Hoe maak je keuzes gebaseerd op je energie

Iedereen is verschillend en heeft een ander karakter. Keuzes maken is daarom voor iedereen anders. De een hakt sneller knopen door dan de ander en dit heeft te maken met het feit dat je introvert of extravert bent. Want tussen introverte- en extraverte persoonlijkheden zit een groot verschil: ze laden zich op een andere manier op.

Extraverte mensen halen kracht en energie uit anderen mensen en reuring. Ze kunnen zich opladen in de drukte en absorberen energie uit hun omgeving. Wat ze krijgen, geven ze ook terug: ze hebben een opbeurend effect op mensen. Introverte mensen moeten zich zo nu en dan terug trekken om bij te komen. Ze hebben meer behoefte aan me-time. Hoe zit het dan met keuzes maken? Soms moet je wel. Je krijgt zoveel kansen en je kunt niet alles aanpakken. Daar heeft niemand genoeg energie voor, of je nu introvert of extravert bent.

Van welk idee krijg je het meeste energie?
Als er zich kansen voordoen, wil je deze met beide handen aangrijpen. Extraverte types vergeten door hun enthousiasme soms om het rustig aan te doen. Het brengt je een hoop, maar kan je ook tackelen. Soms is het belangrijker om je op één ding te focussen dan op honderdeneen dingen tegelijk. Extraverte types kunnen iets beter multi-tasken maar lopen ook eerder in de val. Ze zijn sneller geprikkeld en nemen daarom vaker te veel hooi op de vork. Introverte types zijn bedenkelijker en focussen zich liever op een ding tegelijk. Dat kost al meer dan genoeg energie. Als er nieuwe kansen op je pad komen is het daarom belangrijk om na te gaan of deze dingen écht de moeite waard zijn en gaat het niet ten koste van al je andere bezigheden? Think about it.

Omring jezelf met mensen die je energie geven
Kies de mensen die jouw leven beïnvloeden verstandig. Omring jij jezelf met gevers of nemers? Motiveren ze je of zorgen ze er juist voor dat jij je minderwaardig voelt? Als je nieuwe connecties maakt, zorg er dan voor dat je er beide iets aan hebt. Alleen zo creëer je een win-win situatie.

Creëren je keuzes nieuwe kansen?
Soms moet je strategische beslissingen nemen want de weken vliegen voorbij en je tijd is kostbaar. Je kunt je keer op keer laten meeslepen met de briljante ideeën van een ander, maar what’s in it for you? Is dit een stap verder in je carrière? Of zorgt het juist voor persoonlijke groei. Je leeft in het ‘hier en nu’ maar het is heus niet erg om iets verder te kijken. Wat wil je in de toekomst? Met dit in gedachte kun je nog steeds van dag tot dag leven, alleen verspil je iets minder energie aan dingen die er niet toe doen.

Welke dingen vertel je je dierbare het eerst?
Dit is de ultieme test om te weten te komen of je de juiste keuze maakt. Waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Als ideeën jouw zo blij maken dat je ze wilt delen, dan passen ze waarschijnlijk goed in jouw plaatje. Als je extravert bent deel je je ideeën sneller dan wanneer je introvert bent, je denkt hardop en komt zo tot een conclusie. Ben je introvert? Dan neem je meer tijd voor reflectie om tot de juiste keuze te komen. Je overdenkt dingen heel goed en blijft soms te lang wikken en wegen over hetzelfde idee.

Wat je ook kiest, kies met je hart en pas op jezelf. We leven nu eenmaal in een tijd waar veel te kiezen valt en waar we daarom dingen moeten afwijzen om het hoofd boven water te houden.

Lees ook: beschik jij over een flinke portie grit?