Interview: Ellen Tiben is Hormoonfactor Trainer, Lifestyle coach & Hashimoto expert

Op internet kwam ik het persoonlijke verhaal van Ellen Tiben tegen, een mooie vrouw met de ziekte van Hashimoto. Maar ze voelt zich absoluut niet meer ziek! Want na jaren van het kastje naar de muur te worden gestuurd, heeft ze zelf het gouden ei uitgevonden. Nu is dat laatste wat overdreven, maar met voeding en een aangepaste levensstijl is ze eindelijk van haar klachten af. Ze voelt zich zo goed dat ze nu ook andere mensen begeleidt en coacht die kampen met (schildklier gerelateerde) gezondheidsklachten of gewichtsproblemen.

Druk dus?
Heel druk! Er kampen zoveel mensen met schildklierproblemen. Bovendien komen er ook veel mensen die willen afvallen bij mij in de praktijk. Daar komt bij dat ik alles nog alleen doe, dat is soms aanpoten. Want naast het begeleiden van cliënten zijn er zoveel andere dingen waar ik mee bezig ben. Afspraken met medisch specialisten, trainingen, cursussen en ga zo maar door. Vaak hebben mijn cliënten al een moeizaam traject achter de rug, ze zijn van het kastje naar de muur gestuurd en lopen al jaren met gezondheidsklachten. Hoe medischer, hoe interessanter ik het vind om mensen te helpen. Iedere persoon is anders en in samenwerking met een medisch specialist probeer ik de oorzaak van de problemen te achterhalen. Pas wanneer de oorzaak bekend is, kun je beginnen met de genezing. Vaak is het probleem niet met enkel een pil verholpen, ik kijk daarom naar de voeding, beweging en levensstijl van iemand. Bij een ortomoluculaire therapeut wordt bijvoorbeeld niks aan de voeding gedaan en je bent wat je eet. De darmen bijvoorbeeld zijn heel belangrijk, als daar wat mis is, krijg je allerlei vage klachten.

Lees ook: Enfait spreekt met gezondheidscoach Ralph Moorman

Zelf heb jij jaren met gezondheidsklachten gelopen.
Ik kom uit de topsport en was fanatiek met schaatsen bezig. Wedstrijden. Dat vergt veel energie en uithoudingsvermogen, en opeens had ik dat niet meer. Na een bezoek aan de huisarts bleek dat ik de ziekte van Pfeifer had. Dat moet ongeveer rond m’n 21e zijn geweest. En daar begon het allemaal mee. Mijn trainer zei: stop jij maar met schaatsen. Een grote klap voor mij, al je toekomstplannen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar het ergste was, de vermoeidheidsklachten gingen niet weg, deze werden alleen maar erger. Ik kreeg er allerlei vage klachten bij zoals haaruitval en onverklaarbare gewichtstoename.

Hoelang heb jij met deze klachten rondgelopen?
Helaas heb ik 7 jaar met klachten rondgelopen, ik was een hoopje mens. Alleen maar moe, net een oude oma. Ik dacht is dit nu hoe ik mij moet voelen.

Wat dacht je in het begin?
Ik wist dat er iets met mijn lichaam aan de hand was. Ik dacht, ik ga de oorzaak vinden maar wat er loos was wist ik niet. Tijdens een aflevering over hormonen van dr. Phill ging er bij mij pas een belletje rinkelen. Toen ben ik zelf actief naar oorzaken gaan zoeken, en kwam ik Ralph Moorman tegen.

En wat heeft Ralph Moorman voor jou betekend?
Via hem ben ik een bloedtest gaan doen waaruit bleek dat ik veel antistoffen tegen de schildklier had, Hashimoto dus. Ik las zijn eerste boek, over de invloed van voeding op hormonen, en toen heb ik met hem afgesproken. Voor mij ging er een hele nieuwe wereld open, ik merkte zoveel verschil toen ik anders ging eten. Daarom ben ik de training ‘Hormooncoach’ bij Ralph Moorman gaan volgen, hier heb ik heel veel geleerd over voeding en het hormonale stelsel. Ondertussen ben ik zelf een van zijn trainers. Het gaat om mensen écht helpen, deze hulp heb ik gemist.

Wat was voor jou de oplossing?
Omdat ik al jaren tevergeefs kind aan huis was bij reguliere artsen, heb ik het over een andere boeg gegooid. Zo bezocht ik een orthomoleculair arts om mijn tekorten – die kunnen ontstaan als je een langere tijd vage klachten hebt – aan te vullen. Dit deed ik met supplementen. Maar een orthomoleculair arts doet niet voldoende met voeding, ze gaven mij wel adviezen maar niet optimaal. En je bent wat je eet – ik kan dit niet vaak genoeg zeggen! –

Je werkt ook veel samen met medisch specialisten?
Klopt! Met de Thalamo kliniek eindhoven. Als mensen bij mij komen, kunnen ze niet ineens stoppen met medische begeleiding. Maar het stukje voeding is onmisbaar om beter te worden, en daar ga ik over. We bieden een totaal pakket voor mensen met Hashimoto.

Een trage schildklier of Hashimoto, wat is het verschil?
De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte die leidt tot een traag werkende schildklier. Een traag werkende schildklier hoeft niet per se het gevolg van Hashimoto te zijn. Ook zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld een tragere schildklier. In alle gevallen is de schildklier vaak de dupe van wat er van te voren in je lichaam heeft plaatst gevonden. Bijvoorbeeld een uitgeputte bijnier of darmen die niet functioneren. Het is een driehoek. Bij iedereen is hashimoto anders. De antistoffen zijn ook bij iedereen ook anders. Het getal 35 schijnt normaal te zijn als we het over antistoffen hebben, maar sommige mensen hebben wel 2000 antistoffen. Deze antistoffen vallen het schildklierweefsel aan, waardoor je ook zo moe bent. Hoe eerder je bij mij komt met jouw klachten hoe sneller je geholpen kunt worden.

Hoe voel jij je op dit moment?
Nu voel ik me prima, ik heb mijn figuur terug maar het belangrijkste: mijn energie en levenslust. Daarom wil ik mensen er graag bewust van maken dat voeding heel veel voor je doet.

Drink je nog wel eens een wijntje?
Ja, ik leef ook nog! Ik ga ook naar feestjes, en eet ook wel eens een stuk chocola of een frietje.Ik eet wel glutenvrij, als ik gluten eet merk ik dat mijn lichaam moe wordt. Gelukkig is het nieuwe brood van Ralf ook heerlijk (YAM brood)! Maar als het goed gaat, als je hormonen weer in balans zijn, dan mag je heus wel eens zondigen.

Ik begeleid mensen en maak hun wereld van voedingsproducten breder. Mensen hebben vaak niet in de gaten wat ze allemaal  wél kunnen eten als ze bijvoorbeeld gluten moeten vermijden.

Hoe denk je over suiker?
Vergif! Mensen vergissen zich in wat goede en slechte suikers zijn. Suiker is een verslaving, net als drugs. Als de darmen niet in balans zijn kun je bijvoorbeeld candida hebben, candida vraagt om suiker. Als jij dan geen suikers binnen krijgt voel je je naar. Nee mensen, eet zo min mogelijk suiker! Bovendien krijg je ongemerkt al bakken suiker binnen, want het zit bijna overal in verwerkt.

En vlees?
Biolgisch vlees. Ik ben een voorstander van vlees, mensen die weinig vlees eten hebben vaak een tekort aan ijzer. Vrouwen hebben vaker een tekort aan ijzer omdat we menstrueren. Vaak hoor ik dat biologisch eten zo duur is, maar vraag je eens af waarom die andere producten zo goedkoop zijn. Je kunt beter 2 keer in de week goed vlees eten dan 6 keer in de week slecht vlees.

En hoe denk je over de reguliere zorg?
Ik werk samen met artsen die er open voor staan. Arsten die zien dat er een verandering plaatsvindt. Mensen worden bewuster, artsen ook. en er zijn meer oplossingen dan een pil erin en klaar. Samen met een arts ben ik een perfecte match op weg naar een betere gezondheid.

Wat is jouw guilty pleasures?
Chocolade! Zelfs als ik uitga neem ik chocolade mee. En vrouwen hebben in feite – vooral tijdens de menstruatie – chocolade nodig omdat er magnesium in zit.

Ellen in drie woorden.
Spontaan, vrolijk en een pionier.

Wat betekend het voor jou om mensen te helpen?
Heel veel. Wat ik doe is heel dankbaar werk. Soms wordt ik emotioneel als ik zie hoe radeloos mensen zijn. Ik voel me vereerd dat ik ze dan kan helpen, daar ben ik heel dankbaar voor.
Ik doe veel dingen op mijn gevoel, het is een soort talent. Dat had ik als kind al.

Hoe heb je je praktijk opgezet?
In 2012 ben ik begonnen. Je begint, en je hoopt dat je het goed doet. In het begin is dat best spannend maar het is me goed gelukt! Het is en blijft verantwoordelijk werk. Mijn klanten komen uit heel Nederland en inmiddels hebben ook bekende Nederlanders zoals Claudia Schoemacher-Van Zweden en Anouk Smulders de weg naar mij gevonden.

Waar loop je nog wel eens tegenaan?
Het moeilijkste is mijn tijd. Ik werk nog alleen en daardoor heb ik vaak tijd tekort. Ik moet social media up-to-date houden, emails beantwoorden en natuurlijk cliënten coachen. Veel mensen willen samenwerken, dus ik hol van hot naar her.

Welke gezondheidsproblemen kunnen met hormonen te maken hebben?
De overgang natuurlijk, deze is herkenbaar voor de meeste mensen. Net als acne, huidproblemen, eczeem, overgewicht en schildklierklachten. Maar ook vage en onbekende klachten kunnen met hormonen te maken hebben. Bij mij is er altijd een oorzaak voor klachten, ook al weten we die oorzaak nog niet. Er is altijd iets in het lichaam waar het fout gaat. Dat moet je opspeuren. Ik haal altijd het onderste uit de kan totdat ik de oorzaak gevonden heb. Dat is mijn drive. Je lichaam vertelt veel, symptonen zeggen meer dan bloedwaardes.

Hoe zit het met schildklierproblemen na een zwangerschap?
Na de zwangerschap komen heel veel vrouwen in aanraking met schildklierklachten, want tijdens een zwangerschap vertraagt de schildklier altijd een beetje. Als het kindje geboren is moet de schildklier weer goed functioneren. Is dit niet het geval, dan kan dit komen omdat er voor de zwangerschap al iets anders aan de hand is. Dit kan bijvoorbeeld een uitgeputte bijnier zijn, waardoor de schildklier eigenlijk al langzamer werkt. Of veel stress tijdens de zwangerschap.

Slik jij nog medicatie?
Ja maar ik ben aan het afbouwen, ik ben geen voorstander van chemische medicatie. Maar het belangrijkste is dat je goed bent ingesteld, als iemand zich er er goed bij voelt is het prima.

En sport jij?
Ja, ik doe aan fitness met gewichten maar ben me ervan bewust dat gezondheid voor 80% met voeding te maken heeft en maar 20% met training. Met sporten boost je je hormonen, vooral met krachttraining. Cardio – te lang – is slecht voor je, het put je bijnieren uit. Interval training is wel goed voor je. Lange cardio sessies zijn niet aan te raden als je bijnieruitputting of hashimoto hebt. Yoga is heel goed, met fitness verkort je je spieren en met yoga rek je ze uit. Het is ook ontspannend.

Dit zou je vooral moeten doen
Luister goed naar je lichaam, als jij merkt dat er iets niet in orde is, laat je dan niet afschepen! Er is altijd een oorzaak. De natuur heeft ons zo mooi gemaakt, je lichaam geeft zelf vaak aan wat er aan de hand is. Gezondheid is niet te koop.

Meer weten over Ellen Tiben? Ga dan naar haar website: www.ellentiben.nl