Dit is waarom je een gebroken hart niet een, twee, drie kunt lijmen

Jongens wat zou het makkelijk zijn als we na een break-up net zo makkelijk een man of vrouw achter in de kast stoppen, als een broek die niet meer past. No hard feelings. Denk daar maar eens over na: we proberen een outfit, dragen het een tijdje, zien hoe het past en als het niet lekker zit dan beland het achter in de kast. Of we sturen het terug naar de winkel en gaan op zoek naar iets anders. Probleem opgelost; geen nare gevoelens; next!

Overduidelijk is dat het vinden van de juiste relatie lastiger is dan het vinden van een geschikte outfit. Een relatie ruil je ook niet zo makkelijk om. Uit elkaar gaan doet pijn. Twee mensen die er voor kiezen om niet samen verder te gaan ervaren intens verdrietige gevoelens en een gebroken hart. Waarom doet het toch zo’n pijn? En hoe gaan we daar mee om?

Het is je hart
Een van de ergste fases van liefdesverdriet ervaar je de eerste weken. We huilen, we hebben cravings of eten juist helemaal niets en brengen veel tijd in bed door. Dit gedrag is geen mentale zwakte maar een bestelling vanuit je hart: jij hebt behoefte aan radicale self-care. Je moet goed voor jezelf zorgen om er niet aan onderdoor te gaan. Een gebroken hart heeft namelijk effect op jouw zenuwsysteem, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem. Dit verklaart het feit dat je een gebroken hart écht kunt voelen. Buikpijn, hyperventileren, vermoeidheid en kilo’s die er af vliegen horen er bij.

Onderzoek in de liefde heeft vaak onderzocht hoe je brein het hart informeert maar het hart kan ook het brein beïnvloeden. Dit bijkt uit onderzoek van HeartMath. Het hart communiceert met het brein op 4 verschillende manieren: zenuwimpulsen, hormonen, neurotransmitters en energetisch. De staat van het hart beïnvloed de manier waarop jij in het leven staat, jouw bewustzijn, concentratie, intelligentie en kijk op de wereld.

Veel mensen geloven nog steeds dat een gebroken hart, rouw en het verwerken van een verlies vooral een mentaal proces is. Dat je je er over heen moet zetten en dat het dan vanzelf over gaat. Voor een deel speelt het brein een belangrijke rol maar het hart bepaalt mede hoe jij je voelt.

Antropologist Helen Fisher onderzocht het verliefde brein. Hierbij ontdekte ze een beloningssysteem, een deel van het brein dat gerelateerd is aan verslavingen wordt geactiveerd wanneer we hopeloos verliefd worden. Dit deel van het brein wordt nóg actiever als we iets (of iemand) niet kunnen krijgen. Uit elkaar gaan is op welke manier dan ook een biologische rollercoaster waar we niets aan kunnen doen. Als je verdoemd bent door een break-up en lijdt onder liefde of verlies van een dierbare dan is het tijd die de wonden heelt. Soms duurt dit heel lang en het uitzitten van deze tijd is alles behalve comfortabel. Gelukkig zijn er wél manieren om de pijn te verzachten en om het jezelf zo geriefelijk mogelijk te maken.

1.Ga de bossen in
Onderzoek heeft uitgewezen dat bomen positieve emoties bij mensen naar boven brengen. Een wandeling door het bos verlaagd de bloeddruk en is een boost voor je humeur.

2.Drink groene thee (zonder caffeine)
Je zou denken dat rode voedingsmiddelen met het hart te maken hebben, maar het zijn voor de groene producten die het hart versterken. Denk aan peterselie, kool en groene appels. Maar zoveel trek heb je niet als je net uit elkaar bent dus dan is thee een hartverwarmend alternatief.

3. Oefen mindfulness
In het nu leven helpt echt om gelukkiger te leven. Je programmeert het brein om niet teveel in het verleden te blijven hangen en ook minder zorgelijk over de toekomst na te denken. All we have is now. Als je je dit realiseert, geniet je meer van ieder moment omdat dit het enige is wat je hebt. NU. Stel: jij maakt je regelmatig druk over het feit dat je een oude vrijster wordt, dan straal je dat onbewust een beetje uit… terwijl als jij denk: ‘ik ben gelukkig en ik ben er van overtuigd dat ik iemand vind, niet nu maar op het juiste moment’ dan leef je minder gestrest en krampachtig vasthoudend aan een idee wat iedere dag weer mislukt.