Serieus. Ik ga het klooster in…

Het is dinsdagavond en ik heb een vriendin aan de telefoon. Ze belde want het is druk op haar werk, met relaties wil het niet vlotten en plots zegt ze: “Serieus, ik ga het klooster in.” HUH? “Wat dan?” Vraag ik meteen. “Nou, zoals ik het zeg: ik wil het klooster in. Voor even maar hoor, om te ontstressen.” En dat doen tegenwoordig heel veel mensen.

Want na even zoeken op het internet blijken de meeste kloosters aardig volgeboekt. Hallelujah, ik had niet door dat een retraite – want zo noemt men het – zo populair was. Mijn vriendin is niet de enige die behoefte heeft om back to basic te gaan. En stiekem heeft het ook wel wat: een paar dagen in een klooster doorbrengen. Er is geen wifi en de nonnen houden zich iedere dag aan hetzelfde ritme. Er zijn vaste momenten om te eten, iedereen heeft huishoudelijke taken en je wordt iedere ochtend op hetzelfde tijdstip gewekt. In het klooster doe je alles met aandacht en toewijding. Eigenlijk is dit exact hetzelfde als mindfulness.

Je koffers pakken en afstand nemen
De belangrijkste reden om het klooster in te gaan is omdat je hoofd overloopt, en je geen rust te pakken krijgt. In onze maatschappij is stress heel normaal, en we hebben het liever té druk dan niets te doen. Alleen zijn sommige mensen he-le-maal niet gemaakt voor al die drukte en het hoge tempo waarin we leven. Ze zouden het liever rustiger aan doen. Maarja, dan kun je de meute niet bijbenen. Je wilt op de hoogte zijn van alles wat er om je heen gebeurt en bent altijd ‘connected‘. Prikkels zijn overal en als je dan ook nog eens perfectionistisch bent, is de kans groot dat je emmer een keer overloopt. Ook rouw of liefdesverdriet hebben veel invloed op jouw state of mind. Het kan dan een bevrijding zijn om afstand te nemen van jouw plek in de huidige maatschappij. Letterlijk loslaten om los te laten. En daarvoor hoef je niet per se naar een klooster, dat zeggen we niet. Een andere vriendin droomde pas over een leven op de boerderij, en zelf zou ik het heerlijk vinden om eens een keer NIET op vakantie te gaan. Gewoon thuis aanrommelen, en veel wandelen in de natuur. Maar goed. Een retraite, wat kun je daarvan verwachten?

Lees ook: 5 redenen voor een yogaretraite.

Cocoonen?
Retraits zijn er in alle soorten en maten, je moet een week in het klooster niet verwarren met een yoga retraite. Het is ook niet zo dat je ergens in moet geloven om het klooster in te gaan. Nee, je gaat back to basics, vindt er weinig prikkels en creëert op deze manier rust en regelmatig in je leven. Hierdoor kun je belangrijke dingen overdenken en tot nuttige conclusies komen. In het klooster vind je rust als je deze nodig hebt. Maar lekker luxe eten en een goed glas wijn? Dat kun je wel vergeten.

Plan van aanpak
Mijn vriendin heeft de knoop doorgehakt en gaat hoe dan ook het klooster in. Niet voor altijd. Maar een week, dat is sowieso verstandig want je kunt er het beste drie dagen of langer verblijven. Op deze manier haal je het maximale uit een retraite. Verder is het handig om te weten waar je voor kiest. Een stilte retraite? Of een iets mildere vorm van bezinnen waarbij je zelfs je telefoon mag gebruiken? Het kan allemaal. Bedenk je ook met welke levensvragen je je bezig wilt houden. Want daar draait het om in een klooster: het leven overdenken, liefde en geluk herkennen en je plek terugvinden op deze wereld.

Lees ook: Weg met de grootste illusie op aarde: we zijn niet inherent aan het ego.