Reageer jij je altijd af op je partner? Dit doe je eraan
In het leven is een ding zeker: dingen gaan niet altijd zoals jij het wilt. Als dingen mislukken is degene die het dichts bij je staat de persoon die alle misère over zich heen krijgt. Logisch maar het heeft geen positief effect op je relatie.
Staat het vuil niet buiten? Dat was de taak van je man! Net de vloer gedweild en toch weer vieze vlekken? GODVER DE GODVER! En de vaatwasser niet uitgeruimd? HOE DAN. Dagelijkse dingen zorgen ervoor dat je je regelmatig irriteert aan de ander. Zeker als je zelf niet lekker in je vel zit of het druk hebt, dan is de emmer vol en kunnen die laatste druppels er niet bij. Mensen die dichtbij je staan zijn dan de sjaak, zelfs als ze niks verkeerd doen.
Je reageert je af op je omgeving
Het is menselijk om zo nu en dan stoom af te moeten blazen en dit doet iedereen bij de mensen die dichtbij je staan. Het zit namelijk in de aard van de mens om iemand anders verantwoordelijk te houden voor vervelende situaties. Iedereen heeft de innerlijke behoefte aan gerechtigheid maar soms is het helemaal niet terecht dat je een ander de schuld geeft. Toch wil je je eigen reputatie hoog houden dus is het makkelijker om een ander verantwoordelijk te houden. Dit is een oergevoel… je kunt er tegen vechten maar het overkomt iedereen. Als iemand je ergens van beschuldigd, schiet je in de verdediging. Wanneer dingen misgaan, wil je een ander de schuld geven.
Van kwaad tot erger
Soms worden beschuldigingen zo intens dat de gemoederen hoog oplopen en het ruzies uitlokt. In deze situatie is vaak al het wederzijds respect verloren en maak je meer kapot dan je lief is. Je zegt misschien dingen die je niet meent. Gaat je aan elkaar irriteren. Allemaal situaties die je wilt voorkomen. Volgens de Amerikaanse psychologen Frank Fincham en Thomas Bradbury moet je tegenslagen in relaties op een andere manier benaderen. Zo kun je bij negatieve gebeurtenissen de schuld geven aan je partner (interne attributie) of je wijt het aan de situatie (externe attributie). Bij het eerste wijs je met je vinger in de richting van de persoon in kwestie like: ‘Tjeezus je bent zo lui dat je de vaatwasser niet uitruimt’ maar bij de tweede situatie nuanceer je de situatie door te zeggen: ‘waarschijnlijk heb je het zo druk dat de vaatwasser er bij in is geschoten’. Je zegt in feite hetzelfde maar op een hele andere manier. Doormiddel van de laatste methode blijf je lief voor elkaar en dat is erg belangrijk in een relatie.
Blijf vooral zeggen wat je denkt
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je irritaties opkropt en stilzwijgt om elkaar te pleasen. Een open communicatie is van groot belang en helpt je verder maar je hoeft niet meteen met je vinger te wijzen. Fouten mogen benoemt worden maar doe dit op een manier zonder kritisch te zijn op andermans persoonlijkheid. Als je de waarom-vraag stelt is dit eigenlijk altijd een beschuldigende vraag. ‘Waarom is de vaatwasser niet uitgeruimd? of ‘waarom heb je het vuil niet buiten gezet?’ zijn niet de manier om iemand bewust te maken van een fout. Waarom? Omdat het antwoord altijd is omdat ik het vergeten ben of lui ben. Je kunt er eigenlijk geen zinnig antwoord op geven en daardoor voelt iemand zich negatief beoordeeld. Als je iets wilt, kun je maar beter duidelijk aangeven wat je nodig hebt. Punt.