Wanneer zijn we klaar met de negatieve online comments?

Internet biedt ontelbaar veel mogelijkheden om vrouwen met elkaar te verbinden zodat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Denk aan online communities, netwerk mogelijkheden en social clubs. Vrouwen zijn sociale wezens die hunkeren naar connectie en het internet faciliteert je om je netwerk en relaties te laten bloeien. On- en offline.

Helaas komt het – steeds vaker – voor dat vrouwen elkaar beledigen en pijn doen op dezelfde manier. We spenderen aardig wat uurtjes online en er worden daar pijnlijke en hatelijke dingen geschreven die je in het echt ammenooitniet tegen iemand zou zeggen. Iedereen kan het zien of krijgt er mee te maken: vooroordelen over je kleding, je lichaam of zelfs over je levensstijl. Gemene opmerkingen die nergens voor dienen, behalve dat ze onzekerheid en angst voeden. Waarom zijn er vrouwen die zulke gemene dingen plaatsen? Gebaseerd op een selectie foto’s en berichten denk je dat je iemand kent en oordeel je over iemand zonder het échte verhaal te kennen. Er wordt publiekelijk gestrooid met negatieve comments want online is dat lekker veilig. Waarom gedragen sommige vrouwen zich zo eng? En nog belangrijker: hoe stoppen we deze negativiteit?

We keren elkaar de rug toe
Waar het internet mensen samen brengt op verschillende manieren, kan het er ook voor zorgen dat anderen zich sociaal geïsoleerd voelen. In plaats van dat we er op uit gaan, zitten we steeds vaker achter onze laptop. We ontmoeten minder mensen face-to-face want screen-to-screen is lekker makkelijk. Dat hoeft niet per se slecht te zijn want iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig om te mollen – weg te kruipen. Maar als je op een gegeven moment afspraken uit de weg gaat om meer tijd online door te brengen, dat is het mis. Stel je voor dat je je gevoelens alleen nog maar online deelt, dan wordt het steeds moeilijk om offline een uitlaatklep te vinden. Al je euforie maar ook frustratie moet je toch ergens kwijt… en dat is waar negatieve comments vandaan komen. Het zijn persoonlijke frustraties die zich openbaren in gemene, pijnlijke en schaamteloze comments. Ze komen vaak van mensen die échte connecties zijn verloren en die nergens emotionele steun vinden.

We vergelijken ons meer met anderen dan ooit
De een heeft een mooier huis, de ander een mooiere tas. We kunnen niet ontkennen dat we allemaal gevoelens van jaloezie hebben als we bepaalde dingen zien en er dagelijks mee geconfronteerd worden. Hoe beter je in je vel zit, hoe minder last je hier van hebt. Het zijn allemaal dingen die er eigenlijk niet toe doen, wat er wel echt toe doet zijn dingen zoals: gezondheid en verbondenheid. Écht contact met mensen die je accepteren zoals je bent en die er altijd voor je zijn. Vervagen deze factoren? Dan ga je op zoek naar een uitlaatklep om negatieve gevoelens te lozen. Bij gebrek aan een gezonde manier om gevoelens te uiten is de kans groter dat je een schaduw werpt over andermans zonnestralen.

Hoe voorkom je dit?
In plaats van elkaar zwart maken, kun je elkaar aanmoedigen en steun bieden. Laten we elkaar accepteren in een online wereld waar we gedachten, angsten en dromen delen. Als je gemene opmerkingen in de groep wilt gooien, stap dan weg van je computer en ga even een frisse neus halen. Social media geeft ons de kans om te gluren in andermans leven, het is geen recht. Haal deze twee zaken niet door elkaar want je hoeft niet te kijken wat iemand anders allemaal uitspookt! Het mag. En als je niet happy wordt van wat je ziet is het een goed plan om bepaalde accounts niet meer te volgen. Neem een digitale detox en ga na wat er zich allemaal in jouw hoofd afspeelt. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties in plaatst van dat je anderen de schuld geeft van mislukkingen. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en leeft zijn eigen leven. So be it.

Lees ook: 7 tips voor een digitale detox.