Dít is hoe je smartphone relaties kapot kan maken
Heb jij niet meer in de gaten wat er voor je neus gebeurt? Dan is de kans groot dat je wordt opgezogen in de virtuele wereld. Prima. Maar niet als échte relaties daardoor stuk lopen. En dat gebeurt vaker dan je denkt.
Bedenk je maar ’s hoe een gemiddelde avond op de bank begint. Mijn vriend: “Leg nu je telefoon weg!” Ik: “Jahaa, even m’n mail checken, dan weet ik waar ik morgen moet zijn.” Ping! Hij: “Is die mail nog niet binnen ofzo?” Ik: “Uhuh… maar héél even wachten, ik moet écht een berichtje terugsturen.” Zo dus ongeveer. De smarthphone wijkt geen moment van m’n zijde en ik raak in paniek als ik ‘m niet kan vinden. Daar gruw ik van, want het is juist mijn telefoon die voor heel veel prikkels zorgt. Altijd. Alsof ik nooit écht tijd voor mezelf, laat staan voor m’n vriend of vriendinnen heb. Met een schuin oog houd ik namelijk altijd in de gaten wat er online gebeurt, en ik ben niet de enige.
Dat is niet best. Onderzoeken wijzen uit dat je minder diepgang in het ‘echte’ leven creëert als je met je hoofd altijd ergens anders bent. Het is erg storend als je tijdens een goed gesprek steeds weer met je neus in je telefoon duikt. Je kunt er zelfs de ergste ruzies door krijgen. Snappen we. Maar wat doe je eraan? Er wordt – een soort van – verwacht dat we meteen reageren op alle berichten die we binnenkrijgen. Maar op een eiland zonder Wi-Fi wonen is ook geen optie. Enfin. Het is je eigen verantwoordelijkheid om voor één keer niet op je telefoon te kijken. Of minder.
Je bent verslaafd aan je telefoon als:
1. Deze tijdens het eten áltijd naast je bord ligt, zelfs als je samen eet.
2. Je telefoon ligt eigenlijk altijd right where you can see it.
3. Zelfs als je naar de WC gaat, mis je geen moment van wat er op jouw mobiele apparaat gebeurt.
4. Als je geluid hoort, komt ‘ie sowieso tevoorschijn, zelfs al moet je heel je tas ondersteboven gooien.
5. Ook als je in gesprek bent, kun je het niet laten om te checken wie er nu weer wat stuurt.
6. Soms kijk je gewoon naar je telefoon omdat je er rustig van wordt.
7. En in je vrije tijd gebruik je ‘m ook voor van alles en nog wat.
8. Als er een stilte valt zie jij je kans schoon om er even snel een blik op te werpen.
9. Ben je boos? Dan duik je ook in je telefoon om maar niet te hoeven praten.
10. Yes, je telefoon is de beste afleiding die er is! En is de jouwe leeg? Dan pak je die van hem.
Goed. De meeste van ons kunnen niet meer zonder en dat is jammer omdat je hierdoor een zekere afstand creëert met de mensen om je heen. Op straat bijvoorbeeld: ik zie iedere dag hordes mensen met oordopjes in de oren en hun telefoon pal voor het gezicht over straat lopen. Ze hebben nul aandacht voor wat er om ze heen gebeurt. Dat moeten ze natuurlijk zelf weten, maar het ziet er best gek uit en is ook nog ’s gevaarlijk. Pas zag ik twee fietsers met een enorme snelheid tegen elkaar aan rijden. Allebei niet aan het opletten. Wat ik nog gekker én gevaarlijker vind is: stelletjes die met z’n twee op het terras zitten maar geen woord met elkaar wisselen. Dat wil ik nóóóit! Je zult er maar zo bij zitten… bijna sneu. Maar gelukkig kun je dit soort taferelen voorkomen en als het als zover is, is er altijd een weg terug.
Beloof jezelf tijd zonder telefoon
Unplug jezelf en geniet van deze – bijna zeldzame – momenten.
Laat je gedachten afdwalen
En vul ze niet steeds met alles wat er online gebeurt. Heb je even niks? Laat je telefoon dan voor wat het is en laat je gedachten de vrije loop.Dagdromen maakt creatief.
Maak korte metten met gewoontes
‘S ochtends het nieuws lezen hoort erbij, maar het wordt irritant als jij geïrriteerd raakt als dat een keer niet kan. En in je telefoon duiken als je ergens alleen bent en je jezelf ongemakkelijk voelt is prima. Maar als je vervolgens bij alle ongemakkelijk situaties alleen nog maar op je telefoon kunt kijken heb je ’n probleem. Nogmaals: zorg dat je er geen gewoonte van maakt.
Leg je telefoon in een andere ruimte neer
Zodat je letterlijk en figuurlijk afstand creëert en niet per ongeluk kunt kijken.
Geef een ander je onverdeelde aandacht
Gewoon, omdat hij of zij het verdient. Vooral de liefde van je leven laat je toch niet lopen voor een mobiele telefoon? En eerlijk is eerlijk: tijdens een eerste – leuke – date durf jij niet eens op je telefoon te kijken, omdat je bang bent dat je dan ongeïnteresseerd over komt. Waarom is die ongeïnteresseerde houding later dan wel fijn voor de ander? Juist.
Vooral in bed
Het is super onromantisch om samen nog uren naar je telefoon te turen voordat je gaat slapen. Allebei in je eigen wereld. Bovendien blijven je hersenen actief en val je minder goed in slaap. Dus gebruik liever geen telefoon net voor het slapen gaan.
14 kleine, simpele levenslessen die heel belangrijk zijn maar die we snel vergeten.