Good start: mensen die uitstellen blijken succesvoller dan ooit
Als kind is je ongetwijfeld gezegd dat je zonder hard werken niet veel in je leven zult bereiken. Hoofdreden dat men dit tegen z’n kinderen zegt, is dat het kind moet ‘leren’ dat niets vanzelf gaat en dat inspanning voldoening geeft wanneer de inspanning positief wordt beloond. Toch gaat deze ballon niet áltijd op. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarin luiheid géén negatieve effecten heeft. Zo blijkt uit dit onderzoek van Quora.
Lees ook: Even rust in de hectiek van december: 3 x tijd voor mij
1. Waarom uitstellen wél werkt
Wanneer je tot het laatste moment wacht om een taak uit te voeren, wordt de concentratie én prestatiedruk groter. Hierdoor focus je je alleen op datgene wat écht belangrijk is en zul je jezelf minder snel laten afleiden door zaken die niet urgent zijn.
2. Het verschil tussen lui en ontspannen
Sommige mensen zijn zó goed en snel in hun werk, dat ze tijd overhouden voor andere, leuke dingen. Deze mensen zijn dus niet ‘lui’, maar gewoon extreem goed in hetgeen wat ze moeten doen. Work hard play hard!
3. Lui zijn is voor slimme mensen
Ladies, jullie lezen het goed: alleen slimme mensen zijn lui. Dit was men tijdens de Tweede Wereldoorlog al duidelijk. Alleen de officieren die zowel slim als lui waren, werden destijds gekwalificeerd voor de hoogste leidinggevende taken. Reden hiervoor was het vermogen om snel te kunnen denken en rustig te kunnen reageren in stressvolle situaties. De mensen die deze eigenschappen bezitten zijn meesters in het vermijden van zinloze taken en concentreren zich alleen op datgene wat van hen wordt verwacht. Win win situatie.
4. Luiheid uit zelfbescherming
Soms zijn mensen (extra) lui uit zelfbescherming. Wanneer je bijvoorbeeld snel afgeleid én social media verslaafd bent, is het aan te raden om een extra lang wachtwoord in voor je accounts in te stellen. Op die manier bescherm je jezelf om in te loggen op sociale media, op momenten dat het eigenlijk niet uitkomt. In van scrollen door je newsfeed en bizarre kastencompilaties kijken, zul je je werk (sneller) afmaken en met een voldaan gevoel naar huis gaan.
5. Maak gebruik van technologie
Maak, tijdens je werk, zoveel mogelijk gebruik van technologie. Het is er namelijk niet zonder reden! Technologie helpt je om je werk beter en efficiënter te doen, waardoor er meer tijd overblijft voor andere, ontspannende dingen (denk aan bijkletsen met collega’s bij het koffieapparaat).
6. Slapend rijk worden
‘Luie’ ondernemers zijn slimme ondernemers. Het zijn juist díe mensen die geld weten te innen, terwijl ze in de verste verte niet in de buurt van hun bureau zijn te bekennen. Ondernemers die online producten aanbieden hebben het goed voor elkaar; ze verdienen hun geld zonder enige inspanning. Zo krijgt de uitspraak ‘slapend rijk worden’ een echte betekenis.
7. Saaie samenleving
Het komt er dus eigenlijk op neer dat we ons hard moeten maken voor een ‘saaie samenleving’. Laten we beginnen om een werkdag van slechts vier uur in te voeren. Als iedereen minder uren werkt, zijn er meer mensen nodig om de klussen te klaren, waardoor de werkeloosheid wordt teruggedrongen. Minder werk betekent een tragere economische groei, waardoor er minder (snel) schadelijke gassen worden uitgestoten en worden milieuconferenties (Parijs) vrijwel overbodig. Een ander positief voordeel dat er, dankzij kortere werkdagen, minder tijd voor stress overblijft en de kans andere gezondheidsrisico’s worden verminderd. Dus, zie je jezelf wel in deze samenleving leven? Stem dan voor Enfait as president (just kidding).
Lees ook: Enfait legt uit: Waarom ben je vaak chagrijnig na een korte nacht
Foto via