Slapen als een roos op een bed van natuurlijke materialen, dat wil je!

Wat we in onze mond stoppen, aan onze huisdieren te eten geven of op ons gezicht smeren: we maken met de dag bewustere keuzes. Biologisch, vegan, 100% natuurlijk, zonder palmolie, zonder siliconen. Steeds vaker draaien we een verpakking in de supermarkt om om de ingrediëntenlijst te lezen of keren we kleding binnenstebuiten om te zien waar het van is gemaakt. Hartstikke goed bezig! Toch is er nog één méga stap te maken die we vaak over het hoofd zien: ons bed. Een onderwerp dat ons des te meer tijdens de donkere dagen voor Kerst interesseert. Nighty night! 

Waarom slapen op een bed van natuurlijke materialen

Slapen. We doen het gemiddeld (als er geen krijsende koters of jengelende katten in ’t spel zijn) zo’n 8 uur per dag. Waarom we het doen?

  1. Dagelijkse dingen en belangrijke gebeurtenissen worden in ons brein gereorganiseerd, verwerkt en krijgen elk een eigen plek.
  2. Tijdens het slapen zijn onze hersenen druk in de weer om afvalstoffen weg te werken, iets wat een beste boel energie kost.
  3. Om onze batterij voor de volgende dag op te laden. Zodra we 24 uur of langer niet slapen, krijgen we te kampen met allerlei kwaaltjes en ongemakken. Kortom: slapen is een dagelijkse bezigheid die we behoorlijk serieus mogen nemen.

Nu komt het bruggetje naar een bed van natuurlijke materialen, want waar we met ons eten tot smeersel letten op wat we in huis halen, zijn we nog niet op dat niveau als het gaat om onze nachtrust. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 95% van de slapers nacht na nacht onder de wol kruipt in een bed vol plastic en andere synthetische materialen? Materialen die ver van de natuur (en ons lichaam) staan. Over de gevolgen is nog niet veel bekend, maar als je weet dat synthetische stoffen slecht ventileren, en warmte en vocht vasthouden (hey broeierige toestand), dan kan je je er wel iets bij voorstellen. Oh ja, en wetende dat je huid ook ademt, komt het ’s nachts continu in contact met chemische stoffen. Wordt het extra hard werken voor je lijf…

COCO-MAT bed van natuurlijke materialen

COCO-MAT x slapen op natuurlijke materialen

…that’s where het Griekse beddenlabel COCO-MAT jumps in. Duurzame beddenmakers eerste klas. Al sinds 1989 houden ze zich bezig met het maken van bedden van natuurlijke materialen (lees: van matras tot lattenbodem, van dekbed tot beddengoed + inmiddels ook meubels). Ze zijn ervan overtuigd dat slapen op natuurlijke materialen niet alleen zorgt voor een betere nachtrust, maar de materialen ook stukken beter ademen én het natuurspul zich beter naar je lichaam vormt. Hun droom? ‘Een weldadige nachtrust voor iedereen die op onze bedden en matrassen slaapt.’ 

Nu ruim 23 jaar later is COCO-MAT uitgegroeid tot een werelds (wereld)merk. Hun inspiratiebron is tot op de dag van vandaag hetzelfde gebleven: moeder natuur. Lokale Griekse grondstoffen zijn in the lead en worden aangevuld met katoen, wol, hout en zeegras. Ook bijzonder: alle slaapproducten worden met de grootste zorgvuldigheid met de hand in het Noord-Griekse Xanthi gemaakt (lees: ambachtslieden die volgens traditionele houtbewerkingsmethoden werken). Mooi én handig, want doordat het handwerk is, kan er maatwerk worden geleverd. Groot voordeel, want elk lichaam is uniek en vraagt om specifieke ondersteuning. Letterlijk alles kunnen ze voor mekaar krijgen (hun woorden). En dat alles zonder ook maar één gram chemische stoffen – zelfs de garen zijn 100% natuurlijk – te gebruiken. Niet voor niets dat ze grote certificaten mogen dragen die dit duurzame karakter onderstrepen.

COCO-MAT bed van natuurlijke materialen

Wat ook een groot bonuspunt is, is dat alles hypoallergeen, metaalvrij en duurzaam is. En over dat laatste willen we nog kort uitwijden. Want waar team COCO-MAT alles doet om iedereen een uitstekende nachtrust te geven, willen ze ook met een gerust geweten dromenland in duiken. Daarom maken ze bedden (en meer) om de wereld een beetje mooier te maken. Zo is hun CO2-uitstoot vrijwel neutraal, ligt hun recyclingpercentage maar liefst op 96%, wordt er met respect voor mens, milieu en natuur gewerkt én dragen ze hun duurzame steentje bij aan lokale gemeenschappen (o.a. door milieubewustzijn te stimuleren). Allemaal groene vinkjes!

COCO-MAT dompelt je onder in natuurlijk schoon

Welnu, ondergetekende is een paar weken terug voor een maatwerk bed van natuurlijke materialen gegaan (yes, van COCO-MAT). Geen twee tellen werk en je staat weer buiten, maar een middag lang uitleg over de materialen, proef liggen, checken of je lijf voldoende wordt ondersteund, opnieuw proef liggen. Het is echt wel even andere koek, dan ons IKEA-matras (no fans). De vriend en moi slapen dieper en voelen ons een stuk uitgeruster. Beste investering van 2022 voor de komende decennia kunnen we wel zeggen.

Zeg lieve kijkbuikkinders, is het niet eens tijd om één van onze meest gebruikte meubels in huis onder de loep te nemen? We hebben nog wel een go to-adres voor je 😉