De tongschraper: ‘ga je mond spoelen’ of ‘vaste prik in m’n poetsroutine’?

We doen alles voor een frisse giechel. Zo poetsen we onze tanden ’s ochtends en ’s avonds, en wie weet flos je erop los. Maar wat te denken van je tong. Krijgt die ook een welverdiende poetsbeurt met… de tongschraper?

Eeuwenoude Oosterse traditie: de tongschraper

Onbekend maakt vaak onbemind. Is zo. Niet erg, maar soms kan het geen kwaad om je toch wat meer in dat ‘onbekende’ te verdiepen. Goed voorbeeld is de tongschraper. In het Verre Oosten is het al eeuwenlang onderdeel van een gezonde gebitsroutine. Wist je namelijk dat je tong in een maand tot wel 20 miljoen bacteriën (uhh, pardon?) kan bevatten?

Met de nadruk op ‘kan’, want dat is waar de tongschraper haar intrede doet. Even een paar keer in de ochtend gelijk na het opstaan (en voordat je überhaupt iets van water, koffie of eten in je mond stopt) over je tong heen schrapen en de klus is geklaard. C’est tout! En als je weet wat de voordelen van de badkamertool zijn, dan wil je liever gisteren dan vandaag aan de schraap gaan. Als het even kan wel het liefst met een antibacteriële koperen tongschraper, want die drukken de bacteriën de kop in én zijn heel hygiënisch.

Tongschraper

Via je mond komt ons eten en drinken in ons maag-darmkanaal terecht. Houd je je tong schoon, dan snap je dat er aardig wat gezondheidsvoordelen aan kleven:

  • Frisse adem: door de tongschraper in te zetten, verwijder je een heleboel bacteriën die ongure geurtjes én overtollige tandplak voorkomen. En dat laatste zorgt er dan vanzelf weer voor dat je tanden witter worden én tandbederf tegen wordt gegaan. Willen we!
  • Verbetert de spijsverteringvinden we een interessante. Wat je namelijk moet weten, is dat ons verteringsproces al in de mond begint. Geef je je tong regelmatig een poetsbeurt, dan worden zogenoemde enzymen aangezet die de vertering positief beïnvloeden. When you know, you know.
  • Verbetert het immuunsysteem: je moet je voorstellen dat je door je tong te reinigen veel bacteriën, etensresten, gifstoffen en ander jakkiebahs verwijdert, voordat het je lichaam ingaat. Door dit voor te zijn, voorkom je dat je immuunsysteem hard moet werken. En daarbij – en hier gingen we helemaal van jubelen – neemt de hoeveelheid zuurstof door het tongschrapen in je lichaam toe, waardoor het je huid ten goede komt en veroudering afremt. Waar zo’n simpele dagelijkse handeling wel niet groots in kan zijn.
  • Verbetering van je smaak: woont er een dikke laag bacteriën op je tong, dan komen de smaken van je eten minder goed door. Door te schrapen ontstop je je smaakpapillen en proef je beter.