Interview: over het Holistik handboek met de lieve ondernemers Karlijn en Evelyn

Holistik is sinds 3 jaar hét online magazine waar je terecht kunt voor inspirerende artikelen over een holistische levensstijl. Maar wat is holistisch dan precies? Voor mij is dat heel duidelijk maar de meeste mensen snappen niet precies wat ik bedoel als ik vertel dat ik op een holistische manier probeer te leven. Evelyn van Hasselt en Karlijn Visser, de twee oprichtsters van Holistik én vriendinnen schreven er een boek over.

Het Holistik handboek neemt je mee in een Holistisch leven tussen green glamour en holy crap.

Wat betekent holistisch leven voor jullie?
“Het holisme is een manier van leven waarbij je jezelf ziet als onderdeel van een groter geheel. Zodra je gaat inzien dat de wereld niet om jou alleen draait, ga je als vanzelf leven met meer respect voor andere mensen en meningen, dieren en onze planeet. Dit betekent overigens niet dat je jezelf weg moet cijferen. Juist niet! Het is belangrijk om eerst je fysieke, mentale en emotionele binnenwereld op orde te hebben en van daaruit een positieve beweging naar buiten te maken. Uiteindelijk begint het toch allemaal bij goed voor jezelf zorgen.”

Sinds wanneer zijn jullie hier bewust mee bezig en waarom?
“Sinds de oprichting van Holistik verandert het platform niet alleen het leven van onze lezers, ook onze eigen dagen zien er anders uit dan drie jaar geleden. We sporen lezers aan om microbeslissingen te nemen in plaats het roer in een keer om te gooien. Begin je dag eens met een glas lauw water, slaap onder biologisch katoen, maak eens kitchari (een Indiaas detox recept), volg een yoga nidra les, richt je slaapkamer in volgens de principes van Feng Shui… Je kunt je leven op allerlei manieren ‘holistifyen’. Karlijn en ik zijn er de hele dag mee bezig en hebben er de grootste lol in. Holistik heeft 3 kernwaarden: Consciousness, Responsibility én Joy. Voor ons is levensvreugde misschien wel het allerbelangrijkste. Daarom blijven we ook ver uit de buurt van dogmatische principes.”

Stel je mocht kiezen: 30 jaar geleden opgroeien of in deze tijd, wat zouden jullie doen?
“Ik ben 30 jaar geleden opgegroeid. Ik wil niet overkomen als een oude zeur, maar denk wel dat het leven toen een stuk minder complex was. Ik vind het een zegen dat ik ben opgegroeid zonder mobiele telefoon. Op de middelbare school heb ik úren gekletst met vriendinnen zonder ook maar één seconde te zijn afgeleid door een telefoon. Ook denk ik dat het voor jonge meisjes en vrouwen in deze tijd veel moeilijker is om een positief zelfbeeld te hebben. Ze worden dagelijks geconfronteerd met honderden gefotoshopte ‘ideaalbeelden’. Ik had me alleen te verhouden tot het mooiste meisje uit de klas. Toch ben ik geen pessimist en denk ik dat elke generatie haar eigen weg heel goed weet te vinden.”

Even over het hoofdstuk hoogsensitiviteit: wie is er hoogsensitief en hoe gaan jullie hier mee om?
“Karlijn en ik hebben beiden een test gedaan. Karlijn scoort een stuk hoger en valt binnen de categorie hoogsensitief. Zij is veel gevoeliger voor geuren, kleuren, smaken, fel licht en harde geluiden… Ik laat haar bijvoorbeeld altijd de plek kiezen waar we gaan lunchen. Als de muziek ergens bijvoorbeeld te hard staat, kan ik me daar niet zo aan storen. Voor Karlijn is harde muziek een echte kwelling. Omdat we al 10 jaar samen werken weet ik dat dit geen aanstellerij is. Ik zal dan ook nooit tegensputteren als we moeten verkassen naar een ander lunch tentje.”

Blijven jullie altijd in de stad wonen, daar zijn toch veel prikkels?
“Hoe dol ik ook ben op natuur, in mijn hart ben ik toch een stadsmens. Ik hou van reuring en vind het fantastisch om in een stad te wonen waar zoveel culturen vreedzaam met elkaar omgaan. Het geeft me een gevoel van verbondenheid. Karlijn en ik vinden bijna niks zo leuk als nieuwe koffietentjes en lunch zaakjes uitproberen. Maar ik zorg er wel voor dat ik genoeg momenten van rust creëer en altijd even de natuur op zoek. Zo fiets ik elke dag door het Vondelpark en ga ik na werktijd regelmatig naar het Amsterdamse bos of naar de zee staren bij Aloha in Wijk aan Zee.”

karlijn visser holistik

evelyn van hasselt holistik

holistik handboek

Bestel het Holistik boek hier