Poeptransplantatie, werkt het echt?
Het kwam ons laatst ter ore: een poeptransplantatie. Wat? Een poeptransplanatie is niet nieuw want in China gebruiken ze deze methode al eeuwen om bepaalde klachten te verhelpen. Toch klinkt het nieuw voor ons, want ken jij iemand die deze behandeling heeft ondergaan? Nee. Wij ook niet. Daarom doken wij wat dieper in dit onderwerp om het verder te onderzoeken.
Wat een een poeptransplantatie?
Bij een poeptransplantatie (in medische term: Fecestransplantatie) wordt er gezonde ontlasting van een donor bij de zieke persoon ingebracht. Dit gebeurt meestal via een slangentje door de neus, maar daarvoor moet je de poep eerst verdunnen met water. Het kan ook rectaal gebeuren doormiddel van een klysma of colonoscoop.
Gezonde darmflora
Van ons immuunsysteem tot onze stofwisseling en zelfs ons humeur (darmbacteriën produceren zelfs dopamine en serotonine) de darmen beïnvloeden het. In de darmen zitten oneindig veel bacteriën. Goede maar ook slechte, bij de meeste mensen is dit prima in balans en hebben de goede bacteriën overwicht. Slechte bacteriën kunnen in dat geval niet zoveel kwaad. Maar als de slechte bacteriën de overhand krijgen, neemt je gezondheid een loopje met je. Chronische diarree, een darmontsteking of C. difficile zijn slechts enkele voorbeelden waar je dan last van kunt krijgen.
Antibiotica is een feestje voor slechte bacteriën
Antibiotica dood behalve de slechte ook de goede bacteriën in de darmen. Hierdoor krijgt de darmflora een flinke klap. Want met minder goede bacteriën is de darmflora automatisch minder goed in balans en krijgen slechte bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen.
Dus dan maar ‘verse poep’?
Gezonde ontlasting (deze bestaan voor meer dan de helft uit darmbacteriën) brengt de darmflora weer in balans. Dit komt omdat er weer goede bacteriën in de darmen komen. Het schijnt zelfs dat mensen met overgewicht kilo’s kunnen verliezen, enkel en alleen door een poeptransplantatie. In het AMC ziekenhuis hebben ze daar een onderzoek naar gedaan. Toch gaat het nog om kleine onderzoeken en daardoor wordt deze methode nog niet veelvuldig toegepast. Bovendien is een poeptransplantatie sowieso iets wat je niet zelf moet proberen – mensen doen het! -. Het is een serieuze zaak waarbij medische begeleiding noodzakelijk is.