Zo onderhoud je de meest waardevolle vriendschappen

Vriendschappen sluiten en onderhouden ging vroeger vanzelf. Daar hoefde je weinig moeite voor te doen. Na schooltijd regelden moeders onder elkaar wie waar kon spelen en op de middelbare school zagen jullie elkaar praktisch de hele week. Dat is tegenwoordig een stuk ingewikkelder. Lees: afstanden, carrières, huwelijken en kinderen.

Nu we ouder worden, beseffen we ons steeds beter dat vriendschappen kostbaarder zijn dan ooit. Maar ook gecompliceerder. Per slot van rekening heb je verscheidene vriendschappen in verschillende fases van je leven gesloten. Mensen veranderen. Jij verandert. Knap lastig. Dus hoe houd je die vriendschappen nu in stand? Nou zo!

Combineer jullie to-do lijsten
Je moet toch boodschappen doen en winkelen met een vriend of vriendin is altijd leuker. Spreek af bij jullie favoriete supermarkt en maak er een sociaal uurtje van. Ook samen sporten is een goede optie. Volgens onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Social Sciences, is het niet alleen een handige manier om bij te kletsen, je motiveert elkaar ook om intensiever te sporten. Overweeg dus eens om jullie beiden op te geven voor bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd. Door een dubbele to-do lijst lijken boodschappen doen en sporten ineens minder gedoe. Waar wacht je nog op?

Gebruik Social Media in je voordeel
Want ja, scrollen door je tijdlijn telt niet echt als het gaat om contact onderhouden. Gebruik groepchats om eens spontaan een interessant of spannend verhaal te delen. Tien keer leuker dan het standaard praatje: ‘Hoi! Hoe is het met je? En hoe is het op je werk?’. Snapchat en andere soortgelijke diensten kunnen je vrienden en vriendinnen ook op de hoogte houden van je wekelijkse activiteiten.

Lees ook: Zó herken je een ’toxic friend’ en zó kom je er vanaf

Tijd maken
Ja, inderdaad. Tijd maak je. Als je tijd kunt vrijmaken om series te kijken, kun je ook een avond iets leuks doen met een vriendin of goede vriend. Wanneer we het druk, drukker, drukst hebben, is het meestal de tijd met onze vrienden die we skippen. Zelfs als dat eigenlijk juist is wat we nodig hebben.

Schrijf brieven
Er gaat niets boven het ontvangen van een met de hand geschreven brief . Vooral wanneer je het totaal niet verwacht. En nee, je hoeft je dan echt niet te houden aan één of ander schrijfschema. Houd het spontaan. Schrijf af en toe een korte brief als je tien minuten even niets te doen hebt – die momenten zijn er genoeg – en stuur ‘m op. Heb je meer te vertellen? Zet dan de tv een keer uit en schrijf een paar pagina’s. Natuurlijk is directe communicatie handig. Maar met een brief laat je zien dat je iemand wel héél speciaal vindt.

Organiseer iets
Er is niets gemakkelijker dan een vriend of vriendin zien wanneer het gepland staat op de kalender. Een terugkerende afspraak is dé sleutel. Het starten van een hardloopgroep of kookclub is een geweldige manier om dit te doen. Of schrijf jullie in voor dezelfde workshop.

Wie het kleine niet eert…
Stuur een kaartje of koop iets kleins dat je aan hem of haar doet denken. Zo kocht ik laatst voor vriendin J. een kleine bundel met gedichten omdat ik weet dat ze er gek op is. Gewoon zomaar.

Vriendschap heeft onderhoud nodig. Of het nu een prille of oude vriendschap is. Niets is voor eeuwig dus omarm de creatieve manieren om in contact te blijven.

Lees ook: Kunnen mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn?