Handen op elkaar voor het Aziatische ‘frisje’: kombucha!

Kombucha verovert steeds meer schappen en menukaarten. Waar eerst werd gedacht dat deze gefermenteerde zoete thee een hype was die vast snel weer zou overwaaien, blijkt het tegendeel waar. We zijn smoor op dit drankje dat uit Oost-Azië is overgewaaid en daar al 2.000 jaar wordt gedronken vanwege geneeskrachtige superkrachten. Haar bijnaam liegt er dan ook niet om; onsterfelijkheidsthee. Doe mij maar een uhhh…kombucha!

Voordelen van kombucha

Heb je de limonades, juices en smoothies van deze wereld uitgespeeld, da is kombucha een verfrissend alternatief voor het standaard frisje. Beetje fris, pietsje zuur en met een subtiel zoetje. Er zijn kombuchamakers die het zoeken in de tropische hoek van kokosnoten om de mix van groene en zwarte thee, suiker, gefermenteerde cultuur (lees: collectie gezonde bacteriën) wat op te fluffen. Anderen ‘brouwen’ het liefst met framboos, Japanse yuzu of houden het au naturel.

gezonde thee met kombucha

Goed, de voordelen. Want die zijn er.

  • Kombucha bevat probiotica, oftewel gezonde bacteriën. Deze zijn een quick win voor onze darmflora. Het verrijkt de darmcultuur dat op z’n beurt de werking van de darmen verbetert. Merk je aan je stoelgang, maar ook aan je huid. En dat niet alleen. Doordat je darmen beter hun werk kunnen doen, nemen ze vitaminen (kombucha bevat vitamine A, B en K) beter op, versterkt je immuunsysteem en kan je lijf ziektekiemen beter hendelen.
  • Door de groene thee zitten er aardig wat antioxidanten in, stofjes die schadelijke binnendringers in ons lijf de kop in drukken.
  • Verder werkt het ontstekingsremmend, in het bijzonder voor ontstekingen in het darmgebied.
  • De enzymen waar kombucha door het fermentatieproces rijk aan is – het proces om de drank te maken, waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden ingezet -, ondersteunen de spijsvertering bij het afbreken en verwerken van etenswaar.

Disclaimer: in kombucha zitten suikers (minder dan de Cola’s en Fanta’s) en dus kan je je inname beter tot max. 150 ml per dag beperken, dan dat je er dagelijks liters van opdrinkt. Oh, en geloof niet elk kombuchamerk op zijn blauwe ogen of knappe voorkomen. De SCOBY, zie het als de ‘pannenkoek’ vol bacteriën en gisten die voor het fermentatieproces nodig is, verandert continue qua samenstelling. Iets wat het verdomd lastig maakt om te generaliseren dat alle kombucha’s dezelfde eigenschappen hebben. Kies het liefst voor kombuchamerken die raw zijn en geen extra poespas nodig hebben. Onze favorieten: Butcha, YAYA Kombucha, Batu en Captain Kombucha.