Ben jij snel afgeleid? No worries, dat komt omdat jij een genie bent

Je hebt nog één dag voordat het voorstel voor de reorganisatie van het personeelsbeleid af moet zijn. Toegegeven, het is een beetje kortdag om te beginnen, maar goed. Beter laat dan nooit zeggen we dan maar. Daarnaast moet je ook de vergadering voor morgen voorbereiden, waar je ook nog niets aan hebt gedaan. Goed, aan de slag dan maar. Met tegenzin. Dat wel.

Lees ook: Op deze leeftijd ben jij het intelligentst

Je pakt je laptop erbij en opent de programma’s die je nodig hebt om je werk te doen. Tegelijkertijd open je je internetbrowser en surf je, terwijl je het eigenlijk niet eens doorhebt, naar Facebook. Hupsakee, daar zijn weer zestig, toch wel kostbare, minuten verstreken. Ik denk dat dat bij negen van de tien vrouwen herkenbaar klinkt – incluis ikzelf. Hoe komt het toch dat sommige mensen het lastig vinden om hun gedachten op één ding te richten? Dit komt simpelweg door het feit dat er bij zeer intelligente mensen voortdurend briljante ideeën door hun hersenen rondsuizen. Anders gezegd: mensen die snel afgeleid zijn, zijn genieën. #Geniusproblems.

Dit blijkt uit een onderzoek dat dit bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Voor het onderzoek heeft het bedrijf meer dan tienduizend werknemers uit zeventien verschillende landen onderzocht. De deelnemers hebben verschillende testen moet afnemen, waaronder een IQ- en concentratietest. Uit het onderzoek is gebleken dat vooral slimme mensen moeite hebben om prioriteiten te stellen en om zich op één ding te concentreren.

Hoewel dit in de eerste instantie niet bepaald als iets vreselijks klinkt, is het wel belangrijk dat ‘genieën’ erop letten dat ze hun bazen en geliefden niet teleurstellen, als gevolg van hun drang tot uitstel. Werkgevers zijn namelijk altijd op zoek naar slimme mensen die, op één moment, aan verschillende opdrachten kunnen werken zonder dat ze afgeleid worden. Daarnaast kan uitstellend gedrag een negatieve stempel op je relatie drukken, omdat je geliefde niet altijd begrip op kan brengen voor het uitstellende of warrige gedrag. Zoek daarom naar een goede balans en zorg ervoor dat je niemand teleurstelt. Tip: loop jij ook over van de ideeën en kun jij je maar moeilijk concentreren? Schrijf dan al je ideeën in een ideeën boekje op. Zo weet je zeker dat je je ideeën niet vergeet en houd je je aandacht bij die ene opdracht.

Lees ook: Een lange ringvinger wijst op een top job