Interview: Shabnam over zelfliefde voor elke huidskleur

In december hangt er naast de kerststress veel zin om op te doffen en extra uit te pakken in de lucht. We halen het liefst alles uit de kast om feestelijk aan de kerstdis te verschijnen. Nog op zoek naar de ideale tools voor smokey eyes (babe, you got this!), fraaie lippen of stijlvolle wenkbrauwen? Make-up merk SHAB is je adres. We spraken de ambitieuze founder Shabnam Ashkar over haar sprankelende label.

Ze is nét twee jaar onderweg (12 december was ’t feest) en nu al heeft ze een flamboyant assortiment om ‘u’ tegen te zeggen. Haar make-up producten worden inmiddels in Nederland, Spanje en Italië verkocht. En met nog een petit peu geduld sluiten Frankrijk, Bulgarije, Roemenië en Polen binnenkort aan. Wat heeft haar doen besluiten om voor zichzelf te beginnen? Hoe weet ze zich staande te houden, zelfs tijdens corona? En welke tip wil ze meegeven voor wie droomt over een eigen business runnen?

Shabnam van vegan make-up merk SHAB

Say hi, SHAB

“Hi, ik ben Shabnam Ashkar (39). Geboren in Afghanistan, getrouwd en moeder van 3 prachtige kids. Op 4-jarige leeftijd ben ik met mijn ouders naar India gevlucht waar ik tot mijn 12de heb gewoond. Vervolgens zijn we nog een keer gevlucht naar Nederland. Ik weet haast wel zeker dat dit me tot een vrouw heeft gemaakt die altijd naar kansen op zoek is.”

Al jaren is ze werkzaam als make-up artist. Toch kriebelde het al lange tijd om haar eigen label te runnen. Miste ze iets in het make-up assortiment of wat was haar reden? “De belangrijkste reden om voor mezelf te beginnen, was dat ik al sinds klein meisje droom over mijn eigen make-up merk. Hoe ‘wild’ mijn (dag)dromen ook zijn, ik wil ze waarmaken. Toen de coronapandemie zich aandiende, greep ik mijn kans om voor mezelf te starten. Ik kan niet stilzitten, dus ook niet tijdens de lockdowns. Ik wilde van de mogelijkheid gebruik maken om de negatieve periode een positieve draai te geven.”

De tweede reden om SHAB te lanceren, zat ‘m in het meer kleur toevoegen in de (dagelijkse) make-up routine van vrouwen. “In mijn cultuur zijn we heel kleurrijk en dat miste ik in het Nederlandse straatbeeld. Ik wil laten zien dat de Nederlandse vrouw net zo goed ‘gewaagd’ en kleurrijk door het leven kan.”

Wat zijn de grootste uitdagingen geweest waar je tegenaan bent gelopen bij het opzetten en lanceren van SHAB?

“Zonder twijfel de financiële obstakels. Ik ben letterlijk met niks begonnen. Nul investeerders of andere partijen die mij financieel ondersteunden. Ik heb het helemaal zelf gedaan: van het vinden van een partij die mijn make-up maakt tot leveranciers.”

vegan make-up merk SHAB

Voor wie SHAB niet kent, hoe zou je je merk omschrijven? 

“SHAB is een merk met een verhaal, met een geschiedenis. SHAB staat voor dromen waarmaken en in het onmogelijke geloven. Geloven in jouw eigen schoonheid, want dat is jouw kracht. Met de kleuren van SHAB accentueer je jouw bestaande schoonheid. Dat alles met vegan kwaliteitsingrediënten, volledig duurzaam, en dier- en milieuvriendelijk. Daarbij is SHAB een  merk voor alle huidskleuren. Welke huidskleur je ook hebt of wat je geslacht ook is, met SHAB maak je een complete look (van lipstick tot oogschaduw en blush) waar jij je fijn bij voelt!”

vegan make-up SHAB brow pen

Welk product heb je recentelijk gelanceerd? 

“Afgelopen 12 december heb ik – ter viering van mijn 2-jarige jubileum – de browaholic brow pen in 7 kleuren gelanceerd; van blond tot blackness. Met deze hooggepigmenteerde en zachte pen geniet iedere browaholic van de mooiste wenkbrauwen. Met het ultradunne pennetje kun je de wenkbrauwen zowel goed invullen als nieuwe haartjes tekenen. Ook de browaholic brow pen is – net als al mijn andere producten – waterproof, vegan en niet op dieren getest. Of je nu van strakke wenkbrauwen houdt of gaat voor een natuurlijke look, met deze fijne brow pen kun je alle kanten op.”

Heb je al mooie businessplannen voor 2023 gemaakt? 

“Jazeker! Er staan nog veel meer Europese landen op de planning waar ik SHAB wil lanceren. En verder ben ik uiteraard druk bezig om mijn assortiment aan te vullen met producten die nu nog missen.”

Welke tip(s) heb je voor vrouwen die ook hun eigen business willen opzetten? 

“Geloof in jezelf én in je dromen. Droom groot. Je hebt maar één persoon, één fan nodig die jou steunt. En dat ben jijzelf. Ga ervoor. Als ik het kan, met mijn zware rugzak, dan kan jij het ook. En mocht je er nou niet uitkomen of vragen hebben, dan mag je mij altijd voor zakelijke tips en advies per e-mail contacten.

De producten van SHAB zijn onder andere te koop via shab.nl en Douglas.