Hey Mama, We’ve Got You: dit geeft je vrijheid tijdens borstvoeding

Na mijn zwangerschap heb ik een paar dagen in het ziekenhuis gelegen, hier werd door de verpleegkundige hard gewerkt (zeg maar rustig lomp) om mijn borstvoeding op gang te krijgen. Ik had er het volste vertrouwen in dat dit ging lukken, maar op de een of andere manier werd ik maximaal gepusht. Zo ellendig als mijn borstvoeding startte, zo handig werd ik hierin door de Elvie Pump want dit gaf mij vrijheid tijdens borstvoeding.

De Elvie pump is een draadloze en zeer praktische kolf waardoor je anytime, anywhere kunt kolven. De eerste dagen na de bevalling ben je aan huis gekluisterd (wat ook heel fijn is!), maar daarna ga je stukje bij beetje weer de hort op. Voor al deze gezellige bezoekjes en etentjes is Elvie je beste vriend. Ik heb zelfs op het terras zitten kolven en niemand had het door.

Een hele verademing na de eerste weken, waarbij ik vanuit het ziekenhuis een gigantische kolfmachine mee naar huis kreeg. Met veel lawaai, zuigkracht en geduld heb ik daarmee de dagenlang op de bank gezeten.

Gemak dient de mens

Omdat ik borstvoeding toch op z’n minst drie maanden vol wilde houden, heb ik besloten om een Elvie pump te kopen. De Elvie Pump is ’s Werelds eerste draagbare kolfapparaat. Hiermee koop je een stukje vrijheid terug. Het stille apparaat past in je beha, waardoor je de pomp kan gebruiken waar en wanneer je maar wilt.

Borstvoeding normaliseren

Borstvoeding geven gaat niet bij iedere vrouw vanzelf. Als het niet lukt zijn er prima alternatieven en als het wel lukt, dan kan het een struggle zijn. Want dag en dag uit met borstvoeding bezig zijn is, zeker in het begin, tijdrovend en moeilijk te combineren met een druk werkschema.

Na verloop van tijd krijg je er handigheid in en past het makkelijker in jouw dagelijkse routine. Mits de omstandigheden meewerken. Als alles op de werkvloer bijvoorbeeld goed geregeld is, met voldoende kolfpauzes, een aangename ruimte en alle benodigdheden op de werkvloer, is het simpelweg makkelijker vol te houden. Daarom is het zo belangrijk om borstvoeding te normaliseren.

Elvie Back to Work Pump Guide 

Elvie helpt moeders op weg wanneer ze weer aan het werk gaan met Back to Work Pump Guide (e-book versie) met alle tips & trics om zo lang mogelijk borstvoeding te blijven geven. De handleiding bevat alles wat je echt wilt weten over kolven en hoe je dit kunt combineren met werk.

Vrijheid tijdens borstvoeding

Als borstvoeding geven niet gepaard gaat met veel ongemak, houd je het simpelweg langer vol als je voldoende melk produceert. Want dat is natuurlijk de belangrijkste voorwaarde. Door een fijne kolf ervaar je meer vrijheid tijdens borstvoeding.

Een checklist voor net-iets-vlottere eerste werkweken:

Voorraad: Leg een voorraadje moedermelk aan in de weken dat je nog verlof hebt. Met
wat moedermelk in de diepvriezer, ligt er niet te veel ‘kolfdruk’ op je eerste werk-
dagen. Moedermelk kan je langer bewaren wanneer je deze invriest (-18°C). Vries de melk het liefst binnen 24 uur in, dan is deze zes maanden houdbaar. Een voorraad is trouwens ook handig als je een avondje wijntjes wil drinken.

Regel je kolfpauzes: Het liefst zo snel mogelijk. Dat je tijd krijgt om te kolven lijkt vanzelfsprekend, maar bij heel wat werkgevers moet je die wettelijk voorziene halfuurtjes om te kolven tot drie maanden op voorhand aanvragen. Wie een volledige dag (7.30 uur) werkt, krijgt twee borstvoedingspauzes van een halfuur. Dit wordt via de zorgverzekeraar geregeld en jouw werkgever kan je helpen aan de juiste informatie.

Maak een afspraak het consultatiebureau:  In het begin heb je veel afspraken bij het consultatiebureau, daar kunnen ze aangeven hoeveel moedermelk jouw baby nodig heeft. Wanneer je werkt, heb je hier minder tijd voor. En daarnaast is het fijn als je voor je weer begint, weet hoeveel afgekolfde melk jouw baby per dag nodig heeft.

Elvie Stride

Elvie heeft een nieuwe, krachtige en stille borstkolf. Natuurlijk handsfree, maar met meer zuigkracht. De zuigkracht van de Elvie Stride gaat tot -300 mmHg* per cup. Daardoor is de nieuwkomer een handsfree elektrische borstkolf van echte ziekenhuiskwaliteit. Je hoeft dus niet meer bang te zijn dat je productie afneemt door te weinig zuigkracht. Bovendien heb je door het nieuwe systeem nog meer bewegingsvrijheid.

Elvie

Bekijk alle producten van Elvie op de website

Borstvoeding geven is iets moois en uniek. De tijd dat je het doet, vliegt voorbij. Zorg er daarom voor dat het echt een moment voor jezelf wordt. Néém die kolfpauzes, verwen jezelf met een tijdschrift of een warme kop thee, zorg dat je het niet koud krijgt (hallo sjaal!) en maak je vooral niet druk als het niet meer lukt. Want een ding is zeker: er komt een einde aan.