15 dingen die je herkent als je té lief bent

Het is je rol, maar deze is niet per se leuk: té lief zijn. Want lieve mensen hebben het niet altijd makkelijk in deze maatschappij, ze zijn namelijk altijd liever dan de mensen om zich heen. Ze offeren zichzelf té vaak op en denken altijd: ‘doe ik wel het goede?’

En dat doe je niet. Heus. Niemand doet het altijd goed, dus kappen nou met té lief zijn. Daar hoef je heus geen schuldgevoel over te hebben. Want zeg nou zelf: soms mag het allemaal best iets minder aardig.

1. Sorry rolt dagelijks over je lippen
Je excuseert je voor dingen die niet jouw fout zijn. Ga maar na hoe vaak je wel niet sorry hebt gezegd terwijl het eigenlijk niet nodig was! Sorry zeggen is een manier om fouten toe te geven, als je deze niet maakt is het gek om te strooien met loze woorden. Want dat zijn ze dan.

2. Je werkt té hard
Niet alleen lieve mensen werken hard, sommige mensen zijn gewoon workaholics. Maar als jij altijd taken van je collega’s overneemt, téveel hooi op de vork neemt of vrijwillig overwerkt kan het best wel eens ietsiepietsie teveel worden. Aan het einde van de rit ben zo kapot dat je jezelf wel voor de kop kunt slaan omdat je niet wat liever voor jezelf bent geweest.

3. Te laat komen? NEVER
Want je kan iemand anders toch niet op jou laten wachten? Jij bent altijd als eerste op afspraken en moet vervolgens oneindig vaak wachten.

Lees ook: 14 kleine, simpele levenslessen die extreem belangrijk zijn en die we vaak vergeten.

4. Nee zeggen is niet je ding
Je doet best vaak dingen tegen je zin in omdat je ‘nee’ simpelweg niet over je lippen krijgt.

5. Je hebt het altijd druk
Omdat je nooit ‘nee’ zegt.

6. Aan verantwoordelijkheidsgevoel geen gebrek
Sterker nog: jij zal iets of iemand nóóit laten zitten en gaat keihard door tot het bittere einde.

7. Conflicten? Niks voor jou
Iedere vorm van onenigheid ga je automatisch uit de weg. Je voelt je namelijk super ongemakkelijk als iemand fel tegen jou tekeer gaat.

8. Je bent een social liker
Niet alleen in het echte leven, vooral online. Je struint iedere dag je timeline en feed af om maar iedereen te liken, zelfs als je de berichten totaal niet boeiend vindt. Want dat vriendin A. een dochter met vlechtjes heeft en vriendin B. dagelijks liters wijn wegzuipt, heb jij inmiddels allang gezien. En dat je vind je dus echt niet leuk.

9. Een ander praat altijd voor jouw beurt
Groepsgesprekken gaan je niet gemakkelijk af, sterker nog: je zegt niks. Althans, niemand luistert. En dat ligt écht niet aan de ander, het wordt tijd dat je zelf meer op de voorgrond treedt.

10. Je vertelt niet zoveel over jezelf
Omdat je beter kunt luisteren naar wat een ander te vertellen heeft.

11. Geld moet rollen
Niet omdat je er warmpjes bijzit, maar omdat je altijd denkt dat jij aan de beurt bent om een rondje te geven.

12. Kritiek geven is niet je ding
Want stel je eens voor dat je iemand kwetst.

13. Hulp vragen ook niet
En dat terwijl je zelf altijd iedereen helpt. Ze hoeven je maar te bellen en je staat in de startblokken om te vertrekken. Je eigen werk? Nja, dat komt wel weer.

14. Je wordt he-le-maal rood als je een compliment krijgt
HUH? Zegt iemand nu iets aardigs over jou? Eh, tja dat is even schrikken.

15. Je bent lief maar niet stom
Mensen gaan er vaak vanuit dat ze zo over je heen kunnen walsen, ze misbruiken jouw vriendelijkheid. Maar daar steek jij heus wel een stokje voor. Je bent lief, maar niet stom. En zij die dat niet snappen hebben niks aan jou.

Lees ook: 30 vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen of jullie bij elkaar passen.