Enfait legt uit: het belang van kletsen
Je zou denken dat iedereen het wel kan: een praatje maken. Nou, ik kan je vertellen: ik durfde vroeger niet eens zelf een ijsje te bestellen. Oké, dat is heel lang geleden. Maar ook in de jaren daarna hield ik me het liefst op de achtergrond; een beetje glimlachen of ‘ja’ en ‘nee’ knikken. Want tja, waar moest ik in godsnaam over beginnen?
Nu is dat praten juist iets waar ik dolgelukkig van wordt. Een goed gesprek. Omdat het inspireert, oplucht, me geestelijk verrijkt of een onderlinge band schept. Wij mensen moéten kletsen, domweg om gelukkig te blijven. Wij leren je graag de kunst van het converseren. Daarom: vier tips voor een gesmeerd gesprek.
1. Openingszin
Soms weet je gewoon even niet waar je over moet beginnen. Een simpele converstatie over het weer lijkt misschien zinloos – of zelfs afgezaagd. Voor veel mensen dan ook reden genoeg om toch maar niet dat gesprek aan te gaan. Jammer! Want het hoeft zo ingewikkeld allemaal niet te zijn. Het maakt niet uit wat je zegt, zolang het maar bij de situatie past. Begin gewoon met een spontane ‘Hi!’.
2. Praten is luisteren
Luisteren is de basis van een goede babbel. Knoop dat even goed in je oren. Want hoe vaak ben jij niet na twee minuten de naam vergeten van iemand die zich aan je heeft voorgesteld? Juist, dat dachten wij al. Herhaal iemands naam een paar keer in je hoofd. En doe dat ook voor de dingen die iemand zegt tijdens het gesprek door bij jezelf steekwoorden te verzamelen.
Lees ook: Zo breng je een indrukwekkende en onvergetelijke toost uit
3. Een goed gesprek komt van twee kanten
Het is niet fijn wanneer iemand anders steeds de vragen moet stellen, omdat het gesprek enigszins doodbloedt. Awkward! Reageren is daarom wel zo belangrijk. Het duurt maar liefst acht seconden voordat wij mensen informatie goed in ons geheugen opslaan. En dat kan knap lastig zijn in een gesprek. Neem de tijd om af en toe te vragen of jouw gesprekspartner iets wil herhalen of toelichten, en vraag door. Zo houd je het gesprek op gang, kun je weer nieuwe vragen stellen of naar een ander onderwerp sturen.
4. Een goed gesprek is jezelf zijn
Wanneer je jezelf wijs maakt dat gesprekken aanknopen met vreemden niet voor je is weggelegd, doe je jezelf te kort. Iedereen belandt wel eens in een ongemakkelijke situatie. Neem jezelf gewoon niet al te serieus. Lach om jezelf als je iets raars zegt en wees gewoon eerlijk. Je kunt nu eenmaal niet alles weten. Dat hoort erbij. En maak je geen zorgen, mensen zijn het zo weer vergeten!
Een babbel zo nu en dan is ontzettend waardevol. Het helpt je om nieuwe relaties op te bouwen, kennis te maken met nieuwe denkbeelden en simpelweg om meer te genieten.
Lees ook: 3 zinvolle communicatietips voor hoogsensitieve mensen