Dit kan er gebeuren als je minder dan 6 uur per nacht slaapt

Heb jij het mega druk op je werk, nét een baby gekregen of ben je gewoon van de nachtelijke avontuurtjes? Dan ben jij een nachtbraker en moet je verder lezen. Want wat de rede ook mag zijn, het is verstandig om deze nacht toch wat extra uren slaap te pakken.

Je krijgt een traag reactievermogen
Denk eens na! “Eh, ja dat doe ik toch?” Studies hebben aangetoond dat mensen die minder dan zes uur per dag slapen, hetzelfde cognitieve reactievermogen hebben als van iemand die 48 uur wakker is. En dan ben je geen cent waard! Het heeft trouwens niet alleen gevolgen voor je korte termijn geheugen, ook jouw focus wordt stukken ingewikkelder. Zo ben je álles kwijt, vergeet je de hele tijd wat je ook alweer zocht en kun je echt niet bedenken wat je vanavond wilt eten.

Maar je reageert juist sneller geïrriteerd
Ook bewezen: bij gebrek aan slaap krijgt het emotionele deel van het brein niet genoeg tijd om zich te herstellen van alle prikkels. Hierdoor ben je sneller geïrriteerd, er hoeft maar iets te gebeuren en je ontploft!

Wat gebeurt er met je lichaam als je dronken gaat slapen?

Je eet teveel
Ben jij een bodemloze put? Dat komt omdat je nog wakker bent, terwijl je eigenlijk op bed moet liggen. Slaaptekort zorgt voor de aanmaak van Ghreline, een eetlust opwekkend hormoon dat wordt afgescheiden door de maagwand. Leptine (het hormoon dat je een verzadigd gevoel geeft) is daarentegen stukken lager, hierdoor kun je blijven eten. Shit.

En je ziet er slecht uit
Het schoonheidsslaapje is niet uit de lucht komen vallen. Die wallen onder jouw ogen liegen niet, en op lange termijn krijg je eerder rimpels. Te weinig slaap veroorzaakt een verhoging van cortisol (het stresshormoon). Cortisol breekt collageen af, dat zit volgens dit onderzoek namelijk zo: als jouw cortisol langdurig aan het pieken is verhogen ook de suikers in het bloed. Deze suikers klampen zich vast aan het collageen en daardoor verliest deze z’n elasticiteit.

Je weerstand wordt er ook niet beter op
Meerdere studies hebben aangetoond dat minder dan zes uur slapen zorgt voor vier keer zoveel kans op verkoudheid! Slaap zorgt voor het resetten van het immuunsysteem waardoor jouw weerstand zich herstelt, maar daar heeft het wel genoeg tijd voor nodig.

Geld moet rollen
Niet omdat je er veel van hebt, maar omdat je impulsieve aankopen doet. Die dure schoenen kun jij niet laten staan, en er gaan ook drie repen chocolade in jouw boodschappenmand. Kun jij niks aan doen. Maar de prefrontale cortex (die cognitieve en emotionele functies zoals beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing onder controle houdt) is aanzienlijk zwakker.

Zo zorg je ervoor dat je een lucide droom krijgt