Leedvermaak, het is zuur maar je ontkomt er niet aan
De mensch keuvelt graag over een ander en de media staat vol met dikke vette roddels over celebrities. Het liefst weten we het meteen als er iets ‘ergs’ met deze personen gebeurt. En vooral de dingen die bij een ander niet goed gaan vinden wij interessant. Wat is dat toch? Waarom willen zo graag dat andere mensen falen?
Leedvermaak
Gunnen we een ander dan niks? Neuh, dat is het niet. Maar in feite gunnen we onszelf net iets meer. Want eigenlijk slaat het dus helemaal nergens op dat we opleven als een ander faalt. Tocht komt het vaak voor. Vooral mensen met weinig zelfvertrouwen leven op als een ander het even niet zo goed heeft. Hoe dan? Jaloezie ligt ten grondslag aan leedvermaak, zeggen onderzoekers. Kinderen krijgen er al vroeg mee te maken. Bijvoorbeeld: als de ene kleuter een mooi kleurboek heeft en de andere kleuter niet, dan is hij of zij jaloers. Stel dat het kleurboek verpest wordt omdat er een glas water overheen valt, dan is de jaloerse kleuter opeens helemaal in z’n nopjes. Kinderen steken deze emoties niet onder stoelen of banken en lachen er zelfs om. De negatieve gevoelens van jaloezie zijn plotseling verdwenen en maken plaatst voor meer vermakelijke emoties. Leedvermaak is in deze een verlichtende factor. Lekker puh!
Als een ander valt, sta je zelf steviger
Leedvermaak heeft alles te maken met jaloezie. We vergelijken onszelf áltijd met een ander, hier ontlenen we zelfs ons zelfbeeld aan. Maar goed. Als een ander faalt lijkt het alsof je het zelf iets beter doet. Dat ervaren we écht zo. Wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde gebieden in de hersenen oplichten als een ander op z’n bek gaat. Vooral bij mannen. Niet gek als je je eigenwaarde daar vanaf laat hangen, ik bedoel we kijken op tegen mensen die succesvoller zijn. Toch is het niet zo slim om alleen maar naar anderen te kijken. Kijk eens naar jezelf, wat zijn jouw sterke punten? En waar kun je inderdaad nog aan werken? En daarna komt dat leedvermaak heus nog wel, want het is ook een reactie op ongelijkheid en herstelt de balans in het leven. Even dan.
Ben jij jaloers aangelegd? Zó zet je jaloezie om in positieve energie.