% van hen belangrijke en doorslaggevende beslissingen maakt vanuit intuïtie. Je hart is de deur naar jouw intuïtie. Of zoals inspirerend en succesvol entrepreneur Steve Jobs zei in een van zijn impact volle speeches: “Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”
Dit is allemaal te verklaren door de wetenschap van hartintelligentie. Het onderzoek en de uitspraak van Steve Jobs illustreren wat leiden vanuit je hart kan betekenen voor je carrière, als leider of als ondernemer. Ons hart is de bron van een diep weten en de bron van grenzeloze moed. Wanneer je je verbindt met de kracht van je hart voel je een ongelooflijk vertrouwen en moed om juist die keuzes te maken die buiten de comfortzone liggen. De moed om écht je dromen na te jagen. Ondernemen en leiden gaat over datgene doen en zijn wat een ander net niet durft. Het gaat over jouw unieke visie durven uitspreken, over voor jouw unieke kwaliteiten gaan staan. Het gaat over je authentieke zelf laten zien, inclusief je flaws. Wanneer jij jezelf authentiek laat zien, vanuit je hart, zal je ook vanuit compassie en liefde leiden. Dit is het ingrediënt om verbinding te creëren. Als leider of ondernemer wil je je uiteindelijk verbinden met je mensen, je team en je klanten om met elkaar die resultaten waar je naar verlangt te halen. Dat is waar de magie plaatsvindt. Wanneer je als leider vooral vanuit ratio en logica handelt, dan zit je vooral in je hoofd. Dan ben je vooral met doelen, targets, modellen en to-do lijsten bezig. De kans is zeer groot dat je dan vooral vanuit je overlevingsmechanisme opereert. Ook in dit geval kan je successen behalen, het is alleen heel hard werken en ongelooflijk vermoeiend.”

Waar lopen veel vrouwelijke leiders tegenaan?

“Veel vrouwelijke leiders voelen zich onzeker, hebben het gevoel niet goed genoeg te zijn en vinden het lastig om écht in hun authenticiteit te staan omdat ze bang zijn voor afwijzing. Bang om er niet meer bij te horen gaan ze zich aanpassen en pleasen. Juist bij succesvolle
vrouwen speelt dit een rol omdat ze perfectionistisch en streberig zijn. Wat ik zie is dat deze vrouwen heel erg op daadkracht gefocust zijn, ze moeten alle ballen in de lucht houden en  keihard werken om zichzelf keer op keer te bewijzen. Hierdoor verharden ze en sluit het hart zich steeds een stukje verder Dit komt voort vanuit pushen en overleven waardoor ze niet écht vervulling ervaren en kunnen floreren. Wat ik eigenlijk vooral zie is dat vrouwen zo ongelooflijk intelligent en sensitief zijn, zo verbonden met hun intuïtie van nature. Ze mogen daar weer helemaal in terugkomen en vertrouwen op die ongelooflijke kracht en wijsheid. Want wanneer we allemaal vanuit die kern gaan leven en leiden gaat de wereld er anders uit zien!”

Struggles die je hebt ondervonden als ondernemer?

“Oh! Dat zijn er zoveel! Ondernemen gaat voor mij over steeds uit je comfortzone durven stappen. Dat vind ik ongelooflijk leuk want ik zoek heel graag de stretch op, in alle aspecten van mijn leven. Het lijkt wel alsof ik niet anders kan, van kinds af aan maakte ik al andere keuzes dan wat normaal was. Steeds jezelf weer stretchen kan ook gepaard gaan met onzekerheid en
spanning. Dit moet je als ondernemer kunnen dragen, en steeds weer in het vertrouwen terugvinden. Ook ik ervaar onzekerheid. Hoe langer ik onderneem en succesvol ben, hoe meer ik mij realiseer dat het eigenlijk best gemakkelijk is om succes te hebben. Want het omgaan met
tegenslagen is mijn inziens een uitdaging als ondernemer. Als de dingen anders gaan en als succes even uitblijft, dan komt het aan op veerkracht. Ook voor mij gaan dingen niet altijd zoals ik wil en zegt een vrouw waarmee ik super graag wil werken toch nee. Daar helpt het verbinden met mijn hart bij. Dan keer ik weer terug naar mijn kern en die bron van liefde, vertrouwen en moed. Het hervinden van mijn innerlijke wijsheid geeft richting aan de volgende stappen in mijn business. Je hart is als een navigatie systeem voor succes en vervulling. Echt waar. Alhoewel veel succes hebben, mij soms ook twijfels kan geven: ben ik wel goed genoeg? Ben ik dit wel waard? Wie denk ik wel dat ik ben? Straks blijkt dat ik door de mand val. Tenslotte ben ik ook een mens, en struggle ik ook met al die saboteurs. Als ondernemer weet je daar elke weer een draai aan te geven, en laat je je niet leiden door die saboteurs. Dát maakt je een leider. De leider van jouw leven.”

Omschrijf hoe je zo authentiek mogelijk kunt leven

“Dat is echt steeds weer inchecken in jouw hart, bij jouw essentie, jouw waarden, jouw purpose. Vraag jezelf steeds: is dit écht wie ik wil zijn? is dit echt wat ik wil? Is dit echt de impact die ik wil maken? Als je dissonantie ervaart, als het niet lijkt te kloppen, ook al is er geen logische of rationele verklaring voor, dan moet je nee durven zeggen. Authentiek leven gaat misschien nog wel meer over dingen niet doen, over nee zeggen, dan dingen wel doen en ja zeggen.
En nee, steeds weer bij jezelf inchecken en vanuit daar keuzes maken, is niet egoïstisch, het is steeds weer kiezen voor jezelf, uit liefde voor jezelf. Wanneer je dat doet, is dat zo inspirerend voor de mensen om je heen. Je faciliteert dan een ruimte voor mensen om hetzelfde te doen. Het is belangrijk om wel altijd in verbinding te blijven met je omgeving, met de mensen om je heen.
Die combinatie, zijn wie je echt bent, doen wat je echt wilt en in verbinding blijven met de wereld om je heen is heart leadership. Ik maak al mijn keuzes op deze manier, hoe meer ze vanuit mijn hart komen, des te vervullend ze zijn. Dat wil niet zeggen dat dit altijd gemakkelijk is,
want vaak gaan keuzes vanuit je hart in tegen de status quo en wat normaal is. Nu woon ik op een heerlijke plek op Ibiza, heb ik een prachtig bedrijf precies zoals ik verlangde en werk ik samen met geweldige vrouwen. En zijn er nog een aantal dromen die ik nastreef en in vervulling zal laten gaan.”

Hoe zou je jouw authentieke stijl omschrijven?

“In mijn tiener jaren was ik heel expressief, ik was fan van Gwen Stefani van No Doubt en kleedde me zoals zij. Ook in het begin van mijn twintiger jaren zag ik er altijd opvallend uit, kleurrijke kleding, grote oorbellen veel kettingen, een army broek met daaronder knalrode pumps. Nu is mijn stijl veel meer basic geworden, vooral thuis. Easy, casual met een vleugje chic, zo zou ik mijn stijl nu omschrijven. Ik doe heel graag zelf de styling voor mijn fotoshoots voor mijn bedrijf And Heart. Zo vind ik het waanzinnig leuk om te spelen met stijl, met verschillende looks
en om net even wat meer van mezelf te laten zien. Die fotoshoots zijn ook echt een manier om nog meer in mijn authenticiteit, zelfliefde en courage te stappen. Ik zie een enorme ontwikkeling hoe ik daarin mezelf durf te laten zien, dat is ook heart leadership. Thuis draag ik graag een “huispak”, easy en gemakkelijk. Dan kies ik comfort over courage. De kwaliteit van mijn house outfits mag wel omhoog heb ik onlangs besloten, net even wat meer stijl en een mooie kwaliteit van de stoffen.  Door ons gesprek ben ik mij nog bewuster van het ontwikkelen van mijn
authentieke stijl en mijn garderobe. Ik realiseer mij ook dat ik weer een aantal van die eyecatchers wil. Bijzondere stukken, die ook mijn authentieke ik naar voren laten komen, zoals ik die in mijn tienerjaren en early twenties helemaal uitvergrootte.”

 

Luister ook de podcast van Tess en Annemarie over hoe je verschijning je kracht kan geven. Stijl als manier om jezelf uit te drukken en je authenticiteit te vergroten. 

Hier kan je een gratis hart meditatie downloaden van Tess:
https://andheart.co/gratis/
Of volg Tess en And Heart op instagram: @andheart.co

Foto’s zijn gemaakt door: Kim Captein

Lees ook: Renske vertelt waarom vitamine D onmisbaar is