Ben jij jaloers aangelegd? Zó zet je jaloezie om in positieve energie
Jaloezie is een eigenschap die eigenlijk heel vervelend is. Zowel voor de persoon die jaloers is als voor de persoon tegen wie jaloers wordt gedaan. Toch ligt jaloezie overal op de loer; in het dagelijks leven, op de werkvloer en in de liefde. Er zullen altijd jaloerse mensen rondlopen. Behoor jij tot deze categorie? Dan graag even extra de aandacht.
Lees ook: 8 ’toxic’ eigenschappen die we direct laten vallen in 2016
In ieder mens schuilt jaloezie. Bij de één uit het zich alleen meer dan bij de ander. Jaloezie komt vooral voort uit zelfmedelijden. Met andere woorden; steeds wanneer jij jezelf met iemand vergelijkt die ‘succesvoller’ is dan jij, dan wakkert het ‘jaloezievuur’ aan. Ondanks het feit dat iedereen weleens jaloers is, is jaloezie een eigenschap waar je enorm voor moet oppassen. Wanneer je doorslaat, loop je het risico dat je obsessief wordt, roddels gaat verspreiden of zelfs gaat saboteren. Daarnaast is het een feit dat mensen die jaloers zijn, zichzelf uiteindelijk het meest kwetsen. De noodzaak om jezelf met anderen te vergelijken, heeft namelijk een negatieve uitwerking op de geest, vitaliteit en levenslust. Goed, moge duidelijk zijn dat jaloezie niet bepaald een chille eigenschap is. Hamvraag is nu wat hoe je de negatieve (jaloerse) energie omzet in positieve energie?
Allereerst is het belangrijk dat je onderzoekt waar je onzekerheid vandaan komt. Misschien is het wel iets simpels, maar misschien gaat het dieper. Wanneer jij je als kind onzeker hebt gevoeld, kan dat impact hebben op je leven als volwassene. Daarom is het belangrijk dat je de ‘pijn’ leert kennen. Dit kun je met behulp van een professionele adviseur, coach of psychiater doen. Natuurlijk kun je ook op eigen kracht onderzoeken waar het ‘knelpunt’ zit. Meditatie is ook een fijne manier om tot jezelf te komen. Houd daarnaast een ‘dankbaarheidsboekje’ bij. Daarin schrijf je dagelijks waarvoor je – voor díe dag – dankbaar bent. Probeer je daarnaast te realiseren dat ieder pad uniek is, dus ook die van jou. ‘Vergelijken’ is een inspanning die een hoop energie van je vraagt en waar je niets voor terugkrijgt. Verspilde moeite dus.
Als laatste is het belangrijk om doelen te stellen die voor jou (!) haalbaar zijn. Natuurlijk is het goed om de lat hoog te leggen, anders is het natuurlijk geen uitdaging. Let er wel op dat je de lat niet té hoog legt. Het is de bedoeling dat je jouw doelen haalt en dat je niet aan de ladder van iemand anders omhoog klimt. Nogmaals, investeer alleen tijd en moeite in jezelf en probeer de beste versie van jezelf te maken. Dan heb je ook geen reden om jaloers op iemand anders te zijn en houd je nog energie over ook!
Lees ook: Socianality: welke persoonlijkheid heb jij als het op berichten sturen aankomt?