5 dingen die kunnen gebeuren als ons zenuwstelsel uit de overlevingsmodus komt

Ons zenuwstelsel is briljant en intelligent. Het is zelfs zo briljant dat het onze lichaam en geest beschermt tegen stress en traumatische gebeurtenissen. Je lichaam krijgt signalen door en dat is door de natuur zo bepaald. Alleen soms blijft je lichaam in de overlevingsmodus, zelfs als de stressvolle of dreigende situatie allang voorbij is.

Dit is waarom het belangrijk is om je lichaam te vertellen dat het tijd is voor heling. Dat je je weer mag overgeven aan je gevoel. Want wanneer je in de overlevingsmodus leeft, blokkeer je in feite jouw gevoel.

Wat doet het zenuwstelsel?

Het autonome zenuwstelsel wordt automatisch en onbewust aangestuurd. Hier merk je niks van, maar het is onmisbaar voor verschillende belangrijke en onmisbare processen in het lichaam. Denk aan:

Het immuunsysteem;
De spijsvertering;
De hormoonhuishouding;
De ademhaling;
Je hartslag;
En je lichaamstemperatuur.

Als je stress ervaart, gaat je hartslag bijvoorbeeld omhoog en heb je moeite met een diepe ademhaling. Dit komt omdat het autonome zenuwstelstel uit het het sympathische zenuwstelsel (zorgt voor fight or flight) en het parasympathische zenuwstelsel (orgt voor ontspanning) bestaat. In deze tijd, met veel prikkels van buitenaf, heeft het sympatische zenuwstelsel bij veel mensen de overhand. Je voelt je onrustig, gestresst en gejaagd.

Je zenuwstelsel ontspannen

Daarom is het belangrijk om bewust je zenuwstelsel te ontspannen. Want als je dit doet werken alle processen in het lichaam beter. Dit zorgt ervoor dat je prikkels van buitenaf beter kunt verwerken. Een win-win dus! En het ontspannen van je zenuwstelsel kun je leren. Dit doe je bijvoorbeeld door bewuste ademhaling, meditatie, yoga, voldoende slaap, veel buiten wandelen, gezonde voeding, een gezonde darmflora en krachttraining. Ook dansen, knuffelen of het opschrijven van gedachten helpen je om mindful in het  leven te staan.

1. We kunnen beter rouwen

Rouwen is een essentieel onderdeel om te helen. Wanneer je in de fight or flight modus staat, worden gevoelens van verdriet en rouw vaak onderdrukt. Iedereen krijgt te maken met verlies en dit laat wonden achter. Soms helen die wonden nooit helemaal, dat is oké, als je je gevoelens maar toelaat en accepteert. Pas als je deze volledig omarmt, komt er ruimte voor meer vrede en positiviteit.

2. We kunnen beter omgaan met woede

Als je ontspannen leeft, met een gekalmeerd zenuwstelsel, is woede een bewuste emotie waar ruimte voor is. Stel je zenuwstelsel is gespannen, dan negeer je woede, druk je gevoelens weg en please je mensen om de lieve vrede te bewaren. Andersom kan het zijn dat je juist ontploft omdat je geprikkeld en gefrustreerd bent. Terwijl woede is een hele normale en nuttige emotie en als iemand jouw grenzen overgaat, dan mag je daar boos over worden. Jezelf op deze manier uiten geeft enorm veel verlichting waardoor je lichter leeft.

3. Gevoelens van vermoeidheid zijn toegestaan

Wanneer het lichaam ontregeld is, negeer je vaak signalen van het lichaam. Dit betekent ook dat je moeite hebt met het nemen van rust. Terwijl cravings naar slowness, ontspanning en slaap juist hartstikke gezond zijn om aan toe te geven!

4. We kunnen afstand nemen van familie

Dit klinkt rigoureus, maar het leren onze diepste survival strategieën van familie. De manier waarom we omgaan met stress en gevoelens, stamt vaak af vanuit familiepatronen en het ‘goed willen doen’. Als je meer inzicht krijgt in familiepatronen, is het makkelijker om hier afstand van te nemen en je eigen behoeften op de eerste plek te zetten. Het is normaal dat je je eigen weg wil vinden in het leven zonder bepaalde normen en waarden die diep in jouw familie geworteld zijn.

5. Eigen behoeften worden duidelijker

Jezelf klein houden, anderen pleasen en je aanpassen aan een bepaalde rol (moeder, dochter, echtgenote) zijn allemaal leuk en aardig, maar soms verlies je jezelf. Leven op de automatische piloot, met een overprikkeld zenuwstelsel, zorgt ervoor dat er weinig ruimte overblijft voor zelfontplooiing. Terwijl je eigen voorkeuren, behoeften en verlangens enorm belangrijk zijn voor een vervuld en gelukkig leven.