Je bent niet wat je eet… Je bent wat je opneemt!
‘You are what you eat so dont be fast, cheap, easy or fake’. De meeste van ons kennen ‘m wel deze Pinterest quote. Er zit een mooie kern van waarheid in maar de vraag die je jezelf er eigenlijk direct bij wilt stellen is: ‘Ben ik dan ook ‘gezond’ als ik 100% ‘gezonde’ producten eet?’.
Een goed werkende stofwisseling
Laten we voorop stellen dat het eten van gezonde voeding ontzettend belangrijk is om ook daadwerkelijk gezond te zijn maar de uitspraak: ‘Je bent wat je eet’ kun je wat mij betreft niet helemaal zwart wit zien. Het is namelijk van essentieel belang dat die 100% ‘gezonde’ voedingsmiddelen die je in je mond stopt ook goed verteerd én vervolgens goed opgenomen worden. Hiervoor is een goed werkende stofwisseling van belang.
Luister naar je lichaam
Er zijn veel factoren die jouw stofwisseling kunnen beïnvloeden. Positief en negatief. Je komt er al snel genoeg achter wanneer er iets niet helemaal goed zit. Het mooie van ons lichaam is namelijk dat het signalen geeft als we uit balans zijn. De eerste signalen van een disbalans in de stofwisseling zijn bijvoorbeeld winderigheid, vermoeidheid, diarree, obstipatie, buikpijn of brandend maagzuur. In plaats van naar deze signalen te luisteren willen we er liever zo snel mogelijk vanaf. We moeten door! Met maagzuurremmers, maagbeschermers, ontstekingsremmers, laxeermiddelen, vezels en andere handige middelen is dit dan ook zo gepiept. Zonde! Je hebt dan misschien geen voelbare klachten meer maar onderhuids groeit de beginnende disbalans uit tot een groter probleem.
Er zijn verschillende oorzaken die de stofwisseling en daarmee de opname van voedingsstoffen kunnen verminderen. Deze zijn nogal uiteenlopend. Een paar voorbeelden zijn:
De invloed van stress op de maag
De inhoud van de maag is extreem zuur. Dat is fijn want het zorgt ervoor dat pathogenen (zoals ongewenste bacteriën, schimmels en parasieten) de maag niet kunnen overleven. Een zeer gewenst verdedigingsmechanisme! Als de zuurgraad uit balans raakt, bijvoorbeeld door stress, kunnen pathogenen makkelijker overleven. Dit zorgt voor activatie van het immuunsysteem. Een geactiveerd immuunsysteem zorgt voor een verhoogd verbruik van veel belangrijke voedingsstoffen. Tevens is de zuurgraad van de maag belangrijk van de opname van de oh zo belangrijke vitamine B12. Is de zuurgraad uit balans dan wordt je B12 een stuk minder goed opgenomen. Zelfs als je niet vegetarisch of veganistisch bent kan jouw B12 waarde dus uit te laag zijn.
De kwetsbaarheid van de darm
In je dunne darm worden de voedingsstoffen opgenomen in je bloed. De wand van de dunne darm is semi doorlaatbaar. Dit houdt in dat er alleen hele kleine deeltjes door kunnen. Er ontstaan problemen als de semi doorlaatbaarheid (bijvoorbeeld onder invloed van stress, medicijn gebruik, het eten van de voor jou, verkeerde voeding) van de darmwand doorlaatbaar wordt voor grotere deeltjes. Het darmslijmvlies kan voedingsstoffen minder goed opnemen en daarbij kunnen ongewenste pathogenen makkelijker direct in het bloed terechtkomen waardoor het immuunsysteem (wederom) aan de slag moet. Met alle gevolgen van dien.
Je kunt dus nog zo ‘gezond’ eten maar dit hoeft niets te zeggen over het feit of je ook daadwerkelijk gezond bént. Een aantal tips die kunnen bijdragen aan een gezond systeem zijn:
-Zorg voor een goede mondhygiëne, een slechte mondflora = een slechte darmflora. De mondhygiënist is je beste vriend!
-Eet rustig en kauw je voedsel, ook als dit vloeibaar is zoals bij sappen en smoothies. Kauwen ondersteund de vertering die dus al in je mond begint.
-Eet veel groenten en 2 tot 3 stuks fruit.
-Minimaliseer omega 6 (ontstekingsbevorderend) en eet meer omega 3.
-Eet niet alleen koude en rauwe producten, deze zijn zwaar te verteren
-Varieer. Het kan zijn dat je minder goed tegen bepaalde producten kan. Door veel te variëren kun je je systeem niet snel overprikkelen en krijg je een breed spectrum vitamines en mineralen binnen. -Wil je zeker weten welke voeding goed voor je is? Laat je testen!
-Ontspan dagelijks. Stiltemeditatie, yoga, massages en wandelingen zijn essentieel. In een ontspannen toestand kan herstel plaatsvinden. Stress ontregelt je immuunsysteem.
-Eet voldoende vezels uit volkoren producten, groenten en fruit voor een gezonde darm. Een probiotica kan hier een (tijdelijke) aanvulling op zijn.
-Gebruik als aanvulling nuttige en goed opneembare supplementen.
-Doe dingen waar je blij van wordt!