Praten over je mentale gezondheid op werk

We brengen flink wat tijd door op werk. Natuurlijk wil je hier altijd 100 procent geven, maar soms lukt dat niet omdat je niet zo lekker in je vel zit. Iedereen heeft wel eens een offday, maar wat als je langdurig worstelt met je mentale gezondheid op werk?

Hoe praat je hierover met je werkgever? In dit artikel bespreken we waarom praten over je mental health op het werk super belangrijk is en hoe je dit op een positieve en effectieve manier kunt doen.

Waarom praten over je mentale gezondheid op werk?

Tegenslagen horen bij het leven, of je het nou wil of niet. Iedereen kan te maken krijgen met vervelende gebeurtenissen zoals een ongeluk, ontslag, ziekte, echtscheiding of het overlijden van een naaste. Deze lastige situaties kunnen negatieve gevolgen hebben voor je mentale gezondheid, al kunnen psychologische klachten natuurlijk ook ontstaan zonder directe oorzaak.

Er berust vandaag de dag nog steeds een taboe op praten over mentale gezondheid. Veel mensen vermijden het gesprek hierover, zeker op de werkvloer. Dit kan uit angst voor onbegrip of financiële gevolgen, bijvoorbeeld wanneer er op je werk prestatiebonussen zijn.

Door je negatieve gevoelens op de kroppen op de werkvloer, ga je al snel langer door dan goed voor je is. Je kan je hierdoor nóg slechter gaan voelen en de kans bestaat dat je langdurig uit de running raakt. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Aangeven waar je mee zit en wat je nodig hebt kan jou ontzettend veel opleveren. Soms kunnen kleine veranderingen op de werkvloer al een ontzettend groot verschil maken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat jouw collega’s rekening met je houden, je wat vaker pauze mag houden én dat je werkdruk verlaagd wordt. Dit lucht op en maakt de kans op herstel een stuk groter.

Hoe begin je het gesprek?

Kamp jij met mental issues en zit dit je productiviteit op de werkvloer in de weg? Het kan best een stap zijn om het gesprek over je mentale gezondheid te beginnen. Met de volgende tips pak je het goed voorbereid aan:

1. Bereid het gesprek goed voor: Bedenk je voorafgaand aan het gesprek wat je wilt vertellen en denk na over wat je precies wilt bereiken met dit gesprek. Wat heb je van jouw werkgever nodig om je weer beter te voelen? En op welke manier hebben jouw mentale problemen invloed op je werk? Schrijf het eventueel op zodat je het niet vergeet tijdens het gesprek.

2. Zoek een vertrouwenspersoon: Als je je ongemakkelijk voelt bij het praten over je mentale gezondheid met je directe collega’s, zoek dan een vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Dit kan een HR-manager zijn of een mentor.

3. Kies het juiste moment en de juiste plaats:
Kies een geschikt moment en een geschikte locatie om te praten over je mentale gezondheid. Dit kan een privégesprek met je leidinggevende zijn of deelname aan een werkgroep voor mentale gezondheid. Kies een geschikt moment. Zorg ervoor dat jij en je gesprekspartner de tijd hebben om een goed gesprek aan te gaan. Dat is dus niet 10 minuten voor het einde van de werkdag.

4. Gebruik duidelijke taal: Gebruik altijd duidelijke en eenvoudige taal wanneer je over je mentale gezondheid praat. Leg uit hoe je je voelt en welke specifieke uitdagingen je ervaart. Worden je mentale problemen veroorzaakt door een te hoge werkdruk? Vertel dan wat je specifiek nodig hebt om dit op te lossen. Het is ook in het belang
van jouw werkgever dat jouw werkdruk behapbaar is.

5. Sta open voor hulp: Sta open voor de aangeboden suggesties en hulp. Als je collega’s of leidinggevende advies of ondersteuning bieden, wees dan bereid om het aan te nemen. Samenwerking kan een positieve verandering teweegbrengen. Houd bovendien de communicatie gaande, blijf je werkgever op de hoogte houden.

Zorgverzekering: zoek professionele hulp

Praten over je mentale gezondheid op het werk is super belangrijk. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot het zo erg is dat je volledig instort. Als jij problemen ervaart waar je zelf niet uitkomt, kan het ook verstandig zijn om naar een psycholoog te gaan. Met professionele hulp kun jij onderzoeken wat er speelt waardoor je je snel weer beter zal voelen. Een psycholoog luistert niet alleen naar je verhaal, maar zal je ook behandelen. Dit opent de deur naar begrip, steun en verbetering van je welzijn.

Gelukkig valt geestelijke gezondheidszorg in Nederland onder de basisverzekering. Jouw huisarts zal je verwijzen als dat nodig is. Wel betaal je hiervoor een eigen risico. Let wel op dat niet alle behandelingen gedekt worden. Voor mindfulness bij burn-outklachten of lichttherapie bij winterdepressie moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Je kunt je zorgverzekering vergelijken met andere verzekeraars om te zien welk aanvullend pakket het beste bij je past.