Vrienden maken in het digitale tijdperk

In tijden van technologie ligt de wereld aan onze voeten. Met slechts één klik op de muis komen onze boodschappen aan de deur, de rekeningen worden betaald en je bent zo bijgepraat met al je vrienden. Dit alles zonder ook maar een voet buiten de deur te zetten.

Achter de computer sociaal zijn, is iets van de laatste jaren. Netwerk sites als Facebook zijn niet meer weg te denken en dan heb je ook nog de online relatiemarkt. We verbinden ons eenvoudig met heel veel mensen die we eigenlijk nooit zien.

Dat was vroeger wel anders, toen ging alles face-to-face. Mensen waren nog echt elkaar verbonden. Digitaal zaken doen? No way! Om collega’s en vrienden te spreken, moest je de deur uit. In het digitale tijdperk is dit voorgoed verleden tijd. We communiceren via App berichten of Facebook Messenger. Het lijntje naar bestaande of nieuwe vrienden is kort, maar is het maken van contact daardoor eenvoudig? Of zijn we juist erg terughoudend, bevooroordeeld en achterdochtig? Hoe gaan we echte vriendschappen aan in het digitale tijdperk?

Nieuwe vrienden maken
Het voordeel van internet is dat de wereld aan jouw voeten ligt. Je komt in contact met mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Mensen die ver weg wonen en die misschien zelfs een hele andere levensstijl hebben. Dé kans om een divers netwerk op te bouwen, maar hoe leer je deze nieuwe contacten echt kennen? Hoe voorkomen we vooroordelen op basis van profielfoto’s en andere posts?

Contact maken
Zorg ervoor dat je contact maakt met mensen die jou aanspreken en die jij waarschijnlijk al een beetje kent. Geef toe: regelmatig breng jij uren door op andermans profielen, zonder daar iets meer te doen. Als een voyeur observeer jij de (vaak) hoogtepunten uit het leven van jouw inspirators. Maar misschien is het leuk om te reageren op iets dat jij voorbij ziet komen? Geef een compliment of tip en niemand zal vreemd reageren. Ook offline werkt dit zo. Als jij een klik hebt met een nieuwe collega, ga je toch ook snel samen lunchen? Interactie is belangrijk!

Deel interesses
Gelukkig is het dankzij Pinterest, Instagram en andere sites vrij eenvoudig om interesses te delen. Jij weet wat de interesses van een ander zijn, maar het is ook leuk om de ander een kijkje in jouw keuken te geven, dus om tips, trucs en foto’s te delen. Dit geeft een goed beeld van wie jij offline bent, of althans hoe je zou willen zijn, van jouw dromen en ambities.

Ga aan de slag
Gezamenlijke interesses? Wie weet is het de moeite waard om offline af te spreken. Je kunt bijvoorbeeld samen sporten, een Pinterest-recept uitproberen of tuinieren? Dan komt er ook iets terecht van al die ambitieuze plannen die je online opdoet. Want hoevaak denk jij wel niet: dit is een leuk idee, moet ik ook doen! Vervolgens komt er van het hele idee nooit wat terecht.

Online meets offline
Internet en social media zijn handige tools om met vrienden verbonden te blijven, waar je ook bent. Het is fijn dat je altijd snel in contact kunt komen met je geliefde, ouders of vrienden. Het nog belangrijker om echt in contact te komen. Als je elkaar ziet, ben je meer verbonden en is het makkelijker om naast woorden ook gevoelens uit te wisselen. Je kunt ongestoord lachen, huilen, klagen of dromen. Gewoon jezelf zijn.

Lees ook: Zien de foto’s op social media er altijd op en top uit? In het echt zit iedereen net even anders achter de computer. Deze outfits van vrouwen die thuiswerken zijn het bewijs.