Denk jij dat je slim bent?

Sommige mensen vinden zichzelf super slim – wat overigens best wel irritant is – terwijl jij het daar absoluut niet mee eens bent. Andere types zijn juist onzeker en terughoudend als het over hun intelligentie gaat, maar zijn wél super slim. Wat is dat toch? En waarom is iemand intelligent of juist helemaal niet?

We denken op een bepaalde manier over onszelf en de meeste gedachten komen van buitenaf. Jij hoort iets over jezelf, en deze woorden raak je niet snel kwijt. Dus als iemand zegt dat jij dom of juist slim bent, ga je daar vanuit en worden deze gedachten op den duur zelfs onderdeel van jouw identiteit!

Hoogsensitief: ben jij de yin of yang variant?

Slim
Goh, slim, dat willen we allemaal zijn. Maar wanneer ben je slim? En heeft slim zijn iets te maken met intelligentie? Eigenlijk niet. We zijn allemaal bekend met de verschillende maatstaven om intelligentie te meten. Dat begint al in het basisonderwijs, met de citotoets bijvoorbeeld. Daar gaat het al mis. Want stel dat jij slecht bent met cijfertjes, dan krijg jij automatisch minder punten, en scoor je in the end minder goed. Zelfs een genie in de dop wordt dan als minder intelligent bestempeld. Terwijl intelligentie niet zo zwart wit is en cijfers geven vaak onvoldoende informatie om iemand z’n vaardigheden goed in beeld te brengen.

Verschillende soorten intelligentie
Dat de een goed is in taal, en de ander in rekenen, dat weten we. Wie heeft het dan beter voor elkaar? Daar kunnen wij geen antwoord op geven. Het is handig als je over beide knobbels beschikt, maar wat als je er sowieso niks van bakt? Als je altijd je rekenmachine pakt, maar ook niet zonder woordenboek de deur uit gaat. Betekent dit dat je dom bent? Wij dachten het niet! Er zijn namelijk verschillende soorten intelligentie. Dus de stempel ‘slim’ gaat nergens over. We kunnen onszelf beter afvragen: waar ben ik goed in? En wat doe ik graag? Sommige zijn inderdaad goed met cijfers, en de ander praat zo een eind weg in het Frans, terwijl weer een ander prima kan communiceren in z’n eigen taal. We kennen trouwens ook vaardigheden zoals inlevingsvermogen, empathie en creativiteit. En kun je niks als je onwijs muzikaal bent of super sportief? Daarom. Ook met vaardigheden die niet per se meetbaar zijn kun je heel wat moois bereiken en veel voor een ander betekenen. Bekijk iemand vanuit een ander perspectief en ontdek wat z’n talenten zijn. Waardeer deze zonder er meteen een graadmeter aan te hangen.

Vergelijk jezelf niet
Als we onszelf vergelijken met een ander, is de een altijd beter dan de ander. Terwijl je helemaal niet beter hoeft te zijn, je bent uniek. Dat is toch veel mooier?

Samen weet je meer
Niemand weet alles, en samen weet je veel. Als jij de gedachte dat de ander beter is los kunt laten, begrijp je dat iedereen uniek is. Dit wetende kunnen je samen jullie unieke eigenschappen bundelen. Want waarom zou je dit niet doen? Dat is toch een gemiste kans? Sta open voor mensen, en voor hun eigen bijzondere eigenschappen.

Elkaar uitdagen
Verschillende soorten intelligentie zorgen voor verschillende manieren van denken. Hiervoor hoef je helemaal niet slim te zijn, maar je moet wel zelfvertrouwen hebben. Je hoeft jezelf niet te bewijzen want je draagt al iets bij aan deze wereld. Stop met jezelf de grond in praten en omarm het feit dat we allemaal anders denken, en denk een beetje met elkaar mee!

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met het eten van vlees.