Kan het nog? Lekker offline leven
Het begint ’s ochtends al. Als je wakker wordt check je meteen je telefoon. Je vriend doet het ook, hoogstens irritant natuurlijk maar je kunt er niks van zeggen want jij doet het ook. Zelfs op de WC neem jij jouw telefoon gezellig mee. Er is geen moment zonder bereikbaarheid en dat is niet altijd even fijn.
Altijd online zijn lijkt de normaalste zaak van de wereld en het loods je door saaie vergaderingen, treinreizen en wachttijden heen. Alleen vinden we dat écht fijn? Komen we nog wel tot rust als we altijd naar ons apparaat van afleiding grijpen? Vroeger kon je in de wachtkamer rustig nadenken over dingen in het leven. Tegenwoordig hoeven we niet meer na te denken en laten we onze gedachten niet meer afdwalen. Ons hoofd wordt namelijk te pas en te onpas gevuld met alles wat je binnenkrijgt op je telefoon.
Bereikbaarheid
Onze eerste mobiele telefoons waren puur en alleen handig voor de bereikbaarheid. Heel handig! Je kunt je een leven zonder niet meer voorstellen want stel je eens voor dat je onderweg pech krijgt, een afspraak niet gaat redden of nog erger: er is iets met je familie. Jouw telefoon geeft een gevoel van veiligheid. Toen mijn broertje al rondreizend door Colombia vier dagen geleden voor het laatst zijn Whatsapp had gecheckt, werd moeder meteen ongerust. Er zal toch niks aan de hand zijn? Hij was vorige week om 8.00 voor het laatst online. Wat bleek? Hij was aan het motorrijden in de woestijn en daar hing geen Internet in de lucht. Een zeldzaam fenomeen en daarom schrikt iedereen als je je telefoon even niet checkt. Echt offline gaan is bijna hetzelfde als: er is iets aan de hand.
We doen alles mobiel
Tegenwoordig is bereikbaarheid niet het enige doel van onze mobiel. We gebruiken hem voor het beantwoorden van emails en Whatsapp. Turen uren naar foto’s op Instagram of Facebook en shoppen ondertussen even online bij de H&M. Bedrijven maken het ons steeds gemakkelijker om alles via je mobiel te regelen. Van een nieuwe jurk tot het aanvragen van je paspoort.
Offline leven is een keuze
Écht offline leven lijkt bijna onmogelijk maar je hebt het dagelijks gebruik van je mobiele telefoon toch echt zelf in de hand. Wil je minder obsessief met je telefoon bezig zijn, meer in het nu leven? En ’s avonds op de bank afscheid nemen van Social Media en alle andere mobiele prikkels? Leg je telefoon dan op gezette tijden opzij. Ook in een restaurant of tijdens vergaderingen is het hoogstens irritant als iedereen steeds afgeleid wordt door een oplichtende telefoon. Dus wat doe je daaraan?
1. Zet je notificaties uit
Iedere keer dat het scherm van jouw telefoon oplicht, ben jij geneigd om ‘m te pakken. Nieuwe berichten, likes en mailtjes komen als een constante stroom aan prikkels bij je binnen. Zet de notificaties dus uit en check ze alleen wanneer jij daar zin in hebt.
2. Gebruik een wekker
Mijn vriend en ik vinden het beide mega irritant als de ander ’s avonds of ’s ochtends meteen met z’n telefoon bezig is. Het kaapt alle romantiek uit de slaapkamer weg en is ook nog eens onrustig. Daarom hebben wij besloten dat er een ouderwetse wekker komt, zo kom je niet in de verleiding om je telefoon toch te gebruiken.
3. Neem afstand
Alles waar té voor staat is niet goed. Hetzelfde geldt voor het gebruik van je mobiele telefoon. Stel telefoon-vrije periodes in. Als je op het strand ligt, uit eten bent of een boek leest bijvoorbeeld. Niemand hoeft áltijd bereikbaar te zijn.