Interview: Rens Kroes kiest bewust voor New York

Het is alweer een poos geleden: de lancering van ‘The Party Edition’. Dit vierde boek van Rens Kroes staat vol party food en dat moet gevierd! Het feestje in het Pulitzer Hotel was er een voor in de boeken en Rens straalde in een beeldschone jurk terwijl ze haar nieuwste boek vol feestelijke en inspirerende recepten mocht onthullen aan vrienden, familie, pers en influencers.

De vrienden van Rens wisten natuurlijk allang wat er in het boek zou staan want ze hebben zelf ook een plekje in het boek. Een feestje geven doe je tenslotte niet alleen. In dit nieuwste boek word je geïnspireerd hoe je op een bewuste manier de meeste appetijtelijke snacks om uit te delen kunt maken!

Je laatste boek ‘The Party Edition’, je vlogs en altijd weer nieuwe recepten op je website… waar haal jij de tijd vandaan?
“Het creëren van mooie content kost tijd en vooral met een kookboek bezig zijn, is een on going proces. Ik maak alle recepten zelf en dat wil ik zeker blijven doen. Dit is mijn passie. Een boek maken is best heftig en keihard werken maar het maakt me wél gelukkig. Inspiratie opdoen, uitzoeken waar mensen behoefte aan hebben, recepten creëren, experimenteren en net zo lang doorgaan tot je helemaal tevreden bent, zo ziet mijn werk eruit en dat is fantastisch. Ik ben er fulltime mee bezig maar tegenwoordig kan ik bepaalde zaken ook loslaten. De administratie bijvoorbeeld… daarvoor heb ik mensen in dienst. Vloggen gaat ook nog niet vanzelf maar het is wel te doen. Voor mij is het een fijne tool om mensen op een nieuwe manier te inspireren.”

Hoe lang ben je ongeveer met één boek bezig?
“Daar ben ik 6 maanden mee bezig… je moet eerst uitzoeken waar er onder de mensen behoefte aan is, ik maak het boek niet voor mezelf. Als dit rond is, wordt er een thema bedacht… voor mijn laatste boek “The Party Edition” lag de focus vooral op bewust snacken. Ik vind het belangrijk dat het plaatje klopt en ook de vormgeving van mijn boeken wordt tot in de puntjes verzorgd. Verder schrijf ik bij veel van mijn recepten nog een kort verhaaltje. Dat is de rode draad in mijn werk of ik nu iets creëer over ontbijtjes, lunch of bijvoorbeeld meeneemrecepten zoals in mijn boek “On The Go”.”

snacks
Je bent zelf regelmatig on the go en vertrekt in september zelfs naar New York, vertel…
“Klopt, daar heb ik heel veel zin in. Ik ben vaak in New York te vinden maar merk altijd dat twee weken écht te kort is. Elke keer als ik er ben, ontmoet ik zoveel nieuwe mensen en ontdek ik inspirerende plekken. Vanaf september ga ik me vooral focussen op mijn internationale versie van ‘On The Go’. Daar hoort een heuse boeklancering bij waarvoor er veel geregeld moet worden. Daarnaast wil ik me focussen op nieuwe samenwerkingen met bewuste influencers en duurzame merken. In New york kan ik de markt nog veroveren en dat gaat makkelijker als je on the spot bent.”

Al klaar voor vertrek?
“Oh nee… ik ga eerst nog een weekje op vakantie en moet nog veel dingen regelen. Maar weet je, New York voelt niet echt als immigreren omdat ik er al vaak ben. Mijn vriend komt er vandaan en dat is fijn. Hij kent er alles en voor zijn job als econoom zit hij in deze wereldstad goed. In Nederland had hij het prima naar zijn zin hoor.. maar New York is z’n thuis. En over een maandje ook die van mij… al ben ik dan nog steeds regelmatig in Nederland te vinden.”

Geef je een afscheidsfeest en hoe doe je dat?
“Ik ga een heel leuk event organiseren voor food bloggers en food influencers. Het voelt trouwens nog steeds niet echt alsof ik wegga… in november ben ik alweer in Nederland voor een presentatie. Maar tegen de tijd dat de vertrekdatum dichterbij komt, ga ik zeker voor familie en vrienden iets leuks organiseren, het wordt geen big thing hoor! In onze familie zijn we het gewend om veel op en neer te reizen en het is niet zo dat we elkaar maanden uit het oog verliezen. Mijn vertrek is wél een reden om lekker los te gaan met snacks uit ‘The Party Edition’. Altijd als er een feestje is, ga ik lekker koken… dat is het allerleukste!”

rens en doutzen

Kook je liever samen of alleen?
“Met z’n allen is natuurlijk gezellig. Ik kook vaak, neem op die momenten de leiding maar iedereen staat knus en gezellig mee te helpen in de keuken. Er is altijd wel iets te doen zoals snijden… team work met familie, vrienden of collega’s is altijd welkom. Samen koken kan lastig zijn maar als je het goed doet, werkt het juist prima! Vooral met mijn vriend vorm ik een topteam. We zijn helemaal op elkaar ingespeeld en hebben allebei een voorliefde voor koken.”

Hij is vast ook degene die jouw nieuwste recepten proeft!
“Ja! Of collega’s op kantoor. Het scheelt dat iedereen heel kritisch is, daar heb ik namelijk écht iets aan.”

Je blijft toch nog wel leuke dingen in Nederland doen? We kunnen je hier niet missen!
“Ik ben van plan om in de toekomst meer workshops en leuke events met grotere groepen te organiseren. Het is leuk om mensen te inspireren en om op deze manier meer interactie te creëren, dit heb ik tot nu toe nog niet veel gedaan.”

Wat zijn de leukste reacties die je kunt krijgen
“Ik lees áltijd alle reacties van mijn volgers en word echt blij als mensen gelukkiger worden door mijn recepten. Wanneer ze bijvoorbeeld bewuster eten en daar meer energie door krijgen of minder gezondheidsklachten ervaren. Als je dat dan hoort denk je: wauw! Daar doe je het toch voor? De recepten, het boek. Ik doe het niet voor mezelf. Ik ben van oorsprong sociaal pedagoog en ik werk nog steeds op die manier: mensen iets meegeven en inspireren.”

Komt er nog een boek?
“Ik ben er nog niet mee bezig, maar het begint te kriebelen. We zijn steeds volwassener bezig en we hadden in het begin nooit verwacht dat het eerste boek zo’n groot succes zou worden. Vanuit het niets ontstaat er iets… het is natuurlijk heel speciaal om daar met een team aan te werken en om het eindresultaat te zien.”

In een uurtje voor jezelf ga jij…
“Dat hangt van het weer af. Als het regent kijk ik een serie of een interessante documentaire en met mooi weer duik ik de zon in en drink ik ijskoffie met havermelk! Het liefst met vrienden. Ik kan mijn eigen tijd indelen maar vind het wel belangrijk om regelmatig op kantoor te zijn. Op die dagen ben ik er van 9 tot 6 en werk ik samen met mijn team.”

Als je buiten de deur eet, ben je dan kritisch?
“Ja en nee. Ik kom namelijk niet op plekken waar ik niks mee heb en mijn vrienden ook niet. Als vanzelf belanden we bij hele fijne tentjes waar ze met veel groenten, lokale en seizoensproducten werken. Dat past bij mij.”

Wat eet je écht niet?
“Energiedrankjes en frisdranken die bomvol suiker zitten sla ik liever over. Net als super bewerkte voedingsmiddelen. Ik zeg nóóit nóóit want ik mag alles eten van mezelf maar bepaalde dingen vindt mijn lichaam niet oké en daarom eet ik het ook niet. Guilty pleasures heb ik niet. Een healthy lifestyle houdt óók in dat je af en toe mag snacken als jouw lichaam daar behoefte aan heeft. Daar is niks mis mee! Een stuk vers gebakken appeltaart sla ik niet af als ik daar zin in heb.”

Over tien jaar…
“Heb ik nog steeds een positieve instelling en wil ik mensen blijven inspireren. Lekker eten op een fijne manier en bewustwording creëren over gezonde voeding zonder moeilijk te doen. Dat is mijn goal. Als je gezond eet ga je je goed voelen, daardoor krijg je meer energie om te bewegen en creëer je uiteindelijk een hele fijne manier van leven voor jezelf.”

party edition

The Party Edition, €19,99 Rens Kroes

Volg Rens ook op Youtube, Facebook of Instagram!