Overgewaaid uit Japan: een vriend huren voor een dag

Ben jij dagelijks met 36 dingen tegelijkertijd bezig, en is het verdomd lastig je vriendschappen te onderhouden? Zie je regelmatig een vriendschap sneuvelen, maar zou je toch zo nu en dan wel willen socializen? Of voel je je regelmatig overdonderd door een gevoel van eenzaamheid in deze sombere maanden van het jaar? Dan huur je toch gewoon een vriend in!

Vriend huren: je buddy voor even of…

+
Anno 2020 kan je het zo gek niet bedenken of het kan. Zo ook een vriend huren. En neen, dat is iets anders dan een Tinderdate die vaak maar op één ding uit is. Huur je een vriend in dan ga je iets gezelligs doen waar jij zin in hebt. Jij hebt de touwtjes in handen. Van uit eten bij die nieuwe toko waar je al tijden naar toe wil tot een avondwandeling, chillsessie of thriller pakken om de hoek. Of wat dacht je van een avond barren? Was je alleen geweest dan zou je snel als vreemde eend in de bijt gezien worden, terwijl je nu een soort wingman aan je zijde hebt. En ook handig: stel je bent nieuw in een stad, en zou de boel wel eens met een local willen verkennen. Huur een vriend.

Ergens is zo’n vriend kunnen huren nog geen eens zo’n gek idee, helemaal niet als je je bedenkt dat het eenzaamheid tegen kan gaan. In Japan is het al een zeer geslaagd project, en ook onder andere in de VS is er veel animo naar. Er zijn een aantal websites waar je voor een maandelijkse bijdrage à €20,- je buddy uit een database kan kiezen. Het principe is eigenlijk hetzelfde als die bij datingsites, alleen dan voor platonische relaties.

Heb je een leuke klik met je new best buddy in town, en zou je ook wel eens willen afspreken zonder je portemonnee open te hoeven trekken? Het concept van een vriend huren is zo dat je afspraken maakt met hem of haar. Is voor de ingehuurde ‘vriend’ ook de vriendschappelijke vonk overgesprongen, dan zou het financiële aspect voortaan achterwege gelaten kunnen worden.

Be prepared, er kunnen namelijk ook nadelen aan zo’n vriend huren zitten. Aan het einde van de dag kom je alleen thuis. Dan kan de ‘klap van eenzaamheid’ des te harder aankomen, maar dan heb je waarschijnlijk wel een superleuke (mid)dag gehad!