Het hormoonspiraaltje is niet per se een beter alternatief voor de pil

Laatst moest ik naar de gynaecoloog omdat ik iedere maand verga van de buikkrampen. Je raadt het al: een heftige menstruatie. “Dan plaatsen we toch een hormoonspiraaltje.” zei de arts nadat ik had verteld dat ik al jaren gestopt ben met de pil. Maar dat wil ik niet. Ik strompel nog liever twee dagen per maand door het huis met krampen, duizeligheid en wegtrekkers. Het is zo erg dat mijn moeder zei: “Jezus, je ziet eruit als een spook. Dit is toch niet normaal? Ik zou toch maar eens naar de huisarts gaan.” Toch word ik daar nooit wijzer van want als je dus niet aan de pil wilt, smeren ze je wel een hormoonspiraaltje aan en daar heb ik ook een naar gevoel over dus ik voel me liever vreselijk.

Dit nare onderbuik gevoel blijkt nog te kloppen ook! De laatste tijd lees ik steeds vaker dat het hormoonspiraaltje ook ongewenste bijwerkingen geeft. Vriendinnen kunnen hem niet verdragen, krijgen opeens overal pukkels en allerlei andere vage klachten. Maar neuhh…. dat komt zéker niet door het hormoonspiraaltje krijgen ze dan te horen. Nou. Het komt ook niet zomaar opeens opzetten. Afijn. Keiharde bewijzen waren er niet. Tot nu. Want opeens was het in het nieuws: er is onderzoek gedaan in het Erasmus MC en het hormoonspiraaltje verhoogt stressrespons.

Uit dit onderzoek bleek dat vrouwen met een hormoonspiraaltje tijdens verschillende stress-testen hogere cortisolwaarden en een hogere hartslag hadden dan de vrouwen die een andere vorm van anticonceptie gebruiken. Cortisol wordt door de bijnieren geproduceerd en als deze voor een langere periode te hard werken, raken ze uitgeput. Of het stresshormoon blijft continu door je lijf gieren en dat verstoort de natuurlijke hormoonbalans in het lichaam. Zelf heb ik het niet zo op kunstmatige hormonen, je lichaam krijgt al genoeg troep binnen. Bovendien reageerde ik heftig op de pil met haaruitval als gevolg. “IK WORD KAAL!” dacht ik destijds… maar niemand gaf de pil de schuld. Totdat ik bij een oude Chinese acupuncturist op de stoel terecht kwam. Hij zei meteen: kappen met die troep. En de haaruitval stopte. Meteen. Dus het zou fijn zijn als er niet zo makkelijk met al die hormonen wordt omgegaan. Ook Jurate Aleknaviciute, onderzoeker op de afdeling Psychiatrie, zegt hierover: “Vrouwen moeten op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn.” Want dat is wat ik vorige week bij de gynaecoloog te horen kreeg, dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is en dat blijkt in ieder geval niet te kloppen…