Stelletjes die kibbelen houden meer van elkaar

De meeste relaties beginnen met vlinders in de buik. Alles is koek en ei. Iedereen heeft onhebbelijkheden maar daar merk je in het begin he-le-maal niks van. Dat komt later pas, als je opeens merkt dat jullie toch wel verschillend zijn. Je wilt jezelf niet wegcijferen en irriteert je opeens wél aan de minder fijne dingen die je eerst niet erg vond. Opeens wordt jullie relatie getest, krijg je discussies en ga je de strijd met elkaar aan.

Het resultaat van deze stijd kan goed of slecht uitpakken, maar hoe dan ook: geruzie hoort er bij. Je getuigt van individualisme, een eigen mening en het vertrouwen dat je jezelf durft te uiten tegenover de ander. Nee een ruzietje op z’n tijd kan geen kwaad, sterker nog: je kunt er zelfs van leren. Volgens Dr. Gail Saltz zijn koppels die regelmatig woorden hebben gelukkiger dan mensen in een relatie waar nooit iets aan de hand is.

Overigens zijn er wel richtlijnen voor een ‘ideale’ ruzie. Probeer niet alleen maar je gelijk te halen, zeg het als je het ergens niet mee eens bent, krop je woede niet op, wijk niet af van het oorspronkelijke onderwerp, zeg geen dingen waar je spijt van krijgt maar vooral: luister. Dus een akkefietje is niet het einde van je relatie. In een gezonde relatie moet je af en toe ruziën.

Je hebt allebei je eigen mening
En die mag gedeeld worden op een gezonde manier. Als jij eerlijk zegt wat je vindt, krop je je gevoelens niet op en geef je jezelf bloot. Als je niet durft te zeggen wat je echt denkt is er iets mis! Kun je dan wel jezelf zijn? Of waar ben je bang voor? Dat de ander je laat vallen? Dat is ook niet best kunnen wij je wel vertellen.

Een relatie is een uitdaging op zich
Je wordt samen één, maar je wilt ook je eigen territorium bewaken. Je wilt gehoord en begrepen worden, je passief volgen en je vooral niet geremd voelen. Koppels die ruziën spreken vaak uit wat ze willen, en weten veel beter wat ze van elkaar kunnen verwachten. Daarin moet je elkaar dan wel weer respecteren, zonder respect geen relatie.

Choose your battles
In een goede relaties weet je op een gegeven moment wat wél of juist niet belangrijk is om op tafel te gooien. Sommige dingen zijn simpelweg de moeite niet waard om uit te spreken. Elizabeth Gilbert zei ooit: “You can measure the happiness of a marriage by the number of scars that each partner carries on their tongues, earned from years of biting back angry words.”

Passie
Koppels die wel eens woorden hebben zijn vaak gepassioneerd. Na een intense woordenwisselingen hebben sommige erg veel behoefte aan goedmaaksex… kan heel leuk zijn.

Lees ook: Zo word je gelukkig oud met jezelf.