Zo raak je je vrienden (niet) kwijt
Vriendschappen zijn gebaseerd op vertrouwen, loyaliteit en iets gemeenschappelijks delen. Je moet kunnen lachen, huilen, blijven investeren en tactvol met elkaar omgaan. Dit laatste wordt nogal eens onderschat. Want tact is onwijs belangrijk als dingen ingewikkeld worden.
En dat worden ze. Met het verstrijken van de jaren bouw je verschillende vriendschappen op: vriendinnen uit je kindertijd, studievriendinnen en vrienden die je nog maar net kent. Je hebt geforceerde vriendschappen – degene die je met je vriend krijgt – en vrienden van vrienden. Met sommige heb je een enorme klik, anderen zijn gezellig en that’s it. Maar wat ze allemaal gemeen hebben? Je moet diplomatiek met je vrienden omgaan en over een portie empathie beschikken.
Want iedereen is anders en iedere relatie is anders. De tijd leert dat je met iedereen op een andere manier om moet gaan en dat iedere vriend of vriendin een andere ‘gebruiksaanwijzing’ heeft. Je weet op een gegeven moment wanneer je je mond moet houden, of wanneer je juist iets moet zeggen. Tegen wie je wél wat kunt zeggen over zijn of haar slechte adem of vette haren en tegen wie beter niet. Soms worden goedbedoelde adviezen niet gewaardeerd en krijg je een sneer als je voorzicht aankaart dat het misschien tijd wordt om niet te blijven hangen in een oude liefde. “Het is mijn leven, laat me gewoon”. Duidelijk. Jij moet je hier niet mee bemoeien. En hieruit blijkt dat je lastige dingen soms maar beter niet ter sprake brengt. Een sterke politieke voorkeur waar jij het niet mee eens bent, eetgewoonten of persoonlijke hygiene. Gevoelige zaken.
Lees ook: Zó herken je een toxic friend, en zó kom je er vanaf.
De eerste diplomatieke situatie die ik me kan herinneren is die met ’n ingewikkelde relatie van een vriendin. Die man was niet best. Maar de schat wilde dat niet inzien en steeds als ik er wat van zei werden mijn argumenten van tafel geveegd. Sterker nog: ze vond het strontvervelend en belde steeds minder vaak. Het was toch zeker haar leven? Ik zag het he-le-maal verkeerd. Totdat hij haar de bons gaf, ’n ander had en die ander was niet nieuw. Nee deze bijvrouw had hij al ’n tijdje. ZIE JE! Dacht ik. Maar dat heb ik niet gezegd toen mijn vriendin huilend terugkwam en zei: “Waarom heb je niks gezegd?”. Ik heb úren zitten luisteren en dat hielp. Inmiddels heeft ze – wel – een leuke vent en is alles weer koek en ei.
Maar goed. Sommige dingen moeten gezegd worden en sommige dingen kun je maar beter niet zeggen. Natuurlijk moet je eerlijk blijven, maar niet ten koste van vriendschappen. Soit. Want als je volwassen bent weet je zeker dat bepaalde zaken je niet in dank worden afgenomen. Dat hoort bij het leven, het wordt ingewikkelder en tact en tolerantie worden belangrijker in al je relaties.
Tuurlijk hoef je niet te liegen als vriendin A vraagt: “Staat dit jurkje mij?”, maar recht voor z’n raap roepen dat ze veel té dik is wordt ook niet geapprecieerd. Enthousiast vertellen over je nieuwe job, terwijl je best friend thuis zit of tegen ‘altijd druk’ types zeggen dat jij het ook druk hebt kan de sfeer verpesten. Je moet steeds vaker de juiste woorden over je lippen laten rollen. It’s all about tact.
Tact kan gevoelens maken of breken. Als al je vriendinnen zich beginnen te settelen kun jij je zo vrij als een vogel voelen, of een oude vrijster. Het ligt eraan hoe je het bekijkt óf hoe een ander het bekijkt. Ik bedoel: het is strontvervelend als jij op de zoveelste bruiloft wéér de vraag krijgt of er al iets van ’n man in je leven is. Want tja, je wordt er niet jonger op… GRRRR!
Het zal vast goed bedoelt zijn, maar dat hoor je gewoon liever niet. Tactvol zijn betekend niet dat je altijd maar poeslief moet zijn. Nee, het heeft meer te maken met je kunnen inleven in een ander en het vinden van de juiste woorden. Als je dat kunt, kun je ook best tegen vriendinnen zeggen dat snorren bij vrouwen best weggeschoren mogen worden, deo in de zomer een must is en een dikke laag smeltende make-up juist niet.
Lees ook: Zo onderhoud je de meest waardevolle vriendschappen.