“Onzin die giftige eieren!” Roepen sommige mensen maar openheid is wél belangrijk
Het kan je niet ontgaan zijn dat er ‘giftige eieren’ in de Nederlandse koelkasten staan. Eerst was het één code maar al snel werden het er meer. De pluimveesector is niet blij en verwijt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onnodig paniek zaaien. De eieren besmet met het verboden pesticide fipronil kunnen maar beter niet gegeten worden en worden overal uit de handel gehaald.
Ondertussen wordt er veel gepraat en geklaagd over de NVWA. De eieren zouden écht niet zo giftig zijn en pas als je er héél veel van eet wordt het een probleem. Zelfs voor Cees Nieuwkerk die maar liefst dertig van deze giftige eitjes at, is er nog niks aan de hand. Dit betekent dat er in eerste instantie geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Had de NVWA dan maar z’n mond moeten houden? Zodat heel Nederland niet per direct de ‘eieren des doods’ uit de koelkast zou verbannen? In de pluimveesector hadden ze dit graag zo gezien omdat ze nu – misschien wel onnodig – forse verliezen leiden. Misschien onterecht maar de keuze om wél of niet eieren te eten ligt nu in ieder geval bij de consument. De giftige eieren hebben misschien niet direct een impact op je gezondheid maar niemand wil van de domme gehouden worden.
Zo weet iedereen inmiddels ook dat je tien miljoen eieren naar binnen moet mikken om de hoeveelheid fipronil binnen te krijgen die gevaarlijk wordt. Dit plaatste hoogleraar voedingsleer Martijn Katon op Facebook. Hij vergeleek het eten van eieren met het aantal fipronil-zelfmoordpogingen in Sri-Lanka en ja: daar beland wel eens iemand in het ziekenhuis na grote hoeveelheden van het gif. Maar één eitje redt deze hoeveelheden bij lange na niet, sterker nog: een glas alcohol, uitlaatgassen of UV straling zijn ongezonder. De paniek om de eieren is overdreven maar het is goed dat mensen weten wat er speelt.
Ik ben van mening dat je bepaalde zaken niet in ‘de doofpot’ kunt stoppen. Dit gebeurde met Q-koorts, om puur economische redenen. Er zijn nog steeds veel mensen die dagelijks klachten ervaren omdat er te laat werd ingegrepen en dan hebben we het nog niet over de tien Nederlanders die Q-koorts met de dood moesten bekopen.
Laat dit een les zijn en het einde van de doofpot van voedselschandalen. Dat het Nederlandse volk meteen denkt dat er van alles mis is, komt wellicht ook door grote fouten in het verleden. Er is een kloof tussen de voedselproductie en -consumptie en die wordt alleen maar groter als men zwijgt. Als consument heb je het recht om te weten wat je eet maar misschien moet je je ook wat meer in voeding verdiepen voordat je heftige conclusies trekt. Het zit in onze aard om maar wat te roepen terwijl we er eigenlijk geen bal vanaf weten. Voorlichting is ook in dit verhaal onmisbaar en deze kan stukken beter. Zolang je bewust kunt kiezen wat je eet en wéét wat je eet, ben je zelf de enige verantwoordelijke.