Voorbereiden op definitief afscheid: rouw begint soms al voor de dood

Niks is zeker in het leven, behalve de dood. Toch wil niemand definitief afscheid nemen van het aardse bestaan. Niet plotseling, maar ook niet via een lijdensweg. Het leven verlaten gaat gepaard met veel emoties en verdriet. Ook mensen die niet bang zijn voor de dood, maken zich zorgen over degenen die ze achter laten. Rouw begint soms al voor de dood.

Wanneer je hoort dat je niet meer zo lang te leven hebt, begint het rouwproces. Want wennen aan het idee dat je dood gaat, dat kan helemaal niet. Toch zijn er manieren om rouwen mooier en lichter te maken.

Voorbereiden op een definitief afscheid

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op een definitief afscheid. En dit hoeft niet pas te gebeuren als je de boodschap krijgt dat je niet meer zo lang te leven hebt. Ook als je gezond bent, kun je nadenken over het einde van het leven. Niet leuk, maar soms geeft het wel verlichting. Voor jezelf, maar ook zeker voor nabestaanden.

Als je al eens afscheid hebt moeten nemen, weet je dat daar veel bij komt kijken. En op het moment suprême ben je niet jezelf. Want na het overlijden van een dierbare nemen emoties een loopje met je en kun je je enorm eenzaam voelen.

Ga het onderwerp ‘de dood’ niet uit de weg

Je kunt je nooit goed voorbereiden op een groot verlies en er is geen handboek. Maar één ding is zeker, het is belangrijk om te praten over de dood. Als je weet dat iemand dood gaat, ziet de toekomst er ineens anders uit. Anders dan bij een plotselinge dood, kun je nog vragen stellen aan degene die spoedig overlijdt. Deze gesprekken zijn ongelofelijk moeilijk, maar wel heel waardevol.

Gesprekken kunnen gaan over praktische zaken, zoals welke muziek er op het afscheid wordt gedraaid, maar ook over het verleden. Wat wil je nog weten? Of wat hoopt iemand voor jou? Wees voorbereid op tranen, maar ook deze mogen er zijn.

Wat wil je nalaten

Nalatenschap gaat vaak over financiële middelen of materiële zaken zoals een huis. Toch kan het ook gaan om herinneringen. Denk aan een dagboek voor jouw dochter, een videoboodschap voor jouw geliefde of een sieraad voor een dierbare vriendin. Natuurlijk sta je niet dagelijks stil bij de dood, maar een dagboek bijhouden is ook iets moois. Ook als je nog geen idee hebt wanneer je het leven gaat verlaten, kun je hier al aan denken.

Cremeren of begraven

Dan is er nog het definitief afscheid zelf. De twee opties zijn cremeren of begraven en het is wel fijn om jouw wens kenbaar te maken aan eventuele nabestaanden. Als je het echt niet weet, kun je de mensen die achterblijven laten kiezen, maar dat is wel ingewikkeld. Zeker als je je bedenkt dat de meningen verdeeld kunnen zijn. Dan is de plek waar je begraven wordt of waar je de as uitstrooit ook iets om over na te denken. Is er een plaats die een bijzondere plek in jouw hart heeft?

Uitvaartverzekering

Heel veel dingen rondom rouwen zijn niet goed geregeld. Zo is er in Nederland tot op heden geen goede regeling voor rouwverlof. Het aantal dagen rouwverlof is in Nederland namelijk vastgesteld in de cao. En je krijgt alleen vrij voor het afscheid als jouw partner of een kind overlijdt. In het slechtste geval twee dagen, en met tien dagen mag je al in jouw handjes knijpen. Je snapt: hier is nog veel te verbeteren. Stel je voor dat een ouder of goede vriendin overlijdt, dan heb je na het afscheid niet zoveel te willen en daar heb je weinig invloed op.

Waar je wél invloed op hebt, is de uitvaart verzekering en gelukkig maar, want de kosten kunnen aardig oplopen. Misschien maak je je daar nu nog helemaal niet druk om, maar geloof ons: als het moment daar is, wil je echt niet bezuinigen of jezelf in de schulden steken. .

Zorg goed voor jezelf anders val je om

De dood zorgt voor stress en iedereen verwerkt een afscheid op zijn of haar manier. Je kunt jezelf helemaal verliezen in het regelen van een uitvaart, maar ook als iemand ziek is, kan dit grote zorgen met zich meebrengen. Je loopt helemaal leeg en vangt keer op keer klappen op. En juist dan is tijd voor jezelf belangrijk. Sta stil bij jouw gevoelens, stop ze niet weg en neem voldoende rust. Gun jezelf soms afleiding want anders val je om.

Vind opnieuw de balans in het leven

Rouwen wil zeggen dat je iemand intens mist en dat geeft een onveilig gevoel.
Rouw is dan ook opnieuw de balans vinden in het leven. Dat gaat immers nooit meer hetzelfde zijn en dat is hard maar onomkeerbaar. Je zult dus opnieuw de balans in het leven moeten vinden. Maak nieuwe rituelen. Ging je bijvoorbeeld altijd bij jouw ouders eten die er niet meer zijn? Probeer dan bij een vriend of vriendin aan te schuiven. Dat is geen vervanging, maar het geeft houvast.

Hoe dan ook, rouwen is een eindeloos proces. Er is geen begin of einde. Verlies slijt niet zomaar. En als je echt verdrinkt in het verdriet, is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. Soms lukt het niet om alleen te rouwen.

Zo raak je vervreemd van iemand waarvan je houdt