Vrouw met de ziekte ALS viert haar afscheid met dertig vrienden

Betsy Davis werd twee jaar geleden gediagnostiseerd met ALS, een verschrikkelijke progressieve zenuw-/ spierziekte waar ook mijn vader aan overleden is. Geen reden voor een feestje zou je zeggen, maar toch wilde Betsy dit per se. Het ziekteproces loopt bij iedereen anders en bij Betsy ging het net als bij mijn vader erg snel. Binnen twee jaar verloor ze de controle over haar eigen lichaam en euthanasie zou haar bevrijding zijn.

Foto: Niels Alpert

Foto: Niels Alpert

Don’t cry
Haar afscheid wilde ze niet zonder haar dertig beste vrienden en familie voorbij laten gaan. Nee, haar laatste twee dagen stonden in het teken van de liefste mensen om zich heen die vooral veel plezier moesten hebben. Hoe doe je dat onder deze bijzondere omstandigheden? Lachen terwijl je eigenlijk wilt huilen. Want dat was de regel: op dit feest werd niet gehuild. Dat is veel gevraagd – wist ook Betsy – maar uit respect kon iedereen dit toch opbrengen. Samen hebben ze haar laatste uren gevierd en niemand had het willen missen!

Foto: Niels Alpert

Foto: Niels Alpert

De laatste zonsondergang
Er werd muziek gemaakt, gedanst en pizza gegeten. Gasten kregen een persoonlijk cadeautje en gingen met Betsy op de foto voordat ze afscheid namen. Na dit moment werd Betsy in het bijzijn van haar zus, dokter, masseur en verpleegster in coma gebracht terwijl ze haar laatste zonsondergang bekeek. Binnen vier uur is ze overleden. Natuurlijk had ze het allemaal anders gewild, ze stond nog midden in het leven maar had geen keus. Haar lichaam liet haar in de steek en dit was haar laatste wens die in ieder geval is uitgekomen en door Niels Alpert is vastgelegd op foto’s. Zo blijven deze dierbare momenten voor eeuwig bestaan.

Lees ook: Vrouw met ALS post waanzinnig mooie foto’s van haar pasgeboren baby.