Zo raak je vervreemd van iemand van wie je houdt

Vervreemding verwijst naar een situatie waarin familieleden of geliefden, die voorheen op een hechte manier met elkaar verbonden waren, emotioneel en fysiek afstandelijk van elkaar zijn geworden. Vervreemd raken gaat om een ​​opzettelijke en doorgaans langdurige afstand of scheiding die verder gaat dan de typische ups en downs van relaties.

Vervreemding kan optreden tussen ouders en kinderen, broers en zussen, geliefden, beste vrienden en collega’s. Als het gebeurt, kun jij je best eenzaam voelen.

Vervreemd raken van iemand die dichtbij je staat

Als iemand niet dichtbij je staat, kan je ook niet vervreemd raken. Want dan is er al een van nature aanwezige afstand. Pas als je close met iemand bent, of het nu gaat om een liefdesrelatie, een familielid of goede vriendin, is het naar als er afstand ontstaat.

Vervreemding kan in dit geval een complexe en emotioneel zware ervaring zijn. Emoties zoals verdriet, wanhoop, verwarring, onbegrip en schuldgevoel bepalen je stemming. Soms kies je er zelf voor om afstand van iemand te nemen, maar het kan ook zijn dat iemand afstand neemt van jou.

Herstellen van vervreemding is dan ook een rouwproces waarbij je ups en downs ervaart. Neem de tijd om de ontstane afstand te accepteren en forceer het contact niet. Zet je zelf vooral op nummer een! Als jullie innige relatie meant to be is, dan verdwijnt de afstand vanzelf. Anders zit er maar een ding op: accepteren dat je van deze persoon vervreemd bent.

Vervreemding kan het gevolg zijn van:

  • Een conflict of meningsverschil: wanneer er tussen twee personen steeds conflicten ontstaan of wanneer je totaal anders in het leven staat en andere normen of waarden hebt, kan dat steeds weer botsen. Afstand is het enige wat helpt om het conflict te vermijden.
  • Miscommunicatie: onopgeloste communicatie issues kunnen onder de huid gaan zitten en zorgen voor vervreemding.
  • Grote levensveranderingen: door grote levensveranderende gebeurtenissen, zoals de geboorte van een baby, een verhuizing, ontslag of een nieuwe relatie, kan het contact tussen twee individuen verwateren.
  • Verraad: wanneer het vertrouwen tussen twee personen beschadigt, kan het zorgen voor blijvende schade en afstand.
  • Familiedynamiek: familierelaties kunnen behoorlijk complex zijn. Vervreemding kan plaatsvinden bij conflicten, een lieveling in de familie of ruzies over de erfenis, opvoeding of andere verantwoordelijkheden.
  • Persoonlijke groei en ontwikkeling: je blijft je leven lang in ontwikkeling. Daardoor verander je en soms leidt dat tot andere levensdoelen, interesses, normen en waarden. In dit geval groei je op een natuurlijke manier uit elkaar.
  • Slecht behandeld worden: de ervaring dat iemand anders je niet respecteert of slecht behandelend, kan afstand creëren. Soms is het zelfs hard nodig om afstand te nemen van iemand die je steeds laat vallen, emotioneel of fysiek misbruikt.

De kracht van afstand nemen

Vervreemding is niet in alle gevallen slecht. Het kan ook voor opluchting zorgen omdat de andere persoon niet meer in jouw leven past. Erken de emoties die je ervaart, omring jezelf met andere vrienden, familieleden of zelf een therapeut om over gevoelens te praten. Als jij zelf degene bent die afstand neemt, onthoud dan dat het oke is om je eigen ruimte in te nemen en om grenzen te bewaken.