Vrouwendingen: alles wat je moet weten over HPV
Op je dertigste krijg je een oproepje voor een uitstrijkje. Alle Nederlandse vrouwen krijgen deze uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Als ik een ding kan zeggen is het: ga. Voorkomen is beter dan genezen en als je het Humaan Papillomavirus (HPV) op tijd ontdekt, is er niks aan de hand. Nee, het betekent niet standaard dat je kanker hebt.
Heel veel vrouwen blijken HPV-drager te zijn. Maar wat houd HPV precies is? En wat zijn de symptomen die erop wijzen dat je HPV hebt? Kun je het überhaupt krijgen als je altijd condooms gebruikt? Ja dus. Condooms beschermen je tegen het merendeel van de soa’s maar HPV wordt via de huid van het genitale gebied overgedragen. De condoom ligt niet als een laken tussen jullie in, dus er is een kleine kans aanwezig dat het virus ondanks de condoom jouw lichaam binnen dringt.
Even over HPV
HPV is een seksueel overdraagbaar virus dat door mannen én vrouwen kan worden overgedragen. Het virus kan zich verspreiden via het gehele gebied rondom de penis of de vagina. Vandaar dat die condoom ook geen garantie biedt. Al wordt het risico door onveilige seks natuurlijk groter. Mocht dit het geval zijn, ga dan altijd naar de huisarts voor een uitstrijkje. Je weet het maar nooit! In het geval van contactbloedingen tijdens de seks of wratjes rondom en in de vagina moet je zeker gaan. Dit zijn signalen die erop wijzen dat het virus aanwezig kan zijn. Een uitstrijkje is geheel pijnloos en al binnen enkele weken weet je of het raak is. Om eerlijk te zijn is die kans best wel groot. In Nederland raakt zo’n 8 op de 10 vrouwen weleens besmet. Je kunt het niet voorkomen maar er wel heel zorgvuldig mee omgaan.
Stel je hebt HPV
Natuurlijk schrik je als je hoort dat je het HPV virus hebt, dit betekent niet dat je ook baarmoederhalskanker krijgt. Het lichaam is in staat om het virus zelf op te ruimen. Er zijn maar weinig vrouwen met het HPV virus die risico lopen om baarmoederhalskanker te krijgen en dat zijn er nog steeds te veel. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om naar de gyneacoloog te gaan voor verdere onderzoeken. Bij dit bezoek moet je weer wijdbeens in de beugels gaan liggen zodat de gyneacoloog de boel van binnen kan bestuderen.
Het onderzoek
Een onderzoek om de baarmoedermond goed in kaart te brengen noemt met een kolposcopie. Met een kolposcoop (een soort van microscoop) wordt de baarmoedermond onder de loep genomen nadat er een spreider is ingebracht om de boel open te houden. Om het weefsel goed te kunnen beoordelen, wordt er een soort van azijn op het weefsel aangebracht. Zo ziet de specialist precies waar ze een beetje weefsel – een biopt – weg kan nemen. Nadat dit gebeurt is, stippen ze de wondjes aan met zilvernitraat, waardoor het bloeden stelpt. Dit kan gevoelig zijn maar pijn doet het niet, je ervaart hooguit wat kramp. Na dit onderzoek moet je de eerste dagen een maandverbandje of inlegkruisje dragen omdat het nog na kan bloeden. Overleg altijd met de gyneacoloog of het gebruik van een tampon, sporten of seks verstandig zijn.
En dan?
De uitslag van dit onderzoek laat een week op zich wachten en wordt bepaald aan de hand van een CIN uitslag.
-Geen CIN (=goed),
-CIN 1 (lichte afwijking),
-CIN 2 (matige afwijking),
-CIN 3 (ernstige afwijking). Ook dit is geen kanker.
Je hebt pas kanker als het weefsel door de basale laag heen is gewoekerd. Bij CIN 2 en CIN 3 bestaat de mogelijkheid dat er zich binnen een periode van tien jaar baarmoederhalskanker ontwikkeld. Mocht je CIN 1 hebben? Dan is er geen behandeling nodig, wel moet je terugkomen voor een uitstrijkje na de periode van 1 jaar. Bij CIN 2 ben je een twijfelgeval, een behandeling is niet altijd noodzakelijk. Komt er CIN 3 uit het onderzoek? Dan wordt er geadviseerd om een behandeling te ondergaan.
Kun je zelf iets doen om het virus tegen te gaan?
Jazeker! Ten eerste is eerlijkheid tegenover bedpartners héél belangrijk. Het is niks om je voor te schamen. Ten tweede is roken uit den boze, vrouwen die zo nu en dan een sigaretje paffen hebben een slechtere weerstand waardoor het virus meer kans maakt om baarmoederhalskanker te worden. Ten derde: doe wat nodig is en laat in geen enkel geval een oproep aan je voorbij gaan.