Mensen zijn na-apers, so what?
Mensen kopiëren gedrag. Dit begint al vroeg. Zo zwaaien kleine kinderen als jij zwaait en praten ze volwassenen na. Het zijn niet alleen kinderen die beïnvloedbaar zijn, ook volwassenen kopiëren er lustig op los. We laten ons inspireren door influencers en volgen massaal modetrends. Als we iets moois zien krijgen we kriebels en willen we het zelf ook. Zelfs mensen die zeggen dat ze een hekel hebben aan na-apers, kopiëren anderen. Sterker nog: het zijn de ergste!
Iedereen kent wel iemand in z’n familie of vriendenkring die het altijd over na-apers heeft. Ze zijn zelf áltijd de eerste met bepaalde schoenen of hebben een signatuur parfum. Owee als iemand anders het dan in z’n hoofd haalt om deze specifieke dingen ook aan te schaffen. Dan zijn de rapen gaar… terwijl iedereen laat zich inspireren door een ander. Áltijd. Ook artiesten, influencers en kunstenaars zijn constant zoekende naar input om nieuwe output te creëren. Het verschil is: deze creatievelingen gieten er hun eigen sausje overheen. Deze gave is niet voor iedereen weggelegd, dus moet je het mensen kwalijk nemen als ze je na doen?
Niet iedereen heeft het lef om uit te blinken, om origineel te zijn. Dan val je op en ben je zichtbaar. Veel mensen willen juist niet té zichtbaar zijn, niet uitblinken of opvallen. Mensen verstoppen zich graag omdat ze bang zijn om commentaar te krijgen.
Vriendinnen die alles nadoen, zijn onuitstaanbaar
Dezelfde kleren, dezelfde vrienden en dezelfde muziek. Hoe irritant vind jij het als vriendinnen precies hetzelfde doen als jij? Het is iets wat vaak gebeurt en waar ik vriendinnen af en toe over hoor klagen. Ze vinden het vervelend dat ze een copy cat hebben maar stiekem kopiëren ze zelf ook. Alleen zullen ze dat nóóit toegeven. Daarom is het niet het na-apen wat onuitstaanbaar is maar vooral het niet toegeven dat je je door een ander laat inspireren. Doen alsof het je eigen idee was terwijl dit niet zo is. Dat is pas vervelend. Ik vind het helemaal niet erg om hetzelfde te dragen als een vriendin. Sterker nog mijn bestie en ik waren team beige, lichtblauw op onze twaalfde en hebben in de jaren die daarop volgde nog vaak dezelfde spullen gekocht. We kregen de bijnaam ‘AnnaJoyce’ en dat vonden wij tof! Nog steeds vind ik het leuk om te zien dat mensen om me heen soms dezelfde spullen kopen. Het is toch een eer dat iemand jouw spullen zo mooi vindt staan dat ze het zelf ook willen? Ik doe het ook… laatst nog, toen ik een hele gave look zag bij een knappe vrouw dacht ik: dit wil ik ook! Deze schoenen, deze panty… dit is een positieve manier van kopiëren.
Negatief kopieergedrag
Na-apen is relatief onschuldig en sommige mensen hebben niet voldoende zelfvertrouwen om bepaalde keuzes zelf te maken. Dit kan geen kwaad maar kopieergedrag kan wél gevaarlijk worden als het gaat over zelfdestructieve gewoonten. Uit angst, onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan dan gevaarlijke gedragsveranderingen. Een moeder die altijd op dieet is moet oppassen dat de kinderen niet precies hetzelfde gaan doen. Het is zelfs zo dat mensen met suïcidale gedachten eerder zelfmoord plegen als een influencers of acteur dit doet.
Laat je niet meeslepen
Als je worstelt met wie je bent kan na-apen een negatieve invloed hebben. Laat je nóóit meeslepen en leef je eigen leven. Maar als je een sneer krijgt van een vriendin omdat je dezelfde schoenen hebt gekocht, moet je bij jezelf nagaan of die vriendin die schoenen ook niet ergens heeft gezien. Jij hebt je laten inspireren en dat is geen crime. Als je maar toegeeft dat je ze mooi vond en dat je je hebt laten inspireren, dan is het geen ramp.