Zo breng je een indrukwekkende en onvergetelijke toost uit

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, op je verjaardag, je bruiloft of tijdens een diploma uitreiking. De Toost. Hét moment dat jij in het middelpunt van de belangstelling staat en dat iemand anders uit de doeken doet waarom jij vandaag alle aandacht verdient. Waarom jij zó bijzonder bent. Soms best gênant, zeker als degene die aan het woord is niet zoveel te vertellen heeft. En eerlijk is eerlijk, dat vertellen is ook niet eenvoudig. Daarom geven wij tips om een alles behalve saaie of oppervlakkige toost uit te brengen.

Drink alcohol
Dit advies kreeg ik ooit van een vriendin die zelfs voor een sollicitatiegesprek een borrel drinkt om de spanning te onderdrukken. En ja, het helpt. De spanning wordt stukken minder maar jouw vocabulaire op een gegeven moment ook. Het is de truc om nét genoeg te drinken maar absoluut niet teveel! Want voor je het weet maak je er een puinhoop van en sta jij lallend voor een volle zaal.

Stel vragen
Vraag aan de persoon die in het middelpunt van de belangstelling staat wat hij of zij wil horen. Een grappige speech? Of liever een tranentrekker? Misschien ben je uren aan het woord, terwijl een paar woorden méér dan genoeg zijn. Als je weet waar je aan toe bent, kun je daar rekening mee houden. Hoe meer jij over de persoon in kwestie weet, des te persoonlijker jouw toost zal zijn. Vertel niet alleen maar dingen die iedereen al weet.

10 ingewikkelde emoties waaruit blijkt dat je een volwassen bestaan leidt.

Begin. Midden. Eind.
Jouw verhaal moet een duidelijk begin, midden en einde hebben. Neem het publiek mee op reis. Wek nieuwsgierigheid op in het eerste deel, kom tot de kern in het tweede deel en laat een onuitwisbare indruk achter tijdens het laatste stuk.

De kern moet kort én krachtig zijn
Want om eerlijk te zijn luisteren de meeste mensen alleen de eerste en laatste minuut. Zorg dat deze minuten tellen want de rest gaat het ene oor in en het andere oor uit!

Kill your darlings
Schrap stukken tekst die niet nodig zijn. De belangrijkste reden dat mensen afhaken tijdens een speech is: je praat té lang. Op een gegeven moment ben je niet meer aan het praten maar aan het zeveren. Zo heb ik ooit een toost meegemaakt waar iemand wel echt heel erg z’n boekje te buiten ging De eerste minuut ging over het bruidspaar, de overige tien minuten over hemzelf. En daar heeft op dat moment niemand behoefte aan.

Blijf oprecht
Spreek vanuit je hart en zeg alleen de dingen die jij wilt zeggen, dat zijn de meeste rake woorden. Dus fiets niet andermans woorden in jouw speech en ga vooral geen moeilijke woorden gebruiken als je dat normaal ook nooit doet, dan raak je van je apropos.

Het exacte verschil tussen ‘denken’ met je hart en met je mind volgens Juno.

Humor
Does the trick. Vertel een anekdote waarmee je niemand écht voor schut zet. Dat zou je zelf ook niet willen.

Oefen voor de spiegel
Want een: dan kun je de tekst beter onthouden – dag briefje! – én twee: je staat stukken zelfverzekerder voor de zaal.