Waarom je soms beter alleen op pad kunt gaan

Laatst dronk ik een wijntje met ’n vriendin en we kregen het over vakanties, weekendjes weg en dingen die we het allerliefste doen. Cultuur snuiven, wijn drinken en je hoofd leeg maken horen daar allemaal bij. Maar wat als niemand met je mee gaat? Moet je dan maar niet gaan?

Het is namelijk nogal wat om in je eentje naar een concert of naar de film te gaan. Ik woon al jaren in Amsterdam, iedere dag is er een hoop te doen, maar toegegeven: ik ben nog nooit alleen op pad geweest. Ja, voor events van mijn werk. Of om te shoppen, maar dat is anders. Toch?

Want er heerst een stigma rondom ‘alleen’ zijn. Op de een of andere manier is het nog steeds niet sociaal geaccepteerd om in je eentje dingen te ondernemen. Zodra we iemand alleen zien denken we: dat is gek, of zielig. Terwijl dat niet per se zo is. We denken dat mensen dingen niet graag in hun eentje ondernemen, en daarom gaan we liever niet dan alleen.

En alhoewel mensen wél vaker alleen op reis gaan, zitten ze nog steeds liever niet alleen in een restaurant. Of bij een voorstelling. Maar mijn vriendin kan het juist aanbevelen. Sterker nog: iedereen zou eens alleen een vreemde stad moeten bezoeken – inclusief uitgebreid tafelen. Dat kan zelfs fijner zijn dan samen.

Lees ook: Vanaf nu kun je naar hotspots die niet in de boekjes staan!

Alleen jouw perspectief doet er toe
Of je nu vrijgezel bent of niet, het is uniek om dingen écht vanuit jezelf te benaderen. In deze tijd wordt je stiekem altijd beïnvloed door sociale verwachtingen van vrienden of in je relatie. Je bekijkt dingen onbewust vanuit andermans ogen. Hoe zou hij of zij het vinden? Om nog maar niet over de #selfies te spreken, want hoe krijg je dit gevoel nu weer het beste op een plaatje? Als je alleen bent wordt je aandacht in ieder geval minder afgeleid en kun jij je focussen op je omgeving. Details worden opeens opgemerkt, en je maakt meer herinneringen.

Je wordt minder afhankelijk van anderen
Het is zo gewoon geworden om jezelf te omringen met mensen, dat als je dan een keer alleen bent, je jezelf verloren kunt voelen. In plaats daarvan kunnen we ons beter happy voelen met wie we zijn, en me-time omarmen. Pas dan leer je jezelf echt kennen, en herken je beter wat jij écht wilt. Want in een tijd waarin contact slechts een WhatsAppje van je verwijderd is, heb je steeds minder tijd alleen. Zonder contact.

Ruimte voor creativiteit
Soms moet je jezelf terugtrekken om de beste resultaten te boeken. Vrij van afleiding heb je tijd voor persoonlijk reflectie, kun je je hoofd leegmaken en creëer je ruimte voor creativiteit. Als je dan ook nog ’s naar de film gaat, of naar een concert, wordt deze creativiteit nog meer gestimuleerd.

Alleen zijn met je gedachten is een van de beste dingen voor de ziel
Gebruik me-time om de ontelbare gedachtes in jouw hoofd op een rij te zetten, en alles wat er niet toe doet laat je los. Als je in je eentje bent heb je tijd om relaties te reflecteren en je baan te overdenken. Hierdoor weet je beter wat je wilt en dan pas kun je stappen ondernemen. Iedereen leeft een soort van op de automatische piloot, en dingen gaan prima zoals ze gaan. Maar ergens zijn we toch niet blij. Dat is dus omdat we nooit de tijd nemen om stil te staan bij wat we écht willen. Dat is eng en ligt niet binnen handbereik.

Afijn, na een avondje wegdromen over solo citytrips, kan ik niet wachten om zo’n weekend te boeken. HEERLIJK! Alleen door de stad dwalen, precies de dingen doen die ik wil en mensen observeren.

Lees ook: Jouw oprechte enthousiasme kan je ook in de weg zitten.