Geïnteresseerd zijn is belangrijker dan interessant zijn
Stel vragen. Blijf nieuwsgierig. Toon interesse. Toen ik laatst in gesprek was, viel het mij op dat de ander z’n zin steeds begon met ‘ik’. Tuurlijk! Iedereen wil wel eens wat over zichzelf kwijt, maar het werd pas écht erg toen ik moest gillen dat het tijd werd om op te stappen. Ik kwam er gewoon niet tussen en had zelf nog he-le-maal niks gezegd. NIKS! De ander was ook niet bepaald interessant, er kwam alleen maar klinklare nonsens over z’n lippen. Ik wist niet hoe snel ik weg moest komen…
Dat geleuter over zichzelf. Een beetje lopen pochen met materiële zaken, wel vragen stellen maar dan niet het antwoord afwachten. Uit pure frustratie ben ik zonder iets te zeggen vertrokken. Want eerlijk is eerlijk: in een gesprek is het belangrijker om geïnteresseerd te zijn dan interessant te doen. Als je geïnteresseerd bent toon je oprecht interesse in de ander. Een gesprek is pas écht fijn als je je allebei focust op de ander en dus niet op jezelf. Na een beetje ‘gegoogle’ stuitte ik op onderzoeken waaruit blijkt dat ‘ik’ het meest gebruikte woord is in bijna ieder gesprek. Blijkbaar omdat mensen willen dat je naar ze luistert en dan pas kunnen ze naar jou luisteren. Bij sommige mensen lukt dat luisteren jammer genoeg helemaal niet.
Lees ook: Verlegen zijn in een extraverte wereld blijkt knap lastig.
Mensen vinden het fijn om over zichzelf te praten
En dat is prima. Ik bedoel: als je allebei over jezelf kunt praten. Want dat is hoe een gesprek hoort te gaan, je stelt elkaar vragen én laat elkaar uitpraten. Op deze manier kom je het meeste over de ander te weten en bouw je een oprechte relatie op. Of dit nu zakelijk of privé is. Als je alleen maar indruk probeert te maken en hoopt dat mensen je interessant vinden, dan ontmoet je nooit échte, oprechte vrienden. Zo steken relaties gewoon niet in elkaar.
Druk, druk, druk
Nog zo’n reden om meer te luisteren. In het dagelijks leven zijn we druk bezet en hebben we niet zoveel tijd om te socializen met familie, vrienden, collega’s en noem maar op. We claimen dat we socialer zijn dan ooit omdat we op social media meer vrienden hebben dan een mens eigenlijk kan bijhouden maar zijn we daardoor écht sociaal? Het antwoord is: nee. Waarom? Omdat socializen niet hetzelfde is als oppervlakkig contact met mensen over de hele wereld. Socializen is communiceren met mensen, elkaars gedachten uitwisselen en de ander het gevoel geven dat hij of zij gehoord wordt. Je moet er écht voor elkaar zijn. Dit is zinniger dan vluchtige contacten die in the end niks voor je betekenen. Enerzijds is het natuurlijk prima dat je honderden vrienden hebt op Instagram of Facebook, maar feitelijk weten de meeste mensen niet wat er écht in je omgaat. Je deelt je leven in foto’s en mensen volgen je op de voet, ze vinden je misschien interessant maar niet belangrijk. Ze willen weten wat je aantrekt, waar je eet, waar je heengaat maar niet wat er écht in je omgaat. Mensen die écht interesse in je hebben, willen dat wél weten.
Je krijgt wat je geeft
Probeer het maar eens: vragen stellen en interesse tonen in een ander. Iedere dag ontmoet je veel mensen en je zult merken dat als je oprechte interesse toont, je écht contact maakt. Je maakt een ander blij en enthousiast. Mensen zullen eerder naar je toe komen en voelen zich op hun gemak als je in de buurt bent. Daarnaast durven ze zelf ook meer te vragen. Zo simpel kan het zijn.