Dé truc om jezelf aan je goede voornemens te houden

Nu 2015 bijna op z’n eind loopt, begint men weer volop afspraken met zichzelf te maken over hoe ze het nieuwe jaar vol goede moed willen beginnen en wat ze allemaal ‘anders’ willen doen. Deze ‘afspraken’ worden ook wel ‘goede voornemens’ genoemd. Echter blijken die ‘goede voornemens’ in de praktijk maar lastig vol te houden, want na een aantal maanden is alles weer ‘normaal’ en zijn die ‘goede voornemens’ allang niet meer belangrijk.

Lees ook: Consuminderen! Zo denkt Esther over groene voornemens in 2016!

Gelukkig bestaat er een hele makkelijke truc om jezelf wél aan je ‘goede voornemens’ te houden. Als we dit recente onderzoek moeten geloven, moet je jezelf niet dwingen om iets te doen, maar moet je het jezelf vragen.

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers 104 (!) andere studies bestudeerd die te maken hebben met het beantwoorden van vragen die het gedrag beïnvloeden. De verschillende onderzoeken die de onderzoekers hebben bestudeerd, zijn over een tijdsperiode van 40 jaar afgenomen. In totaal hebben er meer dan 2 miljoen deelnemers aan de onderzoeken deelgenomen.

Uit het recente onderzoek blijkt dat er veel meer kans is om je gedrag te beïnvloeden door middel van het stellen van vragen, in plaats van jezelf dingen te dwingen. Daarnaast is het aan te raden om jezelf open vragen te stellen die beginnen met ‘waarom’. Vragen die met ‘waarom’ beginnen stimuleren je namelijk om extra goed na te denken waarom je iets wilt. ‘Waarom’ vragen zijn dus, onbewust, krachtige motivators. Daarnaast kunnen ‘waarom’ vragen een psychologische reactie veroorzaken. Wanneer je jezelf iets vraagt waarmee je instemt, zul je je schuldig voelen als je die afspraak met jezelf niet nakomt. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je hebt ‘gefaald’ en dat is niet bepaald een prettig gevoel. Wil je dus niet het hele jaar met een ‘faalgevoel’ rondlopen, vraag dan jezelf wat je écht wilt en durf eerlijk naar jezelf te luisteren.

Lees ook: 8 x ’toxic’ eigenschappen die we direct laten vallen in 2016