FOGO betekent de Fear Of Going Out

FOMO (Fear Of Missing Out) ken je vast en zeker. FOGO (Fear Of Going Out) klinkt minder bekend. Het is een term die wordt gebruikt om aan te duiden dat je eigenlijk he-le-maal geen zin hebt om overal aan mee te doen. Je hebt al genoeg prikkels gehad na een lange werkweek en wat is er mis met een weekend NIKS doen. Gewoon thuis.

Op Social Media volg je op de voet wat er allemaal te doen is en waar je bij moet zijn. In één oogopslag zie je wat je allemaal mist. Of niet. Jij doet het namelijk liever rustig aan. Ook al zijn we sociale wezens, in the end heeft ieder mens behoefte aan me-time. Het is natuurlijk hartstikke fijn als je ieder weekend onder de mensen bent, maar het is soms nog fijner om vanaf de bank naar kiekjes van anderen te spieken. Op Instagram zie je knusse foto’s van mede thuisblijvers en de kaarsen, dekentjes en kopjes thee zien er net zo aantrekkelijk uit. En soms, dan verschijn je weer op feesten en partijen. Maar niet omdat het moet. Integendeel, je bewaart fantastische herinneringen aan de weekenden waarop je los ging. Dat is misschien ook wel het probleem… sommige mensen laten het bij één glas wijn of één muntthee. Niet iedereen kan het daar bij laten. Voor je het weet ben je vijf glazen, een pakje sigaretten en een kater verder. Jaja, dat is leuk, maar niet altijd.

Als je een drukke baan hebt en een groot sociaal netwerk dan moet je wel eens een event cancelen. Je voelt je schuldig want je wilt geen afhaker zijn, maar ja als je nooit afhaakt ben je weer iedere avond op pad. Werp eens een blik op je agenda, is deze niet al vol genoeg? Moet je ’s avonds dan ook nog verplicht gezellig doen? Ja. Soms. Maar wees lief voor jezelf en schitter zo nu en dan door afwezigheid. Voel je niet verplicht om overal bij te zijn want je hebt ook behoefte aan individualiteit om gelukkig te worden. Als je niet alleen kunt zijn, heb je het minder leuk in een groep.

Lees ook: 5x hier moet je heen als je compleet zen wilt worden.