De lever is onze eigen detoxmachine en onmisbaar

Dit ‘ja we kunnen wel zeggen gouden’-orgaan ligt rechtsboven in de buikholte, vlak achter je ribben. Naast dat de lever een heel belangrijke ontgiftings-, en detox functie heeft, slaat het ijzer, suikers, vetten en bepaalde vitamines op, maakt de gal dat nodig is voor de vertering van vetten en breekt het onder andere ons lichaamseigen hormoon oestrogeen af.

Een hele mond vol, en dan heb ik nog helemaal niet de volledige functieomschrijving van de lever omschreven, maar met zo’n 500 functies met als hele belangrijke een detox van jouw lijf, wordt dat ook wel een hele lange waslijst. Dat verdient goud toch?

De lever als detox orgaan

 

Eén van de belangrijkste taken van de lever is ontgiften. Het proces van ontgiften (het afbreken van lichaamsvreemde stoffen) gaat in twee fases. In de eerste fase maakt de lever de lichaamsvreemde stoffen onschadelijk, zodat ze kunnen deelnemen aan het proces in fase twee. In de tweede fase worden de stoffen geschikt gemaakt om het lichaam via de darmen en nieren te verlaten.

Klink logisch en gemakkelijk toch?

Helaas krijgt onze lever vandaag de dag steeds meer te verduren: denk aan de vervuilde lucht die we inademen, stress, bespoten en bewerkte voedingsmiddelen, chemicaliën in onze verzorgingsproducten en het water dat we drinken wat steeds vervuilder wordt.

Dit zorgt er steeds vaker voor dat onze lever overbelast raakt en het zijn taak niet meer goed kan uitvoeren. Het gevolg is dat schadelijke stoffen zich ophopen in jouw lichaam en het hier schade toebrengt, met vaak lichamelijke klachten tot gevolg.

Waar je dan zoal aan kunt denken? Van vermoeidheid tot moeite met afvallen, ontstekingen, moodswings, vaak tussen 02:00 – 04:00 uur ’s nachts wakker worden, bloedsuikerdips en -pieken, opgejaagd gevoel na inname cafeïne houdende dranken en PMS-symptomen.

De lever zal het onschadelijk maken van giftige stoffen altijd voorrang geven, omdat dit meer directe schade kan aanbrengen. Dit betekent dat er geen of weinig over is voor het afbreken van ons lichaamseigen hormoon oestrogeen, met mogelijk oestrogeendominantie tot gevolg. (Lees er hier meer over)

10 tips om je ‘gouden’ orgaan te ondersteunen.

1. Kies zoveel mogelijk voor biologische en onbewerkte voedingsmiddelen
2. Zorg voor een minimale inname van 400 gram groenten per dag. Vooral kruisbloemige groenten, zoals broccoli en bloemkool zijn leverboosters.
3. Zorg voor voldoende inname van vitamine A, B, C, D, E mogelijk in supplementvorm. Zij ondersteunen de fases van ontgifting.
4. Vermijd producten die stoffen als BPA (een chemische stof die vooral wordt gebruikt bij de productie van kunststoffen). Kies bijvoorbeeld voor glazen bewaarbakjes in plaats van plastic.
5. Kies voor natuurlijkere cosmeticaproducten zonder parabenen. Dr. Hauschka, MÀDARA en Esse zijn hier mooie opties voor.

6. Zorg voor een goede darmwerking, zodat de stoffen en hormonen ook daadwerkelijk afgevoerd kunnen worden en niet ophopen in de lever.
7. Eet voldoende eiwitten. De aminozuren uit deze eiwitten ondersteunen ook weer de twee fases van ontgiften.
8. Kies voor een waterfilter op je hoofdkraan.
9. Pas op met overmatig gebruik van koffie, alcohol en / of paracetamol.
10. Dagelijks een kopje brandnetelthee is een heerlijke leverbooster. Ook een fijne tip trouwens voor mensen met hooikoortsklachten.

Oke, nog één laatste bonustip: de lever heeft ’s nachts de tijd nodig om te herstellen
en om nieuwe antioxidanten aan te maken welke nodig zijn voor optimaal ontgiften
en afbraak van je hormonen. Elke avond laat nog even naar de keuken sneaken voor
iets lekkers is dan ook geen goed idee. Met de nadruk op ‘elke’, want er mogen
natuurlijk ook dagen tussen zitten dat je het er even lekker van neemt.

Dit artikel is geschreven door Renske van der Maaten, meer weten? Ga dan naar haar website:  www.renskevandermaaten.nl of mijn instagram femalehealthcoaching_by_renske