Zo creëer jij je eigen mantra

Een mantra is niets meer of minder dan je gedachten op een rij zetten, jezelf focussen op een groter geheel en rust creëren in jouw leven. Het woord mantra stamt uit het Sanskriet en het betekent Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest).

Mantra’s worden al eeuwen gepraktiseerd om doelen te bereiken. Het idee is dat gedachten die je uitspreekt in woorden super krachtige energieën zijn die jouw eigen realiteit creëren. Door te mediteren zet jij je gedachten en dromen om in werkelijkheid. Zo creëer of verander jij je leven, dit noem je ook wel: manifesteren.

Mantra’s ontstonden voor het eerst in Vedische tradities. ‘Veda’ is een eeuwenoude wetenschap uit India die zich verdiept in het menselijk bewustzijn. Klanken en geluidstrillingen spelen hierin een belangrijke rol, ze hebben namelijk een kalmerende en helende werking.

Lees ook: dit is waarom sommige mensen compleet stressvrij leven.

Traditionele mantra’s
Traditionele mantra meditatie gebruikt bestaande Sankriet hymns en liederen. Sankriet is de oudste klassieke taal uit India. Iedere mantra die je zingt heeft een doel en kan verlichting geven, in feite houden mantra’s je gedachten bezig, zodat je je geen zorgen meer maakt over alledaagse dingen. Hierdoor ervaar je diepe rust en ontspanning waardoor je minder gestrest zult zijn. Piece of mind.

Een van de meeste bekende traditionele mantra’s ken je vast wel. We hebben het dan over ‘Ohm’, simpel om te herhalen maar erg krachtig. Deze mantra wordt ook wel beschouwd als de oerklank waaruit alles is ontstaan. Dan heb je ook ‘Lokah Samastah Sukhino Bhavantu’, een mantra waarbij men vraagt om vrede en tevredenheid voor alle wezens op aarde. De laatste die ik nog wil noemen is ‘Om Namah Shivaya’, deze mantra staat voor erkenning van schoonheid, kracht en unieke perfectie van ieder individu.

Persoonlijke mantra’s
Een persoonlijke, unieke mantra heeft voor jou een speciale betekenis. Deze mantra past namelijk precies bij wat er zich in jouw leven afspeelt. Het is een moderne manier om een eeuwenoude techniek toe te passen, en hiervan te profiteren. Er is geen goed of fout. Jouw persoonlijke mantra kun je baseren op ervaringen of op dromen. Het is wel zo dat in mantra’s uit het Sanskriet diverse klanken en trillingen met elkaar verbonden zijn en zo een geheel vormen, en dat kun je zelf niet nabootsen. Maar ach, je eigen mantra is dan wel weer authentiek.

Dus pak een pen en papier, het liefst ’s ochtends als je hoofd nog leeg is, en begin met schrijven. Schrijf non-stop zonder te analyseren en zonder te oordelen. Laat jouw gedachten stromen. Dit noem je ook vrij schrijven. Hierdoor krijg je een helder beeld van wat er zich op dat moment allemaal in jouw hoofd afspeelt.

Als je dit weet, kun je bepalen op welk doel of op welke emotie je je eerst wilt focussen. Wanneer je dit duidelijk voor ogen hebt, kun je hiermee aan de slag en kun jij je inbeelden dat je eigenlijk al hebt wat je het allerliefste zou willen. Visualiseer jouw doelen. Wil jij een nieuwe liefde vinden? Dan kun je het bijvoorbeeld op deze manier proberen: “Ik sta open voor nieuwe liefde”. Blijf deze zin herhalen, je zult zien, het helpt! Je eigen mantra is in feite een positieve spreuk die bestaat uit bevestigende en inspirerende woorden. Herhaal deze woorden regelmatig terwijl je een moment voor jezelf neemt. Het liefst tien minuten per dag.

Overgewaaide trend: de Bowentherapie.