Zelfverzonnen onnodige deadlines zorgen voor extra stress aan het einde van het jaar
Werkgevers zijn op zoek naar werknemers die nét een beetje meer doen dan gevraagd wordt. Running the extra mile zeg maar. Ook ondernemers prediken dat ze áltijd net iets harder rennen dan de rest. Alleen zorgt dit ook bij veel mensen voor false urgency. Zelfverzonnen onnodige deadlines die zéker aan het einde van het jaar voor de nodige trammelant zorgen.
Want deadlines zijn functioneel, ze zorgen voor gezonde werkdruk, maar kunnen ook onnodig zijn.
Zelfverzonnen deadlines
Steeds vaker kampen mensen met een burn-out. Niet alleen binnen bedrijven, maar ook freelancers en zelfstandig ondernemers vallen met bosjes uit. Terwijl deze laatste groep toch écht zelf de werkdruk bepaald. Het zijn vooral jonge werknemers die ten prooi vallen aan burn-outs en dat heeft te maken met prestatiedruk, (soms onnodige) werkdruk en zelfverzonnen deadlines.
False urgency
Na de pandemie, een tijd waarin het leven even op een lager pitje stond, is het aantal mensen met chronische stress weer enorm gestegen.
TNO meldt: In 2022 hebben 1,6 miljoen werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. Dit aantal is gestegen ten opzichte van 2021, toen hadden nog 1,3 miljoen werknemers hiermee te maken. Vrouwen heb iets vaker een burn-out dan mannen en de gemiddelde leeftijd van de grootste groep ligt rond de 34 jaar.
Als je met een burn-out te maken krijgt, ben je emotioneel helemaal uitgeput. Je voelt je constant moe, hebt nergens puf voor en bent niet vooruit te branden. Uit het onderzoek bleek dat vooral prestatiedruk en hoge verwachtingen triggers zijn. En laat dát nou net twee factoren zijn, die voor zelfverzonnen deadlines zorgen. Dat creëert een false urgency om dingen gedaan te krijgen in uren die eigenlijk helemaal niet voor werk bedoeld zijn.
De collega die altijd op kantoor blijft hangen
Hoe komt het dat we zoveel stress ervaren, wie legt ons de prestatiedruk en hoge verwachtingen op? Is dat de baas. Of kan het ook zo zijn dat je te veel van jezelf eist? Als ZZP’er bijvoorbeeld.
Op de werkvloer heb je het al gauw door als er een competitieve sfeer hangt, je altijd geacht wordt om aanwezig of online te zijn (als het bolletje in Teams de hele dag groen is, dit je goed) en er zijn altijd collega’s die als laatste de deur uit willen lopen. Omdat mensen erg goed zijn in vergelijken, voel je je dan bijna verplicht om aan deze ratrace mee te doen. Terwijl het vaak onnodig is om tot zeven uur op kantoor te blijven hangen.
Het helpt ook niet dat we altijd met collega’s of professionele relaties in verbinding staan. False urgency wil zeggen dat je het gevoel hebt, dat je meteen actie moet ondernemen. Dat iets linea direct gedaan moet worden. Een klein voorbeeld: je krijgt een appje op je vrije dag, je weet dat je vrij is, de ander weet dat ook en tócht reageer je meteen.
Zelfs gedegen managers creëren soms onbedoeld false urgency in het team met zelfverzonnen deadlines. Dit heeft een grote impact op het welzijn en de prestaties van de werknemers. Want altijd en overal bereikbaar zijn, onhaalbare deadlines stellen en de werkdruk steeds een beetje opvoeren, heeft helemaal geen zin.
Meer doen in minder uren
Vroeger was je aan het einde van jouw werkdag klaar. Of je nu om vijf of acht uur het kantoor uitwandelde, thuis was het tijd om te ontspannen. De ontspanning van toen is tegenwoordig wel echt een beetje verdwenen. De stroom aan werkgerelateerde berichten, via de App, mail of zelfs via Instagram blijft gewoon doorgaan. Van nature vinden we het fijn om dan direct iets terug te sturen. Als ondernemer kun je het gevoel hebben dat je een mooie kans of opdracht misloopt als je niet altijd ‘aan’ staat. En als werknemer wil je niet onderdoen voor collega’s die wél meteen reageren. Dit creëert voor iedereen een ongezonde werksituatie en zelfverzonnen deadlines.
Zeker aan het einde van het jaar, wordt er veel false urgency gecreëerd. Dingen moeten voor het einde van het jaar worden afgerond. Terwijl je aan het einde van het jaar niet opeens meer uren in een dag hebt. Sterker nog, met de vakanties die veel mensen hebben, blijven er minder uren over. Dat je in die toch al opsnoepte uren, juist meer moet doen, kan ervoor zorgen dat je helemaal gestrest de kerst ingaat. Zonde. Als je het gevoel hebt dat je altijd achter de feiten aanholt, is het tijd om taken aan iemand anders te delegeren. Je bent namelijk niet verplicht om meer uren te werken dan dat je betaald krijgt.
Praten over je mentale gezondheid op de werkvloer is daarom juist in de ze tijd, waarin we het gevoel hebben dat we altijd ‘aan’ moeten staan, belangrijk. Dat ben je aan jezelf verplicht! Laat je niet gek maken door zelfverzonnen deadlines.