Opgelet: zo voorkom jij besmetting met de listeriabacterie
De listeriabacterie, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk, en vooral is het gevaarlijk? Het is een bacterie waardoor je een voedselinfectie kan oplopen: listeriose. Zonder paniek te willen zaaien, de listeriabacterie is geen lieverdje. Het kan onder andere bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Vooral voor zwangere vrouwen, ouderen, pasgeboren baby’s en mensen met een verzwakt afweersysteem is het oppassen geblazen. Maar de kans dat je het oploopt, is gelukkig erg klein. Onder het mom van ‘liever voorkomen, dan genezen’ lees je hier meer over wat je kan doen om de kans op besmetting te minimaliseren.
De grootste boosdoener: verpakt, onverhit eten
De meeste kans om listeriose op te lopen, is door eten. Vooral eten dat al langere tijd in je koelkast ligt én dat je, voordat je het gaat oppeuzelen, niet verhit. De listeriabacterie heeft het heerlijk naar z’n zin in vochtige omgevingen, en zelfs in de diepvries, keep that in mind. Denk aan rauwmelkse kaas (zo van de koe), zachte kazen van rauwe melk (brie, camembert, feta en blauwe kaas), rauwe vleeswaren (carpaccio, filet americain, tartaar, gehakt, paté of rosbief), rauwe dierlijke producten, softijs, hotdogs, gekoelde sandwiches, rauwkostsalades en voorverpakte gerookte kant-en-klare vis en gerookte mosselen uit de koeling. Ga dus beter voor een vettig visje naar de visboer.
Besmetting duurt zo’n dag tot negentig dagen, dus zodra je klachten krijgt, is het vaak lastig te achterhalen wat exact de oorzaak van je zieke gevoel is geweest. Hoe dan ook, bij koorts, misselijkheid, diarree, spierpijn en een griepgevoel altijd aan de bel trekken! Er bestaat gelukkig medicatie om listeriose doeltreffend aan te pakken.
Het RIVM weet raad
Het RIVM heeft een zestal tips, waardoor je de kans drastisch op listeriose drastisch kan verkleinen:
- Was rauwe groenten altijd goed voor gebruik
- Doorbak vlees en vis goed
- Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel
- Restjes snel afkoelen en korte tijd bewaren
- Bewaar eten niet langer dan de uiterste datum die op de verpakking staat
- Bewaar eten op de juiste temperatuur
Better safe than sorry!